Bulgaria discută în SUA vânzarea rafinăriei Lukoil

Bulgaria discută în SUA vânzarea rafinăriei Lukoil
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 feb 2024

Ministrul bulgar de Finanțe, Asen Vasilev, care se află de săptămâna trecută în SUA, a discutat cu Amos Hochstein, consilier al președintelui Biden pe probleme de energie și investiții, despre posibilitățile de reducere a dependenței de Rusia pentru gaz și petrol în regiunea Balcanilor și despre nevoia de a se găsi un cumpărător strategic pentru rafinăria Lukoil de la Burgas.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Subiectul conversației a fost și conectivitatea energetică de-a lungul axei Nord-Sud dintre Grecia, Bulgaria și România, anunță Ministerul Finanțelor de la Sofia. Vasilev a avut, de asemenea, o întâlnire cu adjunctul secretarului american al trezoreriei, Wally Adeyemo, la Washington. Cei doi au discutat subiecte importante din agenda economică a Europei și Statelor Unite, precum și posibilitățile de cooperare și sprijin reciproc, potrivit Rador Radio România.

FOTO Pericol de inundații în creierul sistemului energetic național, inclusiv la bunkerul antiatomic CITEȘTE ȘI FOTO Pericol de inundații în creierul sistemului energetic național, inclusiv la bunkerul antiatomic

Anterior a fost relatat că Bulgaria înlocuiește importurile de petrol rusești cu țiței din Kazahstan, Irak și Tunisia, în ianuarie.

Bulgaria are o derogare de la un embargo al Uniunii Europene care îi permite să continue importurile maritime de petrol rusesc în 2024. Dar țara a restricționat exporturile tuturor produselor rafinate produse din țiței rusesc, începând cu această lună, ceea ce face aproape imposibil ca singura sa rafinărie să funcționeze cu petrol rusesc și a decis să oprească toate importurile de țiței rusesc, din martie.

Bulgaria cumpără petrol pentru a-și alimenta rafinăria din Burgas, care are o capacitate de 190.000 de barili pe zi (bpd) și este operată de grupul Lukoil din Rusia.

Bulgaria a fost al patrulea cel mai mare cumpărător de petrol rusesc pe mare în 2023, cumpărând peste 100.000 bpd. Dar, în această lună, niciun petrol din Rusia nu va ajunge în portul Burgas.

FOTO Fermierii cer Guvernului adoptarea moratoriului la credite - măsură anunțată de Profit.ro ca fiind pregătită. Ce prevede documentul CITEȘTE ȘI FOTO Fermierii cer Guvernului adoptarea moratoriului la credite - măsură anunțată de Profit.ro ca fiind pregătită. Ce prevede documentul

Întrucât Lukoil nu mai poate furniza rafinăriei din Burgas propriul său petrol Urals, trebuie să folosească petrol din altă parte, crescând costurile.

Rentabilitatea fabricii este, de asemenea, afectată de un impozit de 60% impus de guvernul Bulgariei asupra profiturilor rafinăriei.

Până acum, în ianuarie, Burgas urmează să primească două transporturi de 70.000 de tone de țiței KEBCO din Kazahstan, o cantitate de 76.000 de tone de Basrah Light, 50.000 de tone de CPC Blend și 33.000 de tone de petrol din Tunisia, potrivit datelor LSEG.

KEBCO, un sortiment kazah exportat din porturile rusești cu aceeași calitate ca Urals, este cel mai probabil înlocuitor al petrolului rusesc în Bulgaria, au spus comercianții, adăugând că oferta sa este limitată și prețul este semnificativ mai mare decât pentru Urals.

Burgas este concepută pentru a procesa petrolul Urals și în prezent poate funcționa numai pe grad acru, ceea ce este dificil și costisitor în UE, au spus traderii.

”Piața petrolului acid din Europa este limitată din cauza lipsei de petrol Urals și Kurd”, a spus unul dintre traderi.

Biden declară că SUA nu sprijină independența Taiwanului CITEȘTE ȘI Biden declară că SUA nu sprijină independența Taiwanului

Exporturile de petrol din regiunea Kurdistan a Irakului au fost suspendate din primăvara trecută.

Lukoil a declarat că își revizuiește strategia cu privire la activele din Bulgaria și că ar lua în considerare vânzarea acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
petrol
țiței
import
rusia
kazahstan
irak
tunisia
embargo