Situația românilor blocați pe aeroportul internațional din Cancun, deblocată. Cinci dintre ei nu au fost primiți pe teritoriul Mexicului ca urmare a unei alerte de securitate individuale

Situația românilor blocați pe aeroportul internațional din Cancun, deblocată. Cinci dintre ei nu au fost primiți pe teritoriul Mexicului ca urmare a unei alerte de securitate individuale

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Profit.ro
Profit.ro
scris 4 feb 2021

Situația românilor blocați de mai mulgte zile pe aeroportul internațional din Cancun a fost deblocată, transmite MAE, care precizează că cinci dintre cetățenii români nu au fost primiți pe teritoriul Mexicului ca urmare a unei alerte de securitate individuale. De asemenea, ministrul de Externe mexican a transmis autorităților române că regretă situația creată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

”Ca rezultat al convorbirii telefonice din seara zilei de 3 februarie a.c. a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul său mexican, autoritățile mexicane au remediat, în regim de urgență, situația cetățenilor români blocați pe aeroportul internațional din Cancun. De asemenea, ministrul mexican al afacerilor externe a transmis omologului român, în numele Guvernului țării sale, regrete pentru impactul negativ produs de acțiunile autorităților mexicane. Astfel, tuturor cetățenilor români blocați în aeroport li s-a permis accesul pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, cu excepția a 5 cetățeni români, pentru care a fost dispusă măsura nepermiterii intrării, din cauza existenței unei alerte de securitate individuale, aceștia urmând a se întoarce în țară în cursul acestei zile, precizează MAE.

Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican. Însărcinatul cu afaceri ad interim din cadrul Ambasadei României în Statele Unite Mexicane s-a aflat în aeroport pe durata derulării procedurilor și a acordat asistență cetățenilor români care au avut nevoie de informații, sprijin pentru asigurarea traducerii și îndrumare pentru completarea formularelor. Acesta a fost asistat și de consulul onorific al României la Cancun, scrie News.ro.

DOCUMENT Ministerul Educației a elaborat proiectul de ordin cu măsurile pentru redeschiderea școlilor - Distanță de 1 metru între elevi în clase sau amplasare optimă a băncilor, masca va fi purtată permanent, copiii vor fi supravegheați în pauze CITEȘTE ȘI DOCUMENT Ministerul Educației a elaborat proiectul de ordin cu măsurile pentru redeschiderea școlilor - Distanță de 1 metru între elevi în clase sau amplasare optimă a băncilor, masca va fi purtată permanent, copiii vor fi supravegheați în pauze

”De asemenea, ca urmare a demersurilor efectuate mai ales cu prilejul discuției telefonice a ministrului Aurescu cu omologul mexican, când partea română a subliniat că alertele de securitate cu caracter general vizând persoanele de cetățenie română sunt inadmisibile, autoritățile mexicane au confirmat faptul că eventualele alerte de securitate care pot afecta dreptul cetățenilor străini de intrare pe teritoriul mexican trebuie să fie întotdeauna cu caracter individual, iar eventuale decizii de nepermitere a accesului pe teritoriul mexican trebuie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, și nediscriminatorii. Partea română și cea mexicană vor păstra în perioada următoare un contact apropiat pentru prevenirea unor probleme similare”, transmite Ministerul de Externe.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei României din Mexic va rămâne în Cancun în următoarele zile pentru a se asigura că cetățenii români care nu au primit acord de intrare vor părăsi teritoriul mexican și pentru a rămâne în contact cu autoritățile locale.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români să manifeste precauție cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinațiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19. MAE reamintește, în context, că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie).

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

viewscnt
Afla mai multe despre
cancun
turisti
mexic