Durata medie a unui sejur pe Litoral a scăzut

 Durata medie a unui sejur pe Litoral a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 sep 2023

Valoarea medie a unei rezervări în sezonul estival 2023 a fost de 2.500 de lei, în creștere cu 5% față de anul precedent, iar durata medie a unui sejur a înregistrat o scădere de la 4,9 la 4,7 nopți, relevă un studiu publicat de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).

Urmărește-ne și pe Google News

"Sezonul a început promițător, însă rezervările s-au diminuat semnificativ în lunile iulie și august. Cu toate că prețurile au crescut cu 10-20%, bugetul s-a menținut la un nivel scăzut din cauza reducerii duratei medii a sejurului. Inflația, mai mare decât cea oficială, a erodat orice creștere. În plus, apa rece cu o temperatură de 13 grade Celsius în luna august este un fenomen fără precedent în ultimii 30 de ani. Primele vânzări pentru 2024 au și început, în luna septembrie și mai ales la hotelurile care au înțeles că anul viitor va fi probabil unul de recesiune și ca atare nu au mărit prețurile. Există și hoteluri care chiar au scăzut tarifele față de anul acesta, pentru anul viitor. Programele de "Înscrieri timpurii" oferă reduceri mari. Numărul voucherelor de vacanță va înregistra, din păcate, o scădere la anul, datorită limitării la salarii sub 8.000 lei. Această măsură va avea ca impact o scădere a cererii. Hotelierii trebuie să promoveze o politică bună de prețuri, dacă vor să vândă", a declarat Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

DHL Express numește un Director General pentru operațiunile din România CITEȘTE ȘI DHL Express numește un Director General pentru operațiunile din România

Conform cercetării de specialitate, printre factorii care au generat scăderi sau au diminuat dinamica rezervărilor s-au aflat: greva profesorilor, criza din Ucraina, holera, bacteriile E. coli, drone, mine sau creșterea prețului șezlongurilor, scrie Agerpres.

Stațiunea Mamaia a înregistrat, în acest an, o ușoară revenire în comparație cu situația din 2022, iar cele mai căutate hoteluri sunt cele de 3 și 4 stele.

Aproximativ un sfert din totalul rezervărilor sunt achitate cu voucherele de vacanță, în timp ce majoritatea turiștilor a fost reprezentată de familiile cu copii, urmate de cupluri.

Totodată, cele mai căutate stațiuni, în ordinea vânzărilor agențiilor de turism, sunt: Mamaia, Eforie Nord, Olimp, Venus, Saturn, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Mangalia, Costinești, Eforie Sud, Techirghiol și Vama Veche. În același timp, sudul litoralului a înregistrat un plus, stațiunile cu cele mai mari creșteri fiind Eforie Nord, Olimp, Costinești și Eforie Sud.

Datele centralizate în studiul ANAT arată că, în 2023, valoarea medie a unei rezervări a fost de 2.500 de lei, cu 5% mai mare în comparație cu anul precedent, iar durata medie a sejururilor a înregistrat o scăzut la 4,7 nopți, de la 4,9 nopți.

Un oraș din România, pe primul loc într-un Top al celor mai ieftine destinații de city break din lume. A detronat Buenos Aires CITEȘTE ȘI Un oraș din România, pe primul loc într-un Top al celor mai ieftine destinații de city break din lume. A detronat Buenos Aires

Autoritatea de profil consideră că Organizațiile de Management al Destinației (OMD) Constanța și Mangalia trebuie să devină active în promovarea litoralului și, la modul general, trebuie să fie lansată o campanie puternică de promovare.

De asemenea, este nevoie ca patronatele de pe Litoral să elaboreze o strategie de marketing și promovare a Litoralului, care să implice și participări la târgurile de specialitate.

În plus, Apele Române Dobrogea trebuie să organizeze licitații până la 15 martie și să realizeze o amenajare a plajelor și mărunțire a scoicilor. Totodată, "ar trebui să reanalizeze prețurile de închiriere a plajelor, care sunt foarte mari", susțin oficialii ANAT.

Potrivit sursei citate, Primăriile Constanța, Mangalia și Eforie va trebui să soluționeze, în măsura posibilităților, problema parcărilor și a amenajării stațiunilor, iar hotelierii să promoveze o politică bună de prețuri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cazare
litoral