CONFIRMARE Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România

CONFIRMARE Grupul ceh PPF, proprietarul PRO TV, la a treia tranzacție imobiliară în România

Clădirea de birouri ce urmează a fi construită pe terenul din zona Orhideea

Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2022

Dezvoltatorul imobiliar ceh PPF Real Estate, care administrează active imobiliare ce depășesc 2 miliarde de euro, a achiziționat un teren pe care funcționează service-ul Depanero din zona Orhideea a Bucureștiului, de la grupul RC Europe, deținut de antreprenorii cehi Miroslav Hartman și Jan Prokop – foști directori ai retailerului german Lidl, tranzacție anunțată anterior de Profit.ro. De acest teren s-a interesat și One United Properties.

Urmărește-ne și pe Google News

Divizia imobiliară a grupului PPF a intrat pe piața românească în 2016, prin achiziția clădirii de birouri Metropolis Center, la un preț de 48 milioane de euro, urmată, în 2018, de preluarea turnului Crystal Tower, pentru 43 de milioane de euro. Clădirile sunt la 100 de metri distanță una de alta, în centrul Bucureștiului, și au o suprafață închiriabilă cumulată de 35.000 de metri pătrați. Construcția clădirii de birouri Arc Office Building, proiectată pe terenul pe care îl cumpără acum PPF, va conduce aproape la o dublare a portofoliului local al cehilor.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare bune

După decesul milionarului Petr Kellner, care controla grupul, Jiří Tošek, CEO-ul PPF Real Estate, a anunțat că ar putea crește valoarea investițiilor imobiliare din România la 300-400 de milioane de euro, pe termen mediu.

Acum, investitorul a achiziționat un teren de circa 8.000 de metri pătrați localizat pe Șoseaua Orhideelor 27-29, unde funcționează mai multe hale, printre care și service-ul Depanero. Tranzacția este evaluată la peste 10 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

PPF Real Estate a planificat o investiție totală de aproximativ 60 de milioane de euro în dezvoltarea clădirii de birouri, aceasta urmând să fie finalizată în 2024. ARC va avea zece etaje și va fi situata in partea de vest a orașului, o zonă care  devine rapid unul dintre cartierele de afaceri cele mai importante ale Bucureștiului. Lucrările pentru proiectul ARC sunt programate să înceapă în a doua jumătate a acestui an. 

VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV (Re)Descoperă România - Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group: Oamenii și-au dat seama că, în vremuri tulburi, este bine să faci investiții. Investițiile imobiliare - cea mai bună și ușoară modalitate de securizare a banilor

Terenul și clădirile au fost cumpărate de RC Europe în 2019 de la Broadhurst Investments, fond gestionat de Siminel Andrei, contra sumei de 5 milioane de euro.

„PPF Group, inclusiv filiala sa imobiliară, este un investitor oportunist. Căutăm constant posibilități de investiții și afaceri. Sectorul imobiliar românesc, și în special Bucureștiul, este atractiv și de aceea PPF Real Estate este prezent activ pe această piață. Cu toate acestea, de regulă, nu comentăm speculațiile pieței sau planurile de afaceri“, au declarat anterior, pentru Profit.ro, reprezentanții PPF.

La rândul lor, reprezentanții locali ai RC Europe nu au dorit că comenteze informația despre tranzacție.

De acest teren s-a interesat și One United Properties, însă dezvoltatorul român s-a retras din cursă încă de anul trecut.

Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro CITEȘTE ȘI Raportul Pareto, primul studiu dedicat celui mai important segment din populație pentru business, devine disponibil public pe www.paretoreport.ro

Zona Orhideea s-a conturat, în ultimii ani, ca un nou pol de dezvoltare de clădiri de birouri. Aici s-au construit proiectele The Bridge, Orhideea Tower și Business Garden Bucharest unde și-au mutat sediile companii precum BCR, IBM, Thales, Bitdefender sau Finastra.

Forțați de Covid

Pandemia, care a afectat puternic sectorul de birouri, a fost principalul factor care a contribuit la ieșirea din proiectul Arc Office Building a RC Europe, companie specializată pe dezvoltări de retail, spun sursele Profit.ro.

Banii rezultați din această vânzare vor fi direcționați de RC Europe spre dezvoltarea de proiecte noi. Spre exemplu, compania pregătește mai multe proiecte de retail de tip „strip mall“, printre care unul în Moinești, alături de Kaufland, și unul în Sighișoara, alături de Lidl, pe un teren cumpărat de la fondul belgian Mitiska.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

RC Europe mai deține spații de birouri, sub brandul Central, în Pitești, Drobeta-Turnu Severin și Slatina, clădiri de birouri clasă A în Pitești și Craiova, dar și spațiile de retail Nest din Miercurea Ciuc, Oradea și Dorohoi. Compania lui Hartman și Prokop a intrat în 2006 pe piața românească pe filiera serviciilor de dezvoltare oferite Lidl, Penny Market și Kaufland. Practic, RC Europe identifica terenuri pretabile pentru cei trei retaileri, le cumpăra, obținea autorizații de construire și le vindea către aceștia pregătite de construcție. Au dezvoltat în acest fel circa 60 de supermarketuri la nivel național.

Cine este cumpărătorul

Grupul PPF operează în 25 de țări, deține active în valoare de 44 miliarde de euro și are 98.000 de angajați la nivel global.

Renáta Kellnerová, văduva fostului acționar majoritar al grupului PPF, Petre Kellner, a fost numită administrator al moștenirii acestuia. După decesul lui Petr Kellner, averea Renátei Kellnerová și a familiei sale a fost estimată de revista Forbes la 15,5 miliarde de euro, care îi oferă poziția 110 în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii.

Petr Kellner a intrat în afaceri la începutul anilor `90 prin vânzarea de papetărie. Ulterior, a inițiat un fond de investiții prin care a cumpărat pachetul de control în cel mai mare asigurător ceh, în timp privatizării acestuia. El a ajuns să dețină participații în operatorul telecom O2 Czech Republic și PPF Bank. În toamna anului 2019, PPF Group a devenit proprietarul grupului media Central European Media Enterprises (CME), care deține și PRO TV, într-o tranzacție transfrontalieră evaluată la 2,1 miliarde de dolari.

Kellner, care a fost cel mai bogat ceh, a decedat la vârsta de 56 de ani într-un accident de elicopter în Alaska în martie 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
ppf real estate
rc europe
arc office building
depanero