Guvernul ceh va plafona prețurile la gaze și electricitate în 2023

Guvernul ceh va plafona prețurile la gaze și electricitate în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 sep 2022

Guvernul de la Praga a ajuns la un acord privind plafonarea prețurilor la gaze și electricitate în 2023, pentru a atenua impactul scumpirii acestora asupra gospodăriilor, a anunțat premierul ceh Petr Fiala, a cărui țară asigură semestrul acesta președinția Uniunii Europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Planul național al autorităților de la Praga va funcționa alături de soluția pan-europeană pregătită de Comisia Europeană și statele membre scrie Agerpres.

Motorina - Noi scumpiri înaintea expirării perioadei de aplicare a reducerii de 50 de bani. Diferența față de prețul benzinei CITEȘTE ȘI Motorina - Noi scumpiri înaintea expirării perioadei de aplicare a reducerii de 50 de bani. Diferența față de prețul benzinei

"Garantăm nivelul prețului, toți vor ști ce vor plăti și va fi imposibil ca oamenii să plătească facturi mult mai ridicate față de acest an", a declarat, la o conferință de presă, Fiala. Acesta a explicat că în cazul gospodăriilor prețurile vor fi plafonate la șase coroane cehe (0,2476 dolari) per kilowatt-oră (kWh) la electricitate și aproximativ jumătate din acest nivel la gaze. Nu sunt incluse costurile de transport și distribuție.

De asemenea, a anunțat premierul ceh, o soluție pentru gestionarea prețurilor ridicate pentru industrie urmează să fie prezentată miercuri. Ajustat în funcție de taxe, plafonarea prețului electricității în Cehia corespunde unui nivel de aproximativ 200 euro per megawatt-oră (MWh), o cifră menționată în propunerile Comisiei Europene.

Este mult peste nivelul prețurilor din ultimii doi ani dar, de asemenea, sub nivelul înregistrat luni al prețului pieței pentru livrarea în Germania în 2023, care s-a situat la 479 euro.

De asemenea, Guvernul de la Praga va garanta că sectorul public, inclusiv spitalele, municipalitățile sau școlile vor avea livrarea garantată la aceleași prețuri.

Ministrul ceh de Finanțe, Zbynek Stanjura, a estimat că plafonarea ar costa statul până la 130 miliarde de coroane cehe (5,36 miliarde de dolari) în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
cehia
pret