Prețurile mondiale la alimente au continuat să crească în octombrie, pentru a cincea lună consecutiv

Prețurile mondiale la alimente au continuat să crească în octombrie, pentru a cincea lună consecutiv
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 nov 2020

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut și în luna octombrie, pentru a cincea lună consecutiv, recuperând în totalitate șocul provocat de pandemia de coronavirus, a anunțat joi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În octombrie 2020, acest indice a crescut până la 100,9 puncte, de la o valoare ușor revizuită de 97,8 puncte în luna septembrie, scrie Agerpres.

Fără jucării, haine și bijuterii în Franța. Supermarketurile mai pot vinde doar produse „esențiale” CITEȘTE ȘI Fără jucării, haine și bijuterii în Franța. Supermarketurile mai pot vinde doar produse „esențiale”

Potrivit FAO, prețurile la cereale au urcat cu 7,2% în octombrie, comparativ cu luna septembrie, și cu 16,5% raportat la aceeași lună a anului trecut. "Această creștere a fost susținută în principal de prețurile la grâu, pe fondul reducerii disponibilităților de export, condițiilor slabe din Argentina și vremii secetoase care afectează însămânțările cu grâu de iarnă în Europa, America de Nord și regiunea Mării Negre", a subliniat FAO.

 

Prețurile la zahăr au urcat cu 7,6%, comparativ cu luna septembrie, și cu 9,3% în ritm anual, o mișcare influențată în principal de perspectivele unor producții mai mici în Brazilia și India, primii doi producători mondiali.

Prețurile la lactate au urcat cu 2,2%, comparativ cu luna precedentă, în condițiile în care toate segmentele din acest sector au înregistrat creșteri, în special la brânză.

Prețul uleiurilor vegetale a urcat cu 1,8% în octombrie, grație unor cotații mai mari la uleiul de palmier și cel de soia. În schimb, prețurile la uleiul de rapiță au scăzut pe fondul incertitudinilor cu privire la cererea în Uniunea Europeană, pe fondul pandemiei de COVID-19.

Prețurile la carne, în contrast, au scăzut cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, octombrie fiind a nouă lună de scădere a acestui indice de la începutul anului. FAO precizează că evoluția a fost influențată de scăderea prețurilor la carnea de porc, ca urmare a efectului restricțiilor la import introduse de China pentru carnea de porc din Germania, după descoperirea unor cazuri de pestă porcină africană în cea mai mare economie europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
alimente