Un nou fenomen turistic mondial: curiozitatea de a cunoaște locuri nefaste

Un nou fenomen turistic mondial: curiozitatea de a cunoaște locuri nefaste
scris 12 aug 2019

"Mișcate" de filme, seriale sau știri, tot mai multe persoane se decid să petreacă niște zile de vacanță în locurile unde s-a trăit sau se trăiește tragedia umană, ca de exemplu la frontiera dintre Mexic și SUA sau în locurile pe care le-a frecventat traficantul de droguri columbian Pablo Escobar, relatează agenția EFE.

Cei care practică așa-numitul "turism întunecat" ajung în locuri marcate pentru totdeauna de moarte, catastrofe sau evenimente macabre, precum dezastrul nuclear de la Cernobîl (1986) sau centrele naziste de concentrare, nerăbdători să afle, "la fața locului", ce s-a întâmplat, care sunt urmările și, în unele cazuri, sa își facă selfie-ul corespunzător, scrie Agerpres.

Distracția costă. Mulți adolescenți se îndatorează pentru a participa la festivaluri CITEȘTE ȘI Distracția costă. Mulți adolescenți se îndatorează pentru a participa la festivaluri

Recrearea dramei pe care o trăiesc mii de migranți centroamericani într-un "tur experimental" cu actori îmbrăcați în polițiști, în timp ce turiștii trec frontiera SUA noaptea, din Mexic; vizitarea peșterii Tham Luang, unde au fost blocați 12 copii thailandezi, sau scenarii ale genocidelor din Ruanda sau Cambodgia sunt alte astfel de destinații.

Și ruta "Helter Skelter", care parcurge în Beverly Hills (Los Angeles) locurile crimelor lui Charles Manson și urmașilor săi, sau "narcotururile" din Medellin (Columbia) legate de Pablo Escobar au devenit, de asemenea, locuri de petrecere a timpului liber și divertisment.

Departe de a speria turiștii, miniseria Cernobîl, ultimul succes al HBO, a crescut numărul celor care vizitează orașul fantomă Pripiat (Ucraina) și zona de excluziune, în pofida faptului că acolo a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istorie, a proastei gestionări a catastrofei și a consecințelor umane (între 100.000 și 200.000 de morți conform unor surse) și de mediu.

Previziunile pentru acest an sunt că circa 100.000 turiști vor vizita Cernobîl, dublu față de 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
mexic
pablo escobar