Rușii au cumpărat un număr record de lingouri de aur anul trecut

Rușii au cumpărat un număr record de lingouri de aur anul trecut
scris 3 feb 2023

Rușii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, arată datele publicate vineri de Ministerul de Finanțe de la Moscova, potrivit Reuters.

În luna martie a anului trecut, Moscova a eliminat cota de TVA de 20% la achizițiile de aur de către persoanele fizice, în încercarea de a-i convinge pe ruși să nu mai utilizeze dolarul american ca valoare de refugiu, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ FOTO Un autocar românesc s-a răsturnat în Slovenia, trei pasageri au murit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Un autocar românesc s-a răsturnat în Slovenia, trei pasageri au murit

De asemenea, Ministerul de Finanțe de la Moscova a scutit populația de la plata taxelor pentru profiturile generate din vânzarea lingourilor de aur, ceea ce a stimulat și mai mult cererea de metal prețios.

Potrivit datelor oficiale, rușii au cumpărat anul trecut o cantitate de peste 50 de tone de lingouri de aur, de zece ori mai mult decât în anul 2021. Cel mai căutate a fost lingourile de un kilogram, care au reprezentat aproximativ 60% din totalul lingourilor vândute.

În plus, aceste cifre nu sunt definitive și acoperă doar perioada până la finele lunii noiembrie 2022, a precizat Ministerul rus al Finanțelor.

Rusia a acuzat Occidentul că i-a furat rezervele de aur

Separat, banca rusă de stat VTB Bank a anunțat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienților în 2022, adăugând că în prezent clienții săi dețin aur în valoare de 50 de miliarde de ruble (711 milioane de dolari).

„Anul trecut aurul a fost o bună soluție financiară de protejare. Clienții au transferat fonduri spre acest instrument pentru a-și diversifica activele și a face profit atunci când și-au făcut planurile pe termen lung”, a declarat Yevgeny Beresnev, de la departamentul de produse de investiții al VTB.

În luna octombrie a anului trecut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat că, „în esență”, anumite țări din Occident au furat rezervele de aur ale Rusiei prin înghețarea lor în străinătate.

Comentariile lui Peskov au venit după ce Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat săptămâna trecută că UE ar trebui să ia în considerare transferarea activelor rusești înghețate Kievului după valul de atacuri ale forțelor armate ruse împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
aur
linguri
rusi