Firea cere Guvernului să-i dea Romexpo, Esplanada și un teren al TVR din Pipera

Firea cere Guvernului să-i dea Romexpo, Esplanada și un teren al TVR din Pipera
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 iul 2017

Pe ordinea de zi a ședinței de miercurea viitoare a Consiliului General al Municipiului București (CGMB) se află trei proiecte de hotărâri prin care se solicită Guvernului transferarea către Municipiul București a Complexului Expozițional Romexpo, de la RA-APPS, a spațiului Esplanada din zona Unirii, de la Ministerul Dezvoltării, precum și a unui teren din Pipera aflat în administrarea Societății Române de Televiziune (SRTv), pentru proiecte ale Primăriei Capitalei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, municipalitatea bucureșteană vrea să preia în administrare Complexul Romexpo de pe Bulevardul Mărăști de la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), intenționând să realizeze pe amplasamentul acestuia o zonă dedicată activităților culturale, educative, sportive și de agrement.

Terenul Complexului, cu o suprafață de circa 31 de hectare, se află în proprietatea statului, este administrat de RA-APPS și dat în folosință gratuită Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), care controlează și compania care îl operează, Romexpo SA. Compania are în proprietate clădirile din incinta Complexului.

În noiembrie anul trecut, Municipiul București a încheiat un protocol de parteneriat pe 4 ani cu CCIR, "în scopul colaborării în vederea organizării de activități specifice de interes local (cultural educative și sportiv)", printre obligațiile CCIR asumate prin protocol numărându-se "punerea la dispoziție de mijloace logistice în locații corespunzătoare".

Datoria externă a României a depășit 94 miliarde euro CITEȘTE ȘI Datoria externă a României a depășit 94 miliarde euro

Primăria Capitalei mai vrea ca Guvernul să-i transfere, de la Ministerul Dezvoltării, spațiul delimitat de Bd. Unirii, str. Nerva Traian, Bd. Octavian Goga și Bd. Mircea Vodă, în suprafață de peste 10 hectare, cunoscut sub numele de Esplanada, după denumirea proiectului imobiliar avut în vedere de Guvern în acea zonă și care trenează de mai mulți ani.

Pe amplasamentul respectiv, Primăria intenționează să construiască un Centru multifuncțional, care să cuprindă spații administrative și de birouri, un centru de afaceri, investiții culturale, zonă verde și de agrement, precum și parcări.

Profit.ro a scris în mai că Banca Mondială a finalizat și transmis autorităților centrale de la București încă din 2015 planul-cadru pentru dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanda, care ar trebui să găzduiască viitorul Cartier al Justiției, iar Guvernul urma să decidă dacă proiectul va include și sediile altor instituții centrale, căutând totodată soluții de finanțare. Guvernul și misiunea de asistență a Băncii Mondiale au avut consultări în ianuarie 2016, în urma cărora a rezultat că există interes cel puțin din partea reprezentanților Ministerului Justiției, ai Ministerului Culturii și și ai Primăriei Generale a Municipiului Bucuresti pentru dezvoltarea unui proiect integrat de utilitate publică pe amplasamentul Esplanada.

Companiile străine și-au redus investițiile directe în România CITEȘTE ȘI Companiile străine și-au redus investițiile directe în România

Primăria Capitalei mai intenționează să solicite Guvernului să-i transmită un teren în suprafață de circa 4,7 hectare din Șoseaua Pipera, aflat în administrarea Societății Române de Televiziune (SRTv). Pe acel teren, autoritatea locală din Capitală vrea să construiască un spital metropolitan.

"Municipiul București are ca obiectiv de investiție execuția unui Spital Metropolitan, conform standardelor europene, cu aproximativ 2.000 de paturi. Realizarea acestui spital metropolitan va avea avantajul că va fi construit de la zero și toate secțiile care vor fi cuprinse în realizarea obiectivului vor respecta normele legale astfel rezultând calitatea actului medical foarte ridicată, iar aparatura achiziționată va fi la standarde ridicate de ultimă generație. Noul spital metropolitan va avea în vedere realizarea de secții pentru care în București există deficit de paturi, respectiv: oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arși, etc., generând foarte multe locuri de muncă noi, estimate la câteva mii", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre CGMB.

Pe 9 mai, primarul general Gabriela Firea a declarat că Primăria Capitalei și autoritățile din județul Ilfov vor finanța construirea unui spital metropolitan cu 2.000 de paturi, care va costa 300 de milioane de euro, pentru că în această regiune unitățile medicale sunt suprasolicitate. În bugetul municipiului București pe anul 2017 a fost inclusă suma necesară studiului de fezabilitate pentru construirea spitalului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
primaria capitalei
cgmb
gabriela firea
romexpo
esplanad
tvr
srtv
spital metropolitan