EXCLUSIV Guvernul va reînființa la presiunea CE agențiile regionale de mediu, cu argumentele folosite când le-a desființat pentru a schimba șefii

EXCLUSIV Guvernul va reînființa la presiunea CE agențiile regionale de mediu, cu argumentele folosite când le-a desființat pentru a schimba șefii
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 7 oct 2015

Guvernul va reînființa, după trei ani, agențiile regionale pentru protecția mediului, care acordă firmelor autorizațiile pentru lucrări, cu aceleași argumente folosite la desființarea lor. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că decizia este luată la presiunea Comisiei Europene, după ce agențiile au fost desființate politic în urmă cu trei ani pentru schimbarea unor directori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În toamna anului 2012, Guvernul stabilea ca agențiile regionale pentru protecția mediului să fie desființate iar atribuțiile acestora să fie preluate, în cea mai mare parte, de agențiile județene. Argumentele erau că, altfel, agențiile județene trebuie să transmită informații prin intermediul celor regionale, ceea ce scade timpul de analizare a unor informații și permite apariția unor erori, iar firmele trebuie să se deplaseze frecvent în județul de reședință a agenției regionale, ceea ce întârzie emiterea actelor și generează costuri.

Guvernul explica atunci că, prin desființarea centrelor regionale, vor fi asigurate o debirocratizare a serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Mediului și o reducere a timpului consumat și a costurilor pentru firme la obținerea diferitelor informații/acte de reglementare.

La acel moment funcționau 34 de agenții județene și opt agenții regionale, cu atribuții mult superioare celor județene: Agenția Bacău pentru Regiunea 1 - Nord-Est (care grupează județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), Agenția Galați pentru Regiunea 2 - Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea), Agenția Pitești pentru Regiunea 3 - Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman), Agenția Craiova pentru Regiunea 4 - Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt și Vâlcea), Agenția Timișoara pentru Regiunea 5 - Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), Agenția Cluj-Napoca pentru Regiunea 6 - Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramures), Agenția Sibiu pentru Regiunea 7 - Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) și Agenția București pentru Regiunea 8 - București-Ilfov (municipiul București și județul Ilfov).

Prin desființarea acestor centre regionale, dreptul de autorizare a firmelor pentru activități cu impact asupra mediului a fost preluat la județ.

După alți trei ani, Guvernul reînființează în grabă agențiile de mediu, cu aceleași argumente folosite la desființare

Hotărârea de guvern din 2012 pentru desființarea agențiilor regionale abroga modul de funcționare a instituțiilor din domeniu, legiferat cu trei ani în urmă, în 2009.

Acum, după alți trei ani, Guvernul pregătește reînființarea agențiilor regionale folosind, într-un document deja redactat în acest sens, aceleași argumente prin care justifica desființarea acestora: eficientizarea actului de control și al emiterii documentelor de reglementare, prin îmbunătățirea circuitului decizional.

Mai mult, deși agențiile regionale au fost desființate în urmă cu trei ani cu argumentul că astfel va fi asigurată debirocratizarea, Guvernul prezintă situația actuală, ca necesitate pentru reînființarea acestor agenții, cu următorul argument: întreținerea și amplificarea fenomenului birocratic.

Reînființarea entităților regionale va fi decisă de Guvern în regim de urgență. Motivele invocate pentru înființarea agențiilor regionale sunt însă greu de crezut odată ce, în urmă cu trei ani, au fost folosite tocmai la desființarea acestora.

Contactat de Profit.ro, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat că la decizia de reînființare a fost luată în calcul, în primul rând, eficientizarea sistemului.

Agențiile regionale vor fi reînființate după presiuni de la Bruxelles pentru a repara ”eroarea tehnică”

Surse oficiale, implicate în redactarea documentului guvernamental, au explicat însă pentru Profit.ro că direcțiile regionale au fost desființate în urmă cu trei ani din considerente politice, și anume pentru schimbarea directorilor numiți de fosta putere. Cum motivul nu putea fi astfel prezentat, argumentele invocate la momentul desființării au fost exact cele folosite acum pentru reînființare.

”Agențiile regionale au fost desființate atunci pentru schimbarea directorilor și transferul puterii la nivelul județelor. Nu a fost luat însă în calcul capitolul Mediu negociat cu Uniunea Europeană iar Guvernul a realizat acum că trebuie să reînființeze agențiile regionale, pentru a-și respecta angajamentele din negocieri. Practic, este rectificată o eroare «evident tehnică», generată de probleme politice”, au arătat sursele citate.

Reînființarea agențiilor regionale va impune reorganizarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
mediu
agentii