Greve la Amazon în Spania, Germania și Marea Britanie de "Black Friday"

Greve la Amazon în Spania, Germania și Marea Britanie de "Black Friday"
scris 23 nov 2018

Salariați Amazon în Spania, Germania și Marea Britanie au intrat în grevă vineri - ziua super-reducerilor de "Black Friday" -, cerând condiții de muncă mai bune, însă gigantul vânzărilor online minimalizează amploarea acestui conflict de muncă, relatează AFP.

Angajații - dintre care mulți urmăresc hashtagul #Amazonwearenotrobots (Amazon, noi nu suntem roboți) - au mai făcut o grevă de anvergură în iulie, întimpul unei operațiuni promoționale a Amazon, intitulată "Prime day", scrie News.ro.

Amazon și-a apărat - pe toată linia - politica socială, afirmând că a înființat în Regatul Unit peste 25.000 de locuri de muncă bine plătite și prezentându-se în Germania ca ”un angajator pe cât de fiabil pe atât de bun”.

Uber Eats extinde orele si aria de livrare CITEȘTE ȘI Uber Eats extinde orele si aria de livrare

În Spania, Sindicatul Comisiones Obreras (CCOO, Comisii Muncitorești) a anunțat că cel mai mare centru logistic al Amazon în Spania, care are aproximativ 1.500 de angajați, la San Fernando de Henares, la aproximativ 15 kilometri est de Madrid, era paralizat de grevă, iar camioanele nu mai intrau și nu mai ieșeau.

Însă multinaționala afirma, într-un comunicat, că ”majoritatea angajaților din tura de dimineață lucrează și procesează comenzile”.

În Germania, principalul sindicat în domeniul serviciilor, Verdi, a anunțat că se făcea grevă, la mijlocul zilei, în două locuri, la Bad Hersfeld, în Hesse, în centrul țării, și la Rheinberg, în Renania de Nord-Westfalia (vest).

Angajații cer o convenție colectivă. De la Black Friday la Crăciun ”sunt multe ore suplimentare, care sunt mai prost remunerate decât în companii care beneficiază de convenții civile”, a declarat Silke Zimmer, reprezentantul Verdi în Renania de Nord-Westfalia.

”Cum marea majoritate a angajaților continuă să muncească așa cum s-a prevăzut, comenzile clienților nu sunt afectate de grevă”, i-a replicat Amazon în Germania. ”Mai mulți dintre angajații noștri sunt la noi de mulți ani, ceea ce dovedește că suntem un angajator pe cât de fiabil pe atât de bun”.

Sindicatul britanic GMB preconiza manifestații a sute de angajați Amazon la cinci depozite în Marea Britanie. Sindicatul vrea să denunțe condiții de muncă ”inumane”, citând angajați care nu au timp să se ducă a toaletă sau o femeie însărcinată obligată să muncească în picioare.

Amazon susține, din contră, că actualele condiții de muncă sunt bune și că aceste centre înregistrează 40% accidente mai puțin decât media altor companii de transport și stocare din țară.

În Spania, Comisiile Muncitorești acuză grupul că își impune condițiile de muncă angajaților și reclamă negocieri.

Potrivit lui Ana Berceruelo, membră CCOO, muncitorii care se îmbolnăvesc este necesar să aștepte trei zile înainte să-și primească tot salariul, iar pauzele sunt de-acum în sarcina angajatului, ceea ce-l obligă să muncească opt ore și jumătate în loc de opt ore.

Amazon în Spania a declarat că mizează pe o îmbunătățire continuă a rețelei sale, ”care trece printr-un dialog deschis și direct” cu angajații săi, cărora dă asigurări că le oferă ”un salariu atractiv, o întreagă serie de avantaje și programe de formare inovatoare”.

La fel ca în Regatul Unit, gigantul american îi invită pe oricine să vadă condițiile de muncă vizitând centre de logistică.

Noi greve sunt prevăzute în Spania sâmbătă, dar și la 7, 9, 15 și 30 decembrie și la 3 și 4 ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
greva