Agenție de turism: Untold și Electric Castle au crescut cu 40% numărul biletelor de avion vândute pentru Cluj-Napoca

Agenție de turism: Untold și Electric Castle au crescut cu 40% numărul biletelor de avion vândute pentru Cluj-Napoca
scris 7 aug 2019

La Cluj-Napoca au loc două dintre cele mai mari festivaluri din țară, Electric Castle și Untold, iar publicul lor optează în număr din ce în ce mai mare să ajungă la festival cu avionul, astfel că în săptămânile festivalurilor aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a înregistrat cu până la 40% mai mulți călători decât într-o perioadă normală, conform estimărilor agenției de turism online Vola.ro.

Luna iulie s-a dovedit cea mai aglomerată și scumpă din an pentru zborurile spre Cluj-Napoca, arată reprezentanții companiei, scrie News.ro.

”Două dintre cele mai mari festivaluri din Europa, Untold și Electric Castle, au transformat luna iulie în cea mai aglomerată și scumpă din an, pentru călătoriile cu avionul la Cluj-Napoca. În perioada 30 iulie - 4 august 2019 (săptămâna festivalului Untold) au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 40% mai mulți călători față de săptămâna precedentă, în timp ce în perioada 15 - 21 iulie 2019 (săptămâna Electric Castle) au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 37% mai mulți călători față de săptămâna precedentă (7 - 14 iulie 2019)”, se arată în comunicat.

ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fiscalizarea bacșișului în restaurante și baruri

În cazul ambelor festivaluri, zborurile au început să se ocupe încă din luna noiembrie 2018. Primele rezervări de bilete de avion pe perioada festivalului Untold au fost făcute încă de pe 11 noiembrie 2018, ziua în care au fost anunțate datele ediției din 2019. Este vorba despre o rezervare de patru persoane, pe ruta București - Cluj-Napoca și retur, cu Tarom, în valoare de 452 euro - 113 euro de persoană  (taxe și bagaje incluse).

Primul bilet de avion cu destinația Cluj-Napoca în perioada desfășurării festivalului Electric Castle a fost cumpărat pe 21 noiembrie, ziua în care au fost anunțați primii artiști care urmau să concerteze pe scena festivalului. Prețul biletului pe ruta București - Cluj-Napoca (și retur) a fost de 123 euro, pentru un zbor cu Tarom, potrivit companiei.

Prețurile au fost cu până la 20% mai mari

Turiștii care și-au dorit să participe la festivalurile din vestul țării au plătit între 80 și 401 de euro pentru biletul de avion. Dacă pentru biletele de avion cu date de călătorie în perioada festivalului Electric Castle prețul mediu a fost de 158 euro, în timpul festivalului Untold prețurile au fost cu până la 20% mai mari.

În medie, un bilet dus-întors pe ruta București – Cluj-Napoca în perioada festivalului Untold a costat circa 194 de euro.

Wizz Air lansează o nouă rută spre România CITEȘTE ȘI Wizz Air lansează o nouă rută spre România

Dacă pentru o vacanță termenul mediu pentru rezervarea biletelor de avion este de aproximativ șase săptămâni, în cazul festivalurilor, turiștii și-au rezervat în proporție covârșitoare biletele de avion cu aproximativ două săptămâni înainte de eveniment, potrivit companiei.

Conform analizei realizate de Vola.ro, aproximativ 5% dintre rezervările atât pentru Electric Castle, cât și pentru Untold au fost făcute încă din 2018, 10% au făcute în primele luni din anul 2019 și aproximativ 30% au fost făcute în lunile mai-iunie 2019.

Dintre călătoriile în perioada festivalului Electric Castle, 53% au fost rezervate în luna iulie, iar pentru cele din perioada festivalului Untold, 60% au fost rezervate în luna iulie, 2019, cu doar câteva săptămâni înainte de startul evenimentelor.

Cel mai scump bilet de avion, 401 euro

Cel mai scump bilet de avion vândut pentru perioada festivalului Untold a costat 401 euro (preț pentru o persoană) și s-a înregistrat pe ruta București - Cluj Napoca și retur, cu Tarom. Biletul a fost cumpărat pe 31 iulie. Cel mai scump bilet de avion spre Cluj-Napoca, vândut pentru perioada Electric Castle, a costat 340 de euro (ruta București - Cluj-Napoca, cu Tarom) și a fost cumpărat pe 10 iulie.

Cele mai multe rezervări au fost făcute pentru călătorii individuale. 73% dintre rezervările din perioada festivalurilor au fost făcute pentru o persoană, 20% pentru bilete de cuplu și doar 7% pentru grupuri.

Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este al doilea din țară după numărul de pasageri, primul fiind aeroportul „Henri Coandă” Otopeni. Peste 30 de zboruri zilnice aterizează la Cluj-Napoca și alte aproximativ 35 de zboruri zilnice decolează de la Cluj-Napoca, dintre care aproximativ cinci curse zilnice spre București, dar și spre orașe din afara țării precum Munchen, Frankfurt, Istanbul sau Varșovia.

”18% dintre festivalierii care au călătorit cu avionul la Electric Castle au sosit la Cluj-Napoca pe 16 iulie, chiar în prima zi de festival, în timp ce 17% dintre ei au aterizat pe 19 iulie, zi in care cap de afiș au fost cei de la Florence & The Machine. 15% dintre călători au ajuns la Cluj-Napoca în ultima zi de Electric Castle, pentru a-i vedea pe cei de la Thirty Seconds to Mars”, spun reprezentanții Vola.ro.

20% dintre festivalierii care au călătorit cu avionul spre Untold au sosit la Cluj-Napoca pe 2 august, zi în care headliner-ul festivalului a fost Armin Van Buuren. În ultima zi de festival, când pe scenă a urcat Robbie Williams, au ajuns la Cluj-Napoca 18% dintre călători, în timp ce pe 31 iulie, în prima zi de festival, au aterizat 17% dintre festivalieri.

Câștigul salarial mediu net a crescut CITEȘTE ȘI Câștigul salarial mediu net a crescut

Majoritatea biletelor dus-întors în perioada festivalurilor au fost pe ruta București - Cluj-Napoca, dar printre orașele de plecare s-au numarat și Constanța, Nisa, Varșovia, Veneția, Bruxelles, Milano sau Londra.

În 2018, Vola.ro a avut o cifră de afaceri de aproximativ 9,2 milioane de euro în creștere cu 33% față de 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
vola.ro
cluj napoca
untold
bilete de avion