Justiția slovenă obligă guvernul să finanțeze agenția de presă STA

Justiția slovenă obligă guvernul să finanțeze agenția de presă STA
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 sep 2021

Curtea Supremă a Sloveniei a ordonat  guvernului condus de Janez Jansa să-și plătească datoria față de agenția națională de presă STA, lipsită de finanțare de mai multe luni, pe fondul criticilor aduse liniei sale editoriale, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Premierul, un aliat al naționalistului ungur Viktor Orban, a instaurat de la revenirea sa la putere în primăvara anului 2020 un climat de neîncredere față de presă în această țară cu două milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

În pofida avertismentelor repetate ale Bruxellesului, el a blocat fondurile agenției slovene, pe care a descris-o drept o "rușine națională" pentru tonul său considerat prea critic și a cerut plecarea managerului general al acesteia, Bojan Veselinovic.

Conducerea STA, a cărei supraviețuire și plată a salariilor celor 90 de angajați sunt amenințate, a decis să prezinte cazul în fața justiției și a obținut  câștig de cauză.

"Serviciul public STA trebuie să fie finanțat de fondatorul său", adică guvernul, a subliniat cea mai înaltă instanță a țării în hotărârea sa.

La începutul lui iulie, când Slovenia a preluat președinția prin rotație a UE, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și-a exprimat public "îngrijorarea". Ea l-a îndemnat pe Janez Jansa să garanteze libertatea presei și "să găsească o soluție rapidă pentru deblocarea fondurilor" STA.

FOTO Corespondență din München – Dacia Jogger a debutat la Salonul Auto IAA, alături de noul logo al mărcii și noile culori de brand CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență din München – Dacia Jogger a debutat la Salonul Auto IAA, alături de noul logo al mărcii și noile culori de brand

Agenția, fondată în 1991 când Slovenia a decis să părăsească fosta federație iugoslavă, primește în mod obișnuit un ajutor public de două milioane de euro în fiecare an, dar nu a primit nimic în 2021.

"Sperăm că decizia Curții Supreme va contribui la reluarea imediată de către guvern a plății fondurilor", a reacționat Bojan Veselinovic. El urmează să se întâlnească cu președintele Borut Pahor și un responsabil guvernamental pentru a încerca să rezolve conflictul.

În primăvară, organizații ale jurnaliștilor sloveni au lansat o colectă în sprijinul STA, ce a permis strângerea a peste 270.000 de euro, reamintește AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
sta
slovenia