Trump ordonă ca viitoarele clădiri federale să fie "frumoase"

Trump ordonă ca viitoarele clădiri federale să fie "frumoase"
scris 22 dec 2020

Viitoarele clădiri federale americane vor trebui să fie "frumoase", construite de preferință în stilul greco-roman clasic, a ordonat luni prin decret președintele în exercițiu, Donald Trump, cu o lună înainte de încheierea mandatului său, notează AFP.

Decretul prezidențial care vizează să promoveze "o magnifică arhitectură cetățenească federală" menționează că stilul "clasic" și alte stiluri arhitecturale "tradiționale" vor trebui "privilegiate, în loc să fie descurajate" în construcția de noi clădiri federale, scrie Agerpres.

EXCLUSIV Oracle și Microsoft dau semnalul muncii de acasă. Oracle vrea să își reducă substanțial spațiul închiriat în România. Proprietarii de birouri sunt în corzi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Oracle și Microsoft dau semnalul muncii de acasă. Oracle vrea să își reducă substanțial spațiul închiriat în România. Proprietarii de birouri sunt în corzi

Este stilul celor mai celebre monumente ale capitalei americane, cum este Casa Albă, Capitoliul unde se află sediul Congresului sau Lincoln Memorial.

Guvernul american "în bună parte s-a oprit să mai ridice clădiri frumoase", subliniază documentul, criticând "amestecul disparat" de construcții publice observabil la Washington, mai ales cele care au o vechime de cel mult 70 de ani.

În prima sa versiune, decretul prevedea interdicția de a se construi clădiri cu un alt stil arhitectural decât stilul greco-roman, provocând iritare în rândul unor asociații de arhitecți.

Deși mai flexibilă, inițiativa a fost aspru criticată de Institutul American al Arhitecților care și-a exprimat "consternarea".

"Locuitorii ar trebui să aibă dreptul și datoria de a decide ei înșiși în legătură cu stilul arhitectural care corespunde cel mai bine nevoilor lor", a afirmat directorul organizației, Robert Ivy, într-un comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
greco-roman clasic
trump