Ungaria și România, țările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcții

Ungaria și România, țările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcții
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2023

Lucrările de construcții au crescut în Uniunea Europeană în prima lună a acestui an comparativ cu ultima lună a anului trecut, însă România se numără printre țările membre cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcții de la o lună la alta, arată datele publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform acestor date, lucrările de construcții au crescut cu 3,5% în UE și cu 3,9% în zona euro în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022. În rândul statelor membre UE, cele mai importante creșteri au fost înregistrate în Germania (12,6%), Slovenia (9,8%) și Polonia (7%). La polul opus, țările cu cel mai important declin al lucrărilor de construcții au fost Ungaria (minus 5%) și România (minus 4,3%). În cazul României, declinul de 4,3% din luna ianuarie vine după o scădere de 0,3% în luna decembrie, scrie Agerpres.

ANAF atrage atenția asupra evitării TVA și a taxelor de import în cazul mașinilor de lux. 78 de mașini, indisponibilizate într-o singură zi la vamă CITEȘTE ȘI ANAF atrage atenția asupra evitării TVA și a taxelor de import în cazul mașinilor de lux. 78 de mașini, indisponibilizate într-o singură zi la vamă

În ritm anual însă, luna ianuarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2022, România este printre țările membre UE unde lucrările de construcții au înregistrat cele mai importante creșteri, cu un avans de 5,9%, fiind devansată doar de Slovenia (26,7%), Slovacia (14,7%) și Portugalia (6,3%). Comparativ, lucrările de construcții au crescut cu 0,9% în zona euro și cu 1,4% în Uniunea Europeană.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Național de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 66,1% în luna ianuarie a acestui an, față de luna precedentă, însă a crescut cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții s-a redus cu 4,3% în ianuarie față de decembrie. Comparativ cu ianuarie 2022, volumul lucrărilor de construcții a crescut, pe total, cu 7,2%, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
ungaria
constructii