Rata anuală a inflației a scăzut

Rata anuală a inflației a scăzut
scris 12 iun 2019

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut ușor în mai, la 4,10%, după ce urcase în aprilie la 4,11%, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 55,27% doar în ultimele cinci luni, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În aprilie, rata anuală a inflației a urcat la 4,11%, după ce crescuse în martie la 4,03% și la 3,83% în februarie, scrie News.ro.

FOTO IKEA înlătură \ CITEȘTE ȘI FOTO IKEA înlătură "misterul" și anunță când deschide magazinul nr 2 din România, cel mai mare din Sud-Estul Europei

În mai, față de aceeași lună a anului trecut, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,24%, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 3,27%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 4,30%.

Față de decembrie, printre cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la cartofi (55,27%), alte legume și conserve de legume (23.84%) și citrice (16.12%).

În mai, prețul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte prețuri, a crescut, față de decembrie, cu 6.21%.

La mijlocul lunii mai, Banca Națională a României (BNR) a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflație pentru finalul acestui an și a mărit, de la 3,1% la 3,3%, prognoza pentru decembrie 2020, în contextul în stimularea cererii interne peste potențialul economiei și creșterea prețului petrolului la nivel internațional au pus presiune pe inflație, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
inflatie
bnr
isarescu