EXCLUSIV FOTO Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, pregătește un proiect uriaș în Militari

EXCLUSIV FOTO Portland Trust, susținut de unul dintre cele mai mari fonduri de pe Wall Street, pregătește un proiect uriaș în Militari
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 27 nov 2023

Portland Trust, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri din România, pregătește un nou centru de date, pe un teren cumpărat de la Broadhurst Investments în zona Preciziei din București, cu o suprafață mult peste a celui pregătit în cartierul Vitan și descris drept „cea mai importantă locație fizică dedicată unor astfel de servicii“ din România, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

VEZI AICI ȘI Dezvoltarea mixtă și noile hub-uri de birouri

Reculul pieței de birouri, sesizat și prin faptul că pentru 2024 nu s-a anunțat niciun proiect major, a determinat dezvoltatorul Portland Trust să își diversifice afacerile. După primele investiții și tranzacții pe piața energiei regenerabile, compania omului de afaceri britanic Robert Neale a decis să intre și pe sectorul centrelor de date din România, o nișă de circa 50 de milioane de euro cu mare potențial.

FOTO Tokyo inaugurează cel mai înalt zgârie-nori locuit, Azabudai Hills, cât Turnul Eiffel de înalt, un ”oraș în oraș” CITEȘTE ȘI FOTO Tokyo inaugurează cel mai înalt zgârie-nori locuit, Azabudai Hills, cât Turnul Eiffel de înalt, un ”oraș în oraș”

În demersurile sale, Portland Trust este susținut financiar de fondul american Ares Management Corporation, al cărui succes pe Wall Street l-a transformat într-un fabrică de milionari. Toți cei patru fondatori ai gigantului, cu active în administrare de 352 de miliarde de dolari, figurează pe lista celor mai bogați oameni ai lumii.

Planul investitorului prevede construirea unui centru de calcul pe un teren cu o suprafață de circa 4 hectare cumpărat de la o firmă a fondului Broadhurst, parte a grupului americano-israelian NCH, coordonat în România de Siminel Andrei.


Proprietatea este amplasată în spatele fabricii Policolor, inaugurată în 2019, și al fabricii de patiserie Tip Top din cartierul Militari.


Proiectul Portland vizează construirea unui centru de calcul într-o clădire cu două etaje, cu o suprafață construită la sol de circa 20.000 de metri pătrați și o suprafață desfășurată maximă de peste 137.000 de metri pătrați, înconjurată de 261 de locuri de parcare.


Suprafața planificată a acestui viitor centru de date este mult mai mare decât a proiectului gândit de Portland Trust în locul fostei hale de producție a companiei de stat ICEMENERG din cartierul Vitan și descris în documentele prezentate autorităților drept „cea mai importantă locație fizică dedicată unor astfel de servicii“ din România.



 

Profit.ro a prezentat planul dezvoltatorului imobiliar de a realiza un centru de date în Vitan, un proiect cu o valoare estimată în acte de 30 de milioane de euro și o suprafață construită totală de peste 8.800 de metri pătrați.

ULTIMA ORĂ Obligațiunile CPI Property, cel mai important investitor imobiliar din România, s-au prăbușit. Grupul, acuzat de supraevaluarea activelor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Obligațiunile CPI Property, cel mai important investitor imobiliar din România, s-au prăbușit. Grupul, acuzat de supraevaluarea activelor

Contactați de Profit.ro pentru detalii despre noul proiect, reprezentanții Portland Trust nu au dorit să comenteze.

Portland Trust este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de clădiri de birouri din România. Strategia companiei prevede vânzarea proprietăților construite la scurt timp după închirierea lor. Vânzarea Expo Business Park către S Immo pentru 117 milioane de euro, a treia cea mai mare tranzacție a anului trecut, a ridicat încasările istorice ale Portland Trust din tranzacționarea proprietăților dezvoltate în România la peste 650 milioane de euro. (Vezi mai jos tabelul cu birourile vândute de Portland Trust)

Portland Trust a finalizat în 2021 și complexul de birouri J8 Office Park din zona stației de metrou Jiului, care are o suprafață închiriabilă de 46.000 de metri pătrați și chiriași precum Ubisoft București, Mega Image, World Class, Coffee Island, Medicover, MedySportline, Xtime și D&L Cuisine. Acesta este cel de-al optulea proiect major de birouri al dezvoltatorului.

EXCLUSIV FOTO Grupul bihorean Prima Development pregătește un ansamblu rezidențial major lângă stadionul Steaua CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Grupul bihorean Prima Development pregătește un ansamblu rezidențial major lângă stadionul Steaua

Investitorul a intrat și pe piața energiei regenerabile. În 2021 a vândut un parc fotovoltaic din Rătești, Argeș, cu o putere instalată avută în vedere de peste 153 MW, către companiile israeliene Econergy și Nofar Energy. Acum pregătește o nouă investiție într-o centrală solară cu o putere instalată de peste 200 MW în Corbii Mari din județul Dâmbovița.

Partenerul Portland Trust, compania Ares Management Corporation, administrează active în valoare de circa 352 de miliarde de dolari și are peste 2.500 de angajați la nivel mondial. Cu o capitalizare de 24,5 miliarde de dolari la Bursa din New York, fondul american are printre acționari cei mai puternici manageri de active din lume precum Vanguard și BlackRock.

Ares a fost fondat de Michael Arougheti, Bennett Rosenthal, David Kaplan și Antony Ressler. Toți figurează pe lista celor mai bogați oameni ai lumii realizată de Forbes.

Cel mai bogat dintre ei, Antony Ressler, acționarul majoritar al echipei de baschet Atlanta Hawks din NBA, are o avere estimată la 6,6 miliarde de dolari. 

Nișă cu potențial major

România va ajunge un hub important de centre de date în sud-estul și centrul Europei în următorii 7-8 ani, potrivit lui Mihai Manole, managing partner Tema Energy, dezvoltator român de centre de date care urmează să se listeze la Bursa de Valori București. El a estimat că piața locală de data centere a ajuns anul trecut la circa 50 de milioane de euro, valoare care are potențialul de a se dubla în fiecare an, în următorul deceniu. 

„În România sunt câteva zeci de centre de date medii și mari și alte peste 100 de dimensiuni mai mici. Este o piață încă la început, dar care s-a dezvoltat foarte frumos în ultimii ani, impulsionată și de pandemie, de consumarea a tot mai multor resurse digitale, legate atât de workflow, cât și de nevoile personale ale oamenilor. E o piață care recuperează accelerat față de țările din regiune atât la nivel de putere electrică instalată, cât și la nivel de capacitate și suprafață construită”, a mai spus Mihai Manole, adăugând că și investițiile sunt tot mai mari în construirea de data centere și din partea sectorului privat, dar și din partea sectorului public.

EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu

Spre exemplu, compania ClusterPower, înființată și controlată de trei antreprenori români, a inaugurat  centrul de date din localitatea doljeană Mischii, pe care îl prezintă drept cel mai mare centru din România, o investiție de aproape 40 de milioane de euro.

De asemenea, gigantul american Microsoft, cel mai mare producător de software din lume, a cumpărat un teren în orașul Otopeni pentru a construi primul său data center din România, informație prezentată în premieră de Profit.ro.

Există o cerință în creștere pentru centrele de date în Europa de Vest, ca rezultat a creșterii computerizării în cloud, IoT și Big Data. Marea Britanie este printre liderii centrelor de date din Europa, iar valoarea estimată a pieței la nivel european este de 47,6 miliarde de dolari. Se preconizează că piața centrelor de date europene va crește anual cu 5,53% în perioada 2022-2027, potrivit studiului Europe Data Center Market, ediția 2022.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
portland trust
ares management corporation
icemenerg
broadhurst