EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă

EXCLUSIV Antifrauda derulează controlul pe adaosuri comerciale anunțat de Profit.ro. Vine un val de amenzi. Prima victimă este Selgros, urmată rapid, deja, de un distribuitor cu amenda maximă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 6 oct 2023

Antifrauda are în derulare un număr semnificativ de controale vizând cotele de adaos comercial plafonate de Guvern din august. Controalele vizează adaosurile practicate pe întregul lanț, cum ar fi procesatori, distribuitori, retaileri, iar un prim rezultat a fost anunțat de Antifraudă: o amendă de 1 milion de lei la un mare retailer. ANAF și Antifrauda (direcție a ANAF) au refuzat să anunțe numele retailerului, invocând legislația secretului fiscal, dar surse au declarat pentru Profit.ro că sancțiunea a fost aplicată Selgros Brașov. Profit.ro a anunțat încă de la începutul lunii august campania de verificări declanșată de Antifraudă în privința adaosurilor comerciale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit surselor Profit.ro, amenda de 1 milion de lei decisă în cazul Selgros a fost deja rapid depășită de o amendă de 2 milioane de lei aplicată unei mari firme de distribuție. Sancțiunea de 2 milioane de lei, maxim permis de legislația care limitează adaosurile comerciale, a fost aplicată de Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, care are în responsabilitate municipiul București și județul Ilfov.

De ce este importantCotele de adaos comercial practicate de procesatori și comercianți au fost stabilie de Guvern, prin ordonanță de urgență, începând cu 1 august, la maximum 20%, în timp ce cota de adaos comercial practicată pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor, poate fi de maximum 5% față de prețul de achiziție în cazul a 14 produse agricole și alimentare. Recent, pafonarea a fost extinsă până la finalul acestui an.

EXCLUSIV Mișcare surpriză: Avon, după 134 de ani de funcționare în sistem de vânzări directe, pregătește deschiderea primului showroom fizic în România, într-o vilă istorică de lângă Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișcare surpriză: Avon, după 134 de ani de funcționare în sistem de vânzări directe, pregătește deschiderea primului showroom fizic în România, într-o vilă istorică de lângă Guvern

În perioada următoare, posibil chiar de săptămâna următoare, pe măsură ce controalele Antifraudă se încheie, vor urma noi anunțuri oficiale cu rezultate ale acestor verificări, dar fără a dezvălui numele companiilor sancționate. În cadrul unor astfel de controale, au fost stabilite deja amenzi, dar acțiunile nu au fost încă închise.

Profit.ro a anunțat la început de august, în baza informațiilor obținute pe surse, că inspectorii Antifraudă au declanșat o campanie de verificare a modului în care este respectată decizia Guvernului, dispusă în acord cu comercianții, de reducere a adaosului comecial la o serie de alimente de bază. În primă fază erau controlați importatorii și achizitorii intracomunitari de bunuri, urmând ca verificările să ajungă ulterior și la alte companii de pe lanț, printre care și retailerii.

General Managerul Coca-Cola România: Taxa pe zahăr va crește prețurile cu până la 25% și îi va face pe consumatori să migreze către alte produse sau să consume apă de la robinet. În România, nimic nu este ușor CITEȘTE ȘI General Managerul Coca-Cola România: Taxa pe zahăr va crește prețurile cu până la 25% și îi va face pe consumatori să migreze către alte produse sau să consume apă de la robinet. În România, nimic nu este ușor

Amenda de 1 milion de lei la Selgros

Amenda de 1 milion de lei este prima anunțată de ANAF din această campanie de controale.

Surse au declarat pentru Profit.ro că retailerul amendat este Selgros, prin regionala Antifrauda Sibiu, care coordonează mai multe județe.

"Este Selgros cu sediul social la Brașov, amendat de Antifrauda Sibiu", au arătat sursele.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Selgros nu au răspuns până la acest moment.

Ce a anunțat ANAF

ANAF a transmis, printr-un comunicat, că a aplicat o amendă record, de un milion de lei, unui "mare retailer din domeniul comerțului" după ce inspectorii au descoperit că adaosul comercial era mai mare decât cel de 20%, stabilit de Guvern prin ordonanță de urgență.

DOCUMENT&FOTO - IKEA intră într-un nou oraș din România, tatonat discret de peste 10 ani CITEȘTE ȘI DOCUMENT&FOTO - IKEA intră într-un nou oraș din România, tatonat discret de peste 10 ani

Inspectorii DGAF vor continua verificările la toți operatorii economici

"Direcția generală antifraudă fiscală (DGAF) verifică modalitatea de aplicare a prevederilor OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare, având la bază și colaborarea cu Consiliul Concurenței privind evoluția prețurilor în acest domeniu.

În acest context, inspectorii antifraudă au identificat un mare retailer din domeniul comerțului de bunuri cu ridicata și cu amănuntul care nu respectă cota de adaos maximă de 20%, existând situații în care a rezultat un adaos de peste 42%. Verificările au fost efectuate pentru produse achiziționate în perioada 01 august - 29 august 2023, respectiv din data de 12 septembrie 2023, iar operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.000.000 lei. Inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici care comercializează gama de produse ce intră sub incidența actului normativ menționat", se arată în comunicatul ANAF.

Conform sursei citate, inspectorii DGAF vor continua să verifice operatorii economici care comercializează gama de produse ce intră sub incidența actului normativ menționat. Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare sunt limitate, începând din 30 iulie, pentru o perioadă de 3 luni, ordonanța de urgență privind stoparea creșterii prețurilor la alimentele de bază fiind aprobată de Guvern în data de 30 iunie 2023.

CEO-ul Tazz despre eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști: Impactul e de ordinul milioanelor de lei anual. Ne-a lovit. Compania pregătește extinderea în afara țării CITEȘTE ȘI CEO-ul Tazz despre eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști: Impactul e de ordinul milioanelor de lei anual. Ne-a lovit. Compania pregătește extinderea în afara țării

Alimentele care beneficiază de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate și agreate cu toate părțile implicate în producția și comerțul cu alimente, sunt: pâinea albă simplă 300 - 500 grame, fără specialități; lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru; brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame; făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg; ouă găină calibru M 10 bucăți; ulei de floarea soarelui 1 litru; carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os și fără os, spată porc); legume proaspete vrac (roșii, castraveți, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia); fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă); cartofi proaspeți albi vrac; zahăr alb tos 1 kg.

Procedura de formare a prețului la raft pentru aceste produse trebuie să fie unitară, atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor, cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului. Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor agricole și alimentare prevăzute, se precizează în proiectul de act normativ.

Nerespectarea prevederilor constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât, potrivit legii penale, să constituie infracțiune și se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenda
anaf
antifrauda
selgros
adaos comercial
sanctiune
guvern