DOCUMENT Cum veți afla în restaurant și magazin că vă sunt oferite produse cu insecte

DOCUMENT Cum veți afla în restaurant și magazin că vă sunt oferite produse cu insecte
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2023

Magazinele care vând produse alimentare ce sunt/conțin specii de insecte, autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor trebuie să le expună intr-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi. De asemenea, restaurantele vor avea reguli de informare separată în privința acestor produse, inclusiv la livrarea prin aplicații/curieri. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Informațiile vor fi prezentate pe un panou distinct, conform unui ordin pregătit de ANPC.

VIDEO Noul premier desemnat de peste Prut este acționar la KFC Republica Moldova, alături de Sphera Franchise Group și de șeful ProTV Chișinău CITEȘTE ȘI VIDEO Noul premier desemnat de peste Prut este acționar la KFC Republica Moldova, alături de Sphera Franchise Group și de șeful ProTV Chișinău

Documentul poate fi văzut AICI

De ce este important: Comisia Europeană a autorizat anul trecut promovarea greierelui de casă ca aliment nou în Uniunea Europeană, ajungându-se astfel la a treia insectă care a fost aprobată pentru consum, după aprobările emise în 2021 pentru viermele galben uscat și pentru lăcusta călătoare.

De asemenea interesant: Făina de greiere a început deja să fie comercializată în România, dar la prețuri uriașe, în timp ce personaje politice, precum ministrul Agriculturii, Petre Daea, se opun deschis consumării acestor noi alimente care conțin inscte.

Autoritățile române au pregătit acum prevederile ce vor trebui respectate de magazinele și restaurantele care comercializează astfel de produse, inclusiv prin aplicații de livrare la domiciliu.

Regulile pentru magazine

- Produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, vor fi prezentate în suprafețele de vînzare intr-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

CONFIRMARE Rădăcini Grup cumpără Brico Dépôt Iași de la fondul de investiții Grivalia CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Rădăcini Grup cumpără Brico Dépôt Iași de la fondul de investiții Grivalia

- Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii clare și complete cu privire la produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, operatorii economici au obligația de a afișa, la loc vizibil, lângă standul separat menționat, informația ca produsele alimentare sunt/conțin specii de insecte.

- Afişarea informaţiei va fi realizată prin grija operatorului economic, pe suport sau panou, într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului, conform modelului de mai jos.

DOCUMENT Cum veți afla în restaurant și magazin că vă sunt oferite produse cu insecte

Suportul sau panoul pe care se face afişarea trebuie să fie monocolor, fără degradeuri ori alte însemne grafice sau culori, indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, cu font Times New Roman – font size 20.

Regulile pentru restaurante și la livrare

- Indicarea informaţiilor privind produsul finit/mâncării furnizat/e de unităţile de restauraţie colective, care sunt/conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piata ca alimente noi, se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanţă, înainte de finalizarea comenzii.

- Informaţiile prevăzute trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.

VIDEO Un restaurant croat oferă preparate gătite de un bucătar robotic CITEȘTE ȘI VIDEO Un restaurant croat oferă preparate gătite de un bucătar robotic

- Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unităţile de restauraţie colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiaşi unităţi, aceste informaţii sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.

- Pentru produsul finit/mâncarea furnizat/ă de unităţile de restauraţie colective oferit/ă spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanţă, informaţiile figurează pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum şi în orice material publicitar.

Recent, și Ministerul Agriculturii din Ungaria a modificat regulile, astfel încât alimentele care conțin proteine din insecte trebuie să fie etichetate în mod clar și comercializate numai pe rafturile alocate în acest scop.

viewscnt
Afla mai multe despre
restaurant
insecte