ULTIMA ORĂ Noi condiții la suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență

ULTIMA ORĂ Noi condiții la suspendarea plății chiriei pe perioada stării de urgență
scris 28 apr 2020

Valoarea maximă a chiriei lunare pentru care va putea fi cerută suspendarea va fi de maximum 10.000 lei, pentru fiecare locație, în cazul operatorilor economici, și de maximum 2.000 lei, pentru o singură locație, în cazul persoanelor fizice. Faciltatea se va aplica firmelor ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic, în perioada de aplicare a stării de urgență. Chiria va fi decontată proprietarului de organul fiscal, conform datelor analizate de Profit.ro.

Noile condiții au fost introduse marți de deputații din comisia de buget prin amendamente la proiectul PSD care prevedea inițial scutirea de la plata chiriei, dar care în forma adoptată la Senat a stabilit doar amânarea acesteia.

Astfel, forma de la Senat prevedea că locatarii - operatori economici, profesioniști și autoritățile publice - și entitățile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin acte ale autorităților publice în perioada de aplicare a stării de urgență vor putea solicita suspendarea la plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

GRAFICE Prima lună de la declararea stării de urgență cu date de la BNR. Împrumuturile pentru locuințe au susținut creditarea CITEȘTE ȘI GRAFICE Prima lună de la declararea stării de urgență cu date de la BNR. Împrumuturile pentru locuințe au susținut creditarea

În dezbaterea din comisia de raport a Camerei Deputaților, care va da votul final asupra proiectului, proiectul a suferit însă o serie de completări și modificări.

Conform modificărilor, ”Locatarii: operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență, pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi și penalități, plata chiriei pentru folosința imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuințe”.

În aceste condiții, ”plata chiriilor către locatori” pentru categoriile de locatari menționate ”va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor”.

ULTIMA ORĂ Lege refuzată de Iohannis, adoptată din nou de Parlament: Antreprenorii pot fi acționari unici în mai multe SRL-uri, iar firmele pot avea mai multe sedii sociale într-o singură încăpere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lege refuzată de Iohannis, adoptată din nou de Parlament: Antreprenorii pot fi acționari unici în mai multe SRL-uri, iar firmele pot avea mai multe sedii sociale într-o singură încăpere

Pot face cerere de plată catre operatorul fiscal teritorial competent, locatorii care îndeplinesc cumulativ următoarele conditii:

a) chiria lunară specificată în actul adițional dintre locator și locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020.

b) valoarea maximă a chiriei lunare din actul adițional este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locație și maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singură locație.

Eliminarea declarației privind beneficiarii reali în cazul anumitor firme - avizată. Depunerea declarației este acum suspendată până la 15 mai CITEȘTE ȘI Eliminarea declarației privind beneficiarii reali în cazul anumitor firme - avizată. Depunerea declarației este acum suspendată până la 15 mai

Proiectul mai prevede că în anul 2020 vor fi scutiți de impozitul pe venitul din închiriere/subînchiriere sau uzufruct contribuabilii care reduc pe perioada anului 2020 contravaloarea folosinţei bunului imobil, stabilită în bani și/sau în natură, potrivit contractului încheiat între părți, cu cel puţin 30% faţă de contravaloarea folosinţei bunului imobil aferentă lunii februarie 2020. Această facilitate va fi valabilă până la finele anului 2020.

Totodată, vor beneficia de scutire și persoanele fizice care în anul 2019 au realizat venituri din cedarea folosinței bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, şi, începând cu anul 2020, au calificat aceste venituri în categoria veniturilor din activități independente.

În cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit şi ai celor care datorează impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, veniturile din cedarea folosinței bunurilor imobile obţinute în baza unor contracte deînchiriere/subînchiriere sau uzufruct sunt impozabile doar în proporţie de 80% din valoarea lor, sub condiția reducerii cu minimum 20% a contractului de închiriere, față de februarie.

Noi măsuri contra spălării banilor: Casele valutare și dezvoltatorii imobiliari, obligație să raporteze anumite tranzacții. Achizițiile de opere de artă și închirierile vor fi monitorizate. Listă oficială cu politicieni CITEȘTE ȘI Noi măsuri contra spălării banilor: Casele valutare și dezvoltatorii imobiliari, obligație să raporteze anumite tranzacții. Achizițiile de opere de artă și închirierile vor fi monitorizate. Listă oficială cu politicieni

Locatarii care beneficiază de amânarea chiriei sunt obligați să plătească chiriile lunare organului fiscal teritorial competent, care a plătit aceste chirii locatorului, eșalonat, în rate egale, după perioada in care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

În cazul în care, locatarii nu își achită obligațiile, organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanțelor nerecuperate.

Facilitățile prevăzutese aplică pentru toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgență, mai prevede proiectul.

Proiectul ar urma să fie votat miercuri în camera Deputaților. Pentru a intra în vigoare, trebuie promulgat și de șeful statului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie
chiriasi
plata
suspendare
proiect
senat
psd
parlament