FOTO Cele mai murdare și cele mai curate sectoare de plajă din România

FOTO Cele mai murdare și cele mai curate sectoare de plajă din România
scris 11 oct 2019

Cele mai murdare sectoare de plajă sunt Constanța, Eforie și Mamaia, a anunțat ONG-ul Mare Nostrum, în urma monitorizării plajelor din această toamnă, iar cele mai curate au fost cele din Corbu și Vama Veche. Cu acest prilej au fost găsite peste 33.000 de deșeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate înregistrată în ultimii cinci ani.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

ONG-ul Mare Nostrum a anunțat, joi, că a finalizat centralizarea datelor privind monitorizarea porțiunilor de plajă de pe litoralul românesc din sesiunea septembrie, când au fost verificate opt sectoare de plajă. Cu această ocazie, au fost identificate 33.295 deșeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deșeuri înregistrată din 2014 până în prezent, scrie News.ro.

FOTO Cele mai murdare și cele mai curate sectoare de plajă din România"Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deșeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deținea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuție din punct de vedere al responsabilității”, a afirmat Angelica Paiu, coordonator proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

DOCUMENT Prețurile la polițele RCA - gândite să scadă în următoarele 6 luni. Viitoarele tarife pentru șoferi, în funcție de vârstă și mașină CITEȘTE ȘI DOCUMENT Prețurile la polițele RCA - gândite să scadă în următoarele 6 luni. Viitoarele tarife pentru șoferi, în funcție de vârstă și mașină

În urma acestei acțiuni, s-a constatat că sectorul de plajă cel mai murdar a fost cel din Constanța, iar cele mai curate - Corbu și Vama Veche.

FOTO Cele mai murdare și cele mai curate sectoare de plajă din România


"Plasticul a guvernat și această sesiune, elementele din material polimeric artificial însumând 26.459 din totalul de 33.295 al acestei sesiuni, adică 80%. Sectorul din Constanța este cel mai murdar sector, cu peste 9.300 deșeuri, urmat fiind de Eforie, sector «campion» la capitolul greutate deșeuri, adică 62 de kilograme. Pe al treilea loc se află Mamaia”, se mai arată în comunicat.

Sursa citată a precizat că sectoarele cele mai curate sunt cele din Corbu, Vama Veche și Tuzla.

De asemenea, au fost descoperite aproape 18.000 de mucuri de țigară, peste 6.600 fiind găsite doar în Constanța. Totodată, reprezentanții ONG Mare Nostrum au precizat că au mai fost găsite pe plajă scutece, tampoane, seringi și bețe de urechi.

"Față de sesiunile trecute, am constatat o creștere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, bețe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat și pot prezenta un risc pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, statistic, o remorcă plină de plastic ajunge în apele oceanelor și mărilor în fiecare minut, iar în 2030 vor fi două pe minut, iar în 2050 - patru (potrivit raportului realizat de Ellen MacArthur), astfel la fiecare 3 tone de pește există o tonă de plastic; în 2050, acesta va fi în inferioritate”, a mai spus Angelica Paiu.

EXCLUSIV Dragoș Anastasiu vrea să investească banii din vânzarea către Dertour în rent-a-car și în hotelărie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dragoș Anastasiu vrea să investească banii din vânzarea către Dertour în rent-a-car și în hotelărie

Mare Nostrum a precizat că anul 2019 a fost cel mai murdar, potrivit raportărilor ONG-ului, cu 45.814 deșeuri înregistrate în sesiunea de primăvară și în cea de toamnă.

"Față de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar față de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9000 de deșeuri”, se mai arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
plaja murdara
cele mai curate plaje
plaja constanta