Șeful OMC cere statelor membre să prevină ”căderea primelor piese de domino” ale unui război comercial

Șeful OMC cere statelor membre să prevină ”căderea primelor piese de domino” ale unui război comercial
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mar 2018

Directorul general Organizației Mondiale a Comerțului, Roberto Azevedo, a cerut luni statelor membre ”să prevină căderea primelor piese de domino” ale unui război comercial și a avertizat că există riscul real al unei escaladări a barierelor comerciale și al declanșării unei recesiuni profunde, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Politica comercială mondială este agitată în urma anunțului de săptămâna trecută al președintelui american Donald Trump referitor la impunerea de tarife pentru oțel și aluminiu. Anunțul a atras după sine avertismente privind adoptarea unor măsuri de reacție și a provocat îngrijorări legate de sistemul comercial, scrie News.ro.

”Trebuie să facem toate eforturile pentru a evita căderea primelor piese de domino. Este încă timp”, a spus directorul general al OMC delegațiilor participante la o reuniune care a avut loc la Geneva, cu ușile închise.

BAT se pregătește să extindă la nivelul întregii Românii rețeaua de distribuție a glo™ și Neostiks CITEȘTE ȘI BAT se pregătește să extindă la nivelul întregii Românii rețeaua de distribuție a glo™ și Neostiks

Potrivit unei declarații emise după reuniune, Azevedo a mai spus că, ”în urma anunțurilor recente referitoare la măsurile de politici comerciale, este clar că asistăm acum la un risc mult mai mare și real al unei escaladări a barierelor comerciale la nivel global”.

De obicei, Azevedo este foarte reținut în remarcile sale referitoare la politicile comerciale ale statelor membre ale OMC, dar are și rolul de protector al reglementărilor comerciale mondiale și de prevenire a protecționismului.

Vineri, el a rupt tăcerea în legătură cu planul lui Trump de introducere a tarifelor pentru oțel și aluminiu și și-a exprimat îngrijorarea, afirmând că un război comercial nu ar fi în  interesul nimănui.

Oficiali din domeniul comerțului au spus că mulți diplomați participanți la reuniune și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu protecționismul, iar 11, între care reprezentantul UE, au exprimat îngrijorări foarte puternice în special privind anunțul de joi al președintelui Trump.

UE, Mexic, Japonia, Australia, China, Coreea de Sud, Brazilia, Norvegia, Canada, India și Venezuela au avertizat în legătură cu efectul măsurii lui Trump și au cerut Statelor Unite să se mai gândească.

Oficialii comerciali au spus că reprezentantul american la întâlnire, care a fost convocată inițial pentru a discuta despre o conferință ministerială din Argentina, a vorbit doar despre agenda inițială, fără să menționeze planul SUA referitor la tarife.

viewscnt
Afla mai multe despre
roberto azevedo
comert
omc