Tranzacțiile cu terenuri în București au ajuns la 245 milioane euro anul trecut

Tranzacțiile cu terenuri în București au ajuns la 245 milioane euro anul trecut
scris 7 feb 2019

Dezvoltatorii și investitorii imobiliari au realizat anul trecut, în București, achiziții de terenuri cu o valoare cumulată de circa 245 de milioane de euro, un nou record al ultimilor zece ani, iar miza a crescut în cazul proiectelor cu destinație mixta, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, publicate joi.

Față de anul precedent, valoarea tranzacțiilor a crescut cu 13%, pe fondul menținerii la cote ridicate a interesului din partea dezvoltatorilor din segmentul rezidențial, dar și pe fondul tranzacționării unor loturi de mari dimensiuni pretabile pentru dezvoltarea unor proiecte mixte, potrivit companiei, care a monitorizat 31 de tranzacții medii și mari, scrie News.ro.

”Piața terenurilor din București a înregistrat al treilea an consecutiv de creștere, dar este cu 60% sub nivelul din 2007, cel mai bun an din punct de vedere al volumului tranzacționat, cu un total de circa 628 de milioane de euro”, se arată în comunicat.

Surpriză: Plaza Centers are oferte pentru vânzarea Casa Radio, în degradare din \'90. Poate obține până la 66 milioane euro, după ce a investit peste 85 milioane euro. Un proiect cu suspiciune de corupere a unor guvernanți români CITEȘTE ȘI Surpriză: Plaza Centers are oferte pentru vânzarea Casa Radio, în degradare din '90. Poate obține până la 66 milioane euro, după ce a investit peste 85 milioane euro. Un proiect cu suspiciune de corupere a unor guvernanți români

Un director din cadrul Cushman & Wakefield Echinox, Alexandru Mitrache, consideră că piața terenurilor din București este într-o etapă de creștere sănătoasă.

”Piața terenurilor din București este într-o etapă de creștere sănătoasă, în care prețurile sunt stabilite în urma unor analize detaliate cu privire la ritmul și valoarea de tranzacționare a proprietăților care pot fi construite pe terenurile vizate. Astfel, prețurile au rămas într-un interval de stabilitate, iar tranzacții recente ne arată că unele loturi sunt vândute la prețuri reduse cu 50 – 70% față de valorile din perioada 2006 – 2008. Este important că aceste loturi sunt acum tranzacționate la prețuri corecte și pot reintra în circuitul imobiliar al Capitalei deoarece prin dimensiunea lor pot schimba radical zone semnificative ale orașului”, a spus Mitrache.

La fel ca în 2017, investitorii români au continuat să fie cei mai activi cumpărători, cu o cotă de piață de 49%, ei fiind urmați de investitorii belgieni, precum Mitiska-REIM, Speedwell sau Atenor, cu o cotă de 17%, și de cei din Israel (15%), potrivit companiei.

”Investitorii români sunt activi în special pe segmentul terenurilor cu destinație rezidențială, grupuri străine precum Globalworth și Portland Trust au securizat noi loturi pentru dezvoltarea unor imobile de birouri, în timp ce WDP sau P3 au cumpărat terenuri pentru dezvoltări logistice”, se arată în comunicat.

Cea mai mare tranzacție a fost realizată de grupul AFI Europe, care a cumpărat un teren de 4,3 hectare în vecinătatea mallului AFI Palace Cotroceni, lot pe care intenționează să extindă atât centrul comercial, cât și parcul de afaceri AFI Business Park.

În topul valorilor de tranzacționare s-au mai aflat două terenuri din zonele Răzoare – Cotroceni și Floreasca, achiziționate de grupul One United, terenul fostei fabrici Helitube din Colentina sau un lot de 4,6 hectare de pe strada Jandarmeriei din zona Băneasa, potrivit companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
terenuri
tranzactii
cushman & wakefield echinox