Tranzacții imobiliare de aproape 100 milioane euro la început de an în România, în scădere însă față de anul trecut. Cea mai mare achiziție - Bucharest Financial Plaza, anunțată de Profit.ro. Interes ridicat și pentru hoteluri

Tranzacții imobiliare de aproape 100 milioane euro la început de an în România, în scădere însă față de anul trecut. Cea mai mare achiziție - Bucharest Financial Plaza, anunțată de Profit.ro. Interes ridicat și pentru hoteluri
scris 28 apr 2021

Investițiile imobiliare realizate în România în primul trimestru din acest an au totalizat 98 milioane euro, în scădere cu 19% față de volumul tranzacționat în aceeași perioadă a anului trecut.

Clădirile de birouri din București și spațiile industriale din vestul țării au generat cel mai mare volum investițional.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

În total, în primele trei luni, au fost închise 9 tranzacții imobiliare, cu o valoare medie de 11 milioane euro.

Cea mai mare tranzacție a fost reprezentată de achiziția clădirii de birouri Bucharest Financial Plaza, vândută de instituția bancară BCR către fondul austriac de investiții Immofinanz pentru aproximativ 36 milioane euro și anunțată de Profit.ro.

„Ce este interesant de remarcat este apetitul investitorilor pentru proiecte industriale: 38 milioane euro din volumul total a fost generat de tranzacții cu spații industriale, aproape la egalitate cu volumul generat de clădirile de birouri, respectiv 40 milioane euro. Aceasta evoluție confirma interesul investitorilor către proiectele industriale si presiunea de scădere a randamentelor pe acest segment. Încă 20 milioane euro au fost investiți în hoteluri, segment pentru care observăm, de asemenea, un interes ridicat în ultimele luni. În continuare, ne așteptăm la achiziția de noi clădiri de birouri, precum și de parcuri de retail, aceasta din urmă fiind o tipologie de produs foarte căutată atât în România, cât și în celelalte piețe din Europa Centrală și de Est”, spune Mihai Pătrulescu, Head of Investment Properties, CBRE România.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

În ceea de privește atractivitatea orașelor și disponibilitatea produselor imobiliare pentru investiții, București a continuat să fie destinația preferată a investitorilor, atrăgând 57% din volumul total de 98 milioane euro tranzacționat în primul trimestru, respectiv trei din cele nouă tranzacții.

Alte orașe care au atras atenția investitorilor la începutul acestui an au fost Timișoara, Arad și Caransebeș, în special pentru achizițiile de  proiecte industriale, cu o valoare cumulată de peste 20 milioane euro.

Cei mai dinamici investitori au fost companiile din Austria și Cehia, care au generat aproximativ 60% din volumul tranzacționat în primele trei luni, confirmând astfel secvențialitatea fluxului de capital din Europa Centrală și de Est, indicată de CBRE la începutul anului. Investitorii români au fost implicați în 4% din volumul tranzacționat, respectiv în achiziția unei clădiri de birouri în Brașov.

Randamentele investițiilor imobiliare au rămas stabile pe toate cele trei sectoare: 7% pentru spațiile de birouri, 7,75% pentru cele industriale și 7% pentru retail.

În Europa Centrală și de Est (CEE: Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia), volumul investițiilor imobiliare a atins 1,95 mld euro în primul trimestru din 2021, la jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
imobiliare
birouri