Pană masivă de curent în Republica Moldova. Cădere a unei linii ″de importanță sistemică″ din Ucraina

Pană masivă de curent în Republica Moldova. Cădere a unei linii ″de importanță sistemică″ din Ucraina

Foto dreamstime.com

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 mai 2023

Mai multe localități din Republica Moldova, inclusiv capitala Chișinău, precum și porțiuni din regiunea separatistă Transnistria au rămas marți fără alimentare cu curent electric, a anunțat Ministerul de Interne de peste Prut, precum și Ministerul Energiei din Basarabia și operatorul de transport și sistem Moldelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Astăzi la ora 11:03 s-a deconectat avariat una din liniile electrice de importanță sistemică, fără a provoca deconectarea consumatorilor. La ora 13:28 s-a deconectat o linie de importanță sistemică in partea de vest a Ucrainei, ceea ce a provocat căderea frecvenței în sistemul electroenergetic al blocului Ucraina - Moldova, provocând funcționarea automaticii de restabilire a frecvenței prin deconectarea sarcinilor electrice in rețeaua națională. La ora 14:30 toate liniile de transport din Republica Moldova au fost reconectate.

VIDEO Atac asupra Moscovei: Mai multe drone au lovit clădiri din oraș, altele au fost doborâte CITEȘTE ȘI VIDEO Atac asupra Moscovei: Mai multe drone au lovit clădiri din oraș, altele au fost doborâte

Dispeceratul Moldelectrica în comun cu dispecerii Premier Energy Distribution și RED-Nord lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică din rețeaua de medie tensiune a tuturor consumatorilor. Pentru a evita eventuale provocări, până la 02.06.2023, Moldelectrica va suspenda afișarea in timp real a stării sistemului electroenergetic național″, a transmis Moldelectrica.

Cele două sisteme energetice vecine, al Ucrainei și al Republicii Moldova, s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat de urgență la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună de la startul agresiunii militare a Kremlinului împotriva Kievului.

GALERIE FOTO Greva în educație continuă. Peste 15.000 de cadre didactice, în marș din Piața Victoriei la Cotroceni CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Greva în educație continuă. Peste 15.000 de cadre didactice, în marș din Piața Victoriei la Cotroceni

Operatorul omolog din Ucraina, Ukrenergo, a comunicat la rândul său că, în jurul orei 13, mai multe linii de înaltă tensiune au fost deconectate accidental, afectând parțial alimentarea consumatorilor din mai multe zone. A fost demarată o investigație pentru a se afla cauzele deconectării, care, potrivit sursei citate, a survenit din motive tehnice și nu ca urmare a unui deficit de putere în sistemul energetic ucrainean.

Ulterior, presa ucraineană a relatat că, în urma bombardamentelor rusești, mai multe regiuni ale Ucrainei au rămas fără curent electric, respectiv o parte din Kiev, șase zone rezidențiale din regiunea Donețk și unii consumatori din regiunile Dnepropetrovsk, Sumî, Harkov, Zaporojie, Herson și Cernihiv.

INFOGRAFIC Lidl rămâne în fața Kaufland, pe care a detronat-o în 2020 din fruntea ierarhiei retailerilor locali CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Lidl rămâne în fața Kaufland, pe care a detronat-o în 2020 din fruntea ierarhiei retailerilor locali

″În dimineața zilei de astăzi s-a deconectat avariat, urmare a lucrărilor efectuate, linia de înaltă tensiune de 400 kV Isaccea – Vulcănești. Linia va fi reconectată până la sfârșitul zilei. Tot astăzi, din motive încă nestabilite, linia de înaltă tensiune de 330 kV Bălți - CHE Dnestrovsk a fost deconectată. Linia s-a reconectat imediat, însă din cauza lipsei sarcinii în sistem, acesta a cedat, centrul și sudul țării rămânând fără energie electrică″, a anunțat Ministerul Energiei din Republica Moldova.

Acesta a revenit după aceea cu un update potrivit căruia ″Cauza deconectarii liniei 330 kV Bălți-Novodnestrovsk a fost în regiunea Vinnytsya din Ucraina″.

VIDEO&FOTO Pasajul rutier Drajna a fost deschis. Autoritățile au promis că va fi traversat în 3 minute CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Pasajul rutier Drajna a fost deschis. Autoritățile au promis că va fi traversat în 3 minute

Operatorul de distribuție de energie de energie electrică ICS Premier Energy Distribution, care asigură alimentarea consumatorilor din centrul și. sudul țării, a anunțat că ″la ora 14:35 toți consumatorii afectați din rețeaua operatorului de distribuție Premier Energy Distribution au fost realimentați la sursa de energie″.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de peste Prut, marți au fost înregistrate deconectări ale energiei electrice în mai multe sectoare ale municipiului Chișinău (sec. Botanica, sec. Centru, sec. Buiucani, sec. Rîșcani), precum și în orașele Anenii Noi, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Hîncești, Cimișlia, Călărași, Criuleni, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Orhei, Strășeni, Comrat, Căușeni, Ștefan Vodă, Telenești, Taraclia și Fălești.

viewscnt
Afla mai multe despre
pana de curent republica moldova
pana de curent ucraina
sisteme energetice ucraina republica moldova