FOTO Dispută între primarul sectorului 1 și RA-APPS pe tema hotelului Triumf, un activ aflat de mulți ani în degradare și un subiect reluat periodic de Profit.ro. "Toată conducerea RAPPS trebuie zburată urgent din funcție și să răspundă în fața legii."

FOTO Dispută între primarul sectorului 1 și RA-APPS pe tema hotelului Triumf, un activ aflat de mulți ani în degradare și un subiect reluat periodic de Profit.ro. "Toată conducerea RAPPS trebuie zburată urgent din funcție și să răspundă în fața legii."
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 24 ian 2021

Primarul sectorului 1 al Capitalei critică modul în care arată hotelul Triumf din Capitală, un subiect despre care Profit.ro a relatat în numeroase rânduri, edilul prezentând acum imagini și susținând că toată conducerea Regiei Patrimoniului și Protocolului de Stat (RA-APPS), în portofoliul căreia se află activul, "trebuie zburată urgent din funcție și să răspundă în fața legii". În replică, RA-APPS amintește că acoperișul hotelului a fost afectat recent de un incendiu și că a depus cereri de autorizare a reparațiilor, pregătind acum atribuirea contractului. Nu este prezentat și motivul clar pentru care hotelul este însă într-o situație deplorabilă de cel puțin 15 ani.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat în septembrie despre incendiul izbucnit la hotelul Triumf, prezentând AICI și imagini.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

"Așa arată Hotelul Triumf din inima Bucureștiului, pe Șoseaua Kiseleff. Clădirea este monument istoric și în luna septembrie a anului trecut a avut un incendiu la acoperiș.

De atunci și până acum este lăsat să se degradeze. Între timp, au trecut destule ploi și zăpezi. Clădirea aparține de RAPPS, iar conducerea nici macar nu a avut interesul să acopere cu o folie zona incendiată din acoperiș.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Pentru asemenea incompetență și distrugere cu premeditare a unui monument istoric sunt de părere că toată conducerea RAPPS trebuie zburată urgent din funcție și să răspundă în fața legii. Voi discuta cu reprezentanții din Ministerul Culturii pentru a stabili cum poate Primăria Sectorului 1 să contribuie urgent la remedierea situației", spune primarul Clotilde Armand, care prezintă și imaginile de mai jos.

FOTO Dispută între primarul sectorului 1 și RA-APPS pe tema hotelului Triumf, un activ aflat de mulți ani în degradare și un subiect reluat periodic de Profit.ro.

FOTO Dispută între primarul sectorului 1 și RA-APPS pe tema hotelului Triumf, un activ aflat de mulți ani în degradare și un subiect reluat periodic de Profit.ro.

FOTO Dispută între primarul sectorului 1 și RA-APPS pe tema hotelului Triumf, un activ aflat de mulți ani în degradare și un subiect reluat periodic de Profit.ro.

În replică, RA-APPS, o instituție de foarte mulți ani extrem de opacă în relația cu presa, a reacționat printr-un rar comunicat de presă, transmițând următoarele:

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Acoperișul și o parte din podul imobilului ”Hotel TRIUMF”, situat pe Șos Pavel Dimitrievici Kiseleff nr. 12, a fost afectat de incendiul izbucnit în data de 12 septembrie 2020.

Imediat după stingerea incendiului și după evaluarea pagubelor, în vederea limitării extinderii unor posibile daune cauzate de infiltrațiile de apă provocate de intemperii, R.A.-A.P.P.S. a luat masuri de conservare, montând în interiorul podulului o membrană impermeabilă care să preia funcția acoperișului distrus în incendiu.

Pentru a obține autorizațiile/avizele necesare efectuării tuturor reparațiilor, am  demarat următoarele proceduri: 

- Depunere notificare către Primăria Municipiului București, în vederea reparației acoperișului Hotelului TRIUMF, având numărul de înregistrare 1883501/21.09.2020;
- Avizul Ministerului Culturii, cu nr. 1105/Z/21.09.2020, pentru punere în siguranță 21.09.2020;

European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro

Vă aducem la cunoștință faptul că, imobilul ”Hotel TRIUMF”, clădire emblematică pentru capitala României ridicată în perioada interbelică, este astăzi un important monument  istoric ce se regăsește înscris pe Lista Monumentelor Istorice, actualizată în anul 2015, la poziția 1274 (Blocul Funcționarilor BNR, azi hotel Prezident, prima jum. A sec. XX lea), cod LMIB – II – m – B – 18990.

Conform legislației în vigoare, proprietarul unui monument istoric (indiferent daca este statul, prin reprezentanții săi sau un proprietar privat), are obligația de a întreține monumentul istoric, de a nu face intervenții fără un aviz prealabil, de a asigura paza, conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare, prin mijloace adecvate.

- Depunere documentație pentru avizul Ministerului Culturii, în vederea efectuării reparațiilor în regim de urgență la acoperiș, din data de 21.09.2020;

Menționăm faptul că intervențiile propuse fac parte din categoria lucrărilor de conservare/reabilitare/restaurare, păstrează aspectul arhitectural originar al monumentului și nu modifică indicatorii urbanistici existenți, caracteristici zonei protejate.

- Contract proiectare nr. 14046/6, din data de 26.10.2020;
- Depunere Certificat Urbanism – înlocuire acoperiș și cornișă, din data de 20.11.2020;
- Proces – Verbal de predare/primire documentație proiectare – Faza I – Intervenții de Urgență, din data de 24.11.2020;
- Avizul Ministerului Culturii cu nr. 1660/M/24.12.2020 – reparații în regim de urgență la acoperiș, eliberat în data de 24.12.2020;
- Intrunire a Consiliului Tehnico - Economic al R.A.-A.P.P.S., din data de 06.01.2021, pentru avizarea proiectului de execuție a lucrării;
- Proces Verbal în urma întrunirii Consiliului Tehnico – Economic al R.A.-A.P.P.S., din data de 07.01.2021;
- Avizul R.A.-A.P.P.S. nr. 1/2021 pentru ”Lucrări de punere în siguranță și reparații în regim de urgență”;
- Autorizație de Construire pentru punerea în siguranță în regim de urgență nr. 13/1905681, eliberată de Primăria Municipiului București, în data de 20.01.2021.

Având în vedere obținerea Autorizației de Construcție în cursul săptămânii trecute (20.01.2021 ), R.A.-A.P.P.S., prin Sucursala pentru Reprezentare și Protocol TRIUMF (S.R.P.Triumf), lucreză, în prezent, la întocmirea documentației necesare atribuirii contractului de execuție, urmând ca, în cursul săptămânii 25.01. – 29.01.2021, să publice pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP/SIAP), documentația necesară atribuirii contractului menționat.  

EXCLUSIV Un investitor imobiliar face un complex sportiv cu unități de cazare, SPA și piscine în locul fostului teren de fotbal al fabricii Ventilatorul din Ghencea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un investitor imobiliar face un complex sportiv cu unități de cazare, SPA și piscine în locul fostului teren de fotbal al fabricii Ventilatorul din Ghencea

Hotelul Triumf, aflat în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, este inclus pe lista monumentelor istorice, fiind construit în perioada interbelică de către Petre Antonescu, arhitectul care a proiectat și Arcul de Triumf. Clădirea a fost folosită ca bloc de locuințe de către angajații Băncii Naționale și utilizată ulterior, după al doilea Război Mondial, de Partidul Comunist ca hotel pentru cazarea oaspeților din străinătate.

După 1989, hotelul nu a mai fost îngrijit corespunzător de către stat, inexistența renovărilor și a reparațiilor dese, în pofida plângerilor primite din partea clienților, fiind justificată de către autorități prin lipsa banilor. Triumf nu și-a putut depăși astfel niciodată statutul de unitate cu doar două stele, în pofida amplasării într-o zonă de lux a Capitalei.

Imobilul a fost scos la vânzare pentru prima dată în 2007,  la un preț de pornire de 32,5 milioane de euro plus TVA, dar licitația s-a oprit atunci în instanță după ce firma Athenee Phenix Group, controlată de compania Ana Hotels a omului de afaceri George Copos și care deține hotelul Athenee Palace Hilton, a contestat procedura. În octombrie 2014, Guvernul a scos din nou hotelul la licitație și l-a pus în vânzare de mai multe ori, fără să primească însă nicio ofertă, indiferent că a scăzut prețul pe parcurs, de la 19,6 milioane de euro la 15,9 milioane de euro și, ulterior, la 14,1 milioane de euro, toate plus TVA.

DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar” CITEȘTE ȘI DECIZIE Terenurile Romexpo sunt transferate de PSD, PNL și PMP în proprietatea Camerei de Comerț a României. USR și UDMR acuză un ”tun imobiliar”

Profit.ro a relatat că pierderile Hotelului Triumf, unul din cele mai valoroase active imobiliare ale RA-APPS, au ajuns la aproape 2 milioane lei în 2015, când a existat discuția ca imobilul să devină sediul unor instituții, printre care și Ministerul de Externe. În aceste condiții, Guvernul a decis în 2017 ca Regia să preia din nou în administrare hotelul, MAE reclamând costuri ridicate și neinvestind în reabilitarea acestuia.

Asemenea Hotelului Triumf, și alte active ale Regiei, precum Clubul Floreasca și bufetele din ministere, generează pierderi anuale de milioane de lei.

Conform listei companiilor de stat cu pierderi prezentate de Profit.ro, RA-APPS se afla pe locul al cincilea, la finele anului 2015, în topul firmelor cu acționariat de stat, cu o pierdere de 50,3 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
incendiu
ra-apps
triumf
hotel
pierderi
guvern