Industria cinematografică rusă, afectată de retragerea de pe piața locală a producțiilor americane

Industria cinematografică rusă, afectată de retragerea de pe piața locală a producțiilor americane
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 apr 2022

Industria cinematografică rusă este afectată de retragerea celor cinci giganți hollywoodieni, Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros. și Paramount, ca urmare a ofensivei din Ucraina, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Atnci când a aflat de suspendarea lansărilor de filme de la Hollywood în Rusia, ca urmare a intervenției militare „nejustificate” în Ucraina, Mila Grekova din Moscova, a „înțeles pentru cine bat clopotele”, scrie News.ro.

Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului. Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească? Cum pot fi atrași mai mulți investitori? CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului. Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească? Cum pot fi atrași mai mulți investitori?

Traducătoare de filme americane, Grekova este fără lucru de la decizia celor cinci giganți - Disney, Universal, Sony Pictures, Warner Bros. și Paramount, de a-și retrage producțiile din calendarul rus.

Ea se întreabă despre scopul sancțiunilor: „Occidentul este cel pe care îl detest astăzi, nu pe Putin, ținta lor”.

„Aici, Bollywood va înlocui probabil Hollywood-ul, dar este prea târziu pentru mine să învăț hindi”, a spus traducătoarea în vârstă de 56 de ani, dezamăgită, reacționând la ideea de a înlocui titlurile americane cu filme indiene, evocate în Rusia.

Dincolo de cazul ei, întreaga industrie cinematografică rusă este cea care suferă consecințele conflictului din Ucraina, când abia își revenise după pandemia de coronavirus.

Soarta industriei depinde de această dată de sancțiuni, în timp ce Rusia a fost principala piață europeană de cinema, cu 145,7 milioane de intrări anul trecut, potrivit Observatorului European al Audiovizualului.

Înaintea de suspendarea decisă de Hollywood, compania rusă Mosfilm-Master asigura dublajul pentru zece filme străine pe lună.

„Astăzi, am pierdut două treimi din comenzi”, deplânge directorul Evgheni Beline, care a primit vizita AFP într-un studio performant al Mosfilm.

„În timpul pandemiei, aveam filme, dar nu și săli de cinema deschise. Astăzi, avem săli, dar nu și filme”, a rezumat el.

Țara ar putea închide jumătate din cinematografele sale, deoarece acestea riscă să „piardă până la 80% din venituri” după plecarea de la Hollywood, a avertizat Asociația Rusă a proprietarilor de cinematografe la începutul lunii martie.

Pentru a se adapta și a supraviețui, Mosfilm-Master se pregătește să angajeze traducători coreeni și chinezi, chiar dacă directorul „se îndoiește că filmele asiatice funcționează pentru ruși” din cauza diferențelor culturale.

„Nu este mereu evident”, estimează acest specialist în vârstă de 70 de ani, din care „30 i-a petrecut în domeniul dublajului”. „Occidentalii ne sunt mai aproape”.

„Situația este extrem de dificilă, dar nu catastrofală”, a afirmat Olga Ziniakova, 37 de ani, președinta uneia dintre cele patru mari rețele de săli ruse, Karo.

„De la sosirea Hollywood-ului în Rusia, acum 30 de ani, am traversat o mulțime de crize: politice, economice, pandemia”, a spus ea.

De la începutul ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, numărul de intrări în cele 35 de săli a scăzut cu 70%, în contextul în care prețul mediu al unui bilet (300 de ruble, adică în jur de 3 euro) nu a fost schimbat de cinci ani.

Statul a promis deja să dubleze susținerea financiară a producției de film și că va minimaliza taxele fiscale pentru chiriile sălilor, a spus președinta rețelei din sala Oktyabr, una dintre cele mai mari din Europa cu 1500 de locuri, astăzi goală.

Rușii, privați de blockbusterele americane, „vor plonja mai adânc în explorarea sinelui”, crede Olga Ziniakova, care citează succesul filmului-cult rus din anii 1990 „Brat”, revenit pe afiș.

Rețeaua condusă de ea va programa filme asiatice, dar și latino-americane.

„Și când Hollywood-ul va reveni aici, piața și spectatorii ruși nu vor mai fi la fel”, prezice ea.

Plecarea giganților hollywoodieni nu l-a suprins pe Pavel Doreuli, 44 de ani, al cărui studio Atmosfera creează ambianțe sonore pentru 15 filme pe an.

„De mai mulți ani, cinematografia mondială este ostatică politicii”, spune inginerul de sunet, membru din 2020 al organizației internaționale a editorilor de sunet pentru cinema (MPSE).

„Cannes sau Berlin nu recompensează filmele pentru ceea ce sunt, ci luările lor de poziție”, a spus el, referindu-se la două dintre festivalurile internaționale care au condamnat Rusia pentru ofensiva în Ucraina.

„Privați de festivaluri internaționale, rușii vor renunța la cinema-ul de autor care oferă o viziune diferită asupra lumii, atât de prețioasă astăzi”, a precizat el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
filme
cinema
rusia