Tranzacția de 7 miliarde de euro prin care producătorul ochelarilor Ray-Ban preia GrandVision, aprobată cu condiții

Tranzacția de 7 miliarde de euro prin care producătorul ochelarilor Ray-Ban preia GrandVision, aprobată cu condiții
scris 25 mar 2021

Comisia Europeană a aprobat tranzacția prin care EssilorLuxottica, cel mai mare producător de ochelari și lentile din lume, preia retailerul olandez de ochelari GrandVision, după ce producătorul ochelarilor Ray-Ban a fost de acord să renunțe la mai multe magazine și branduri pe piețele din Belgia, Italia și Olanda.

Executivul UE a finalizat o anchetă aprofundată privind tranzacția de 7,1 miliarde de euro lansată la începutul anului trecut, pe fondul îngrijorărilor legate de restrângerea concurenței pe piața en-gros de lentile oftalmologice și ochelari.

Pentru a soluționa problemele de concurență identificate de Comisie, EssilorLuxottica s-a angajat, printre altele, să vândă 351 de magazine GrandOptical, VistaSi, GrandVision by și EyeWish în Belgia, Italia și Olanda și să renunțe la mărcile VistaSi și EyeWish.

Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți CITEȘTE ȘI Prin eMAG Ads, antreprenorii își pot promova produsele la peste 500.000 de potențiali clienți

Aprobarea tranzacției este condiționată de respectarea deplină a angajamentelor, potrivit Comisiei.

EssilorLuxottica, companie creată în 2017 în urma fuziunii dintre producătorul francez de lentile Essilor și grupul italian Luxottica, a semnat, în 2019, un acord pentru preluarea unui pachet majoritar din acțiunile GrandVision, într-o tranzacție ce evaluează compania olandeză la 7,1 miliarde de euro.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

Potrivit acordului, EssilorLuxottica va plăti cel puțin 28 de euro pe acțiune pentru un pachet de 76,72% din acțiunile GrandVision deținut de HAL Holding, principalul acționar al retailerului olandez, prețul urmând să crească la 28,42 euro pe acțiune dacă tranzacția nu va fi finalizată într-un interval de 12 luni.

La prețul de 28 euro pe acțiune, pachetul de acțiuni deținut de HAL este evaluat la aproximativ 5,5 miliarde de euro.

După finalizarea tranzacției, EssilorLuxottica va lansa o ofertă publică obligatorie pentru preluarea restului de acțiuni la GrandVision, compania olandeză urmând să fie delistată ulterior de la bursă.

Achiziția GrandVision, companie care comercializează ochelari de vedere și de soare, lentile de contact și rame pentru ochelari, va extinde rețeaua EssilorLuxottica cu peste 7.200 de magazine în 40 de țări.

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

GrandVision are 37.000 de angajați și vânzări anuale de 3,7 miliarde de euro.

EssilorLuxottica, cu mărci precum Oakley, Ray-Ban, Persol, Oliver Peoples și Vogue Eyewear în portofoliu, are peste 150.000 de angajați și vânzări anuale de 16 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
essilorluxottica
grandvision
ochelari
lentile ochelari
ochelari ray-ban
preluare
fuziune
comisia europeana
investigatie aprofundata