CONFIRMARE Diasfin inițiază discuții cu investitori interesați de dezvoltarea imobiliară a terenului pe care se află acum fabrica de scule din Obor

CONFIRMARE Diasfin inițiază discuții cu investitori interesați de dezvoltarea imobiliară a terenului pe care se află acum fabrica de scule din Obor
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 8 ian 2021

Acționarii fabricii de scule diamantate Diasfin din cartierul bucureștean Obor și-au propus să declanșeze discuții cu potențiali investitori imobiliari interesați de dezvoltarea terenului pe care se află unitatea de producție, a cărei activitate a fost redusă puternic în ultimii ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat din octombrie 2020 că Diasfin a început procesul de avizare a unui Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu peste 350 de apartamente în locul fabricii și că ținta este asocierea într-o dezvoltare imobiliare sau vânzarea terenului.

„În luna octombrie 2020, având în vedere aprobarea PUZ pe Sectorul 2 al Municipiului București, cât și a celui la nivel de Capitală, societatea Diasfin a comandat și pus în dezbatere publică Planul Urbanistic Zonal al Diasfin în perspectiva aprobării acestuia în 2021 și declanșării unor discuții cu firme interesate în dezvoltarea zonei (eventuali investitori)“, se arată într-un comunicat transmis acum de companie.

Acționarii fabricii sunt un offshore din Liechtenstein, SIF Muntenia și o serie de directori și salariați, potrivit termene.ro. Din cauza creșterii continue a cheltuielilor cu forța de muncă și a costului cu materiile prime, din trimestrul al doilea al anului 2019, acționarii fabricii au decis să reducă activitatea de producție și să se axeze, mai mult, pe închirierea de spații comerciale și vânzarea de mărfuri specifice ramurii de activitate.

EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, intră pe o nouă piață, evaluată la peste 160 milioane euro. Își unesc forțele, în premieră, cu SIF Banat - Crișana și TeraPlast. În afacere este și deținătorul brandului Mototol CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, intră pe o nouă piață, evaluată la peste 160 milioane euro. Își unesc forțele, în premieră, cu SIF Banat - Crișana și TeraPlast. În afacere este și deținătorul brandului Mototol

În raportul financiar aferent primului semestru din 2020 se menționează printre factorii care au influențat activitatea fabricii „presiunea enormă a crizei economice și sanitare pe care S.C. DIASFIN S.A. o simte la nivelul volumului de comenzi, prețuri, perioade de plată și garanții. În aceste condiții de reducere a volumului comenzilor și a producției se impun măsuri de redresare, utilizând toate resursele umane și materiale de care dispune societatea având ca scop principal evitarea pierderilor și menținerea societății pe profit“.

În acest context, Diasfin a început elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care vine cu propunerea de a construi în locul fabricii un ansamblu rezidențial cu peste 350 de apartamente, potrivit calculelor Profit.ro. Planul prevede 5 blocuri cu câte 11 etaje și două etaje subterane, la care se adaugă alte corpuri de clădiri cu două și 5 etaje.


Prin acest PUZ, acționarii fabricii urmăresc creșterea valorii proprietății, pentru ca ulterior să se asocieze într-o dezvoltare imobiliară sau să vândă terenul, potrivit surselor Profit.ro.

SIF Muntenia are o abordare similară și în cazul fostei fabrici Industria Chimico – Farmaceutică nr. 2 din centrul Bucureștiului ce aparține producătorului de medicamente Biofarm. Fosta platformă industrială, aflată în degradare, urmează a fi demolată cu scopul valorificării terenului prin vânzare sau dezvoltare imobiliară, demers despre care Profit.ro a scris în exclusivitate.

Diasfin are în proprietate un teren în suprafață de circa 8.700 de metri pătrați mărginit pe o latură de fabrica Aversa și pe alta de Mecanica Fină. Omul de afaceri italian Sergio Mollo, proprietarul fostului producător de instrumente pentru măsură Mecanica Fină, lucrează la realizarea a două ansambluri rezidențiale în cartierul bucureștean Obor, o investiție de peste 80 milioane de euro ce presupune construcția a circa 1.300 de apartamente, după cum a scris Profit.ro în exclusivitate.

Amânarea reducerii TVA pentru locuințele scumpe, anunțată în premieră de Profit.ro, bulversează piața: blochează mii de cumpărători, investitorii pierd sute de mii de euro pe proiect. „Multe lucruri par năruite în acest moment!“ CITEȘTE ȘI Amânarea reducerii TVA pentru locuințele scumpe, anunțată în premieră de Profit.ro, bulversează piața: blochează mii de cumpărători, investitorii pierd sute de mii de euro pe proiect. „Multe lucruri par năruite în acest moment!“

Ruinele fabricii Aversa, care se întind pe un teren de 10 hectare, aparțin omului de afaceri canadian Michael Topolinski. El a anunțat că va construi aici „cel mai mare complex rezidențial din mijlocul Bucureștiului“. Construcția proiectului, denumit SkyLight Residence, era programată să înceapă în trimestrul al treilea din 2020 și să cuprindă spații cu funcțiuni mixte de 95.000 de metri pătrați, printre care un magazin Lidl, potrivit proprietarului Aversa.

Evoluția tranzacțiilor imobiliare din ultimele luni sfidează pronosticurile negative avansate de unii investitori imobiliari, care preconizau o scădere continuă a volumului de vânzări pe fondul epidemiei de coronavirus. În București sunt în pregătire zeci de ansambluri rezidențiale medii și mari, o dovadă a încrederii în piață.

EXCLUSIV Prima tranzacție imobiliară anunțată în 2021 - One United intră în Glass Rom, implicat în proiectele AFI Cotroceni, Promenada, Plaza Romania, sediul Oracle.„Vom continua să investim în companii românești.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima tranzacție imobiliară anunțată în 2021 - One United intră în Glass Rom, implicat în proiectele AFI Cotroceni, Promenada, Plaza Romania, sediul Oracle.„Vom continua să investim în companii românești.“

Numărul tranzacțiilor imobiliare a explodat în luna decembrie, cu o creștere de peste 53% comparativ cu aceeași lună a anului trecut, până la peste 77.000 de tranzacții, o creștere depășită doar în ianuarie 2018, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Aceasta este a șasea lună de creștere de la începutul pandemiei, iar în octombrie s-a înregistrat cel mai mare volum lunar de tranzacții imobiliare din ultimii 3 ani.

Volumul de tranzacții din întregul an 2020 este cu circa 12% peste cel din 2019, după ce în  trimestrul al treilea din an s-a recuperat mult din decalajul apărut în primele cinci luni. Astfel, volumul anual a reintrat pe creștre, așa cum anticipa Profit.ro, după ce în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
diasfin
sif muntenia
aversa
mecanica fina