Turcia majorează semnificativ prețul gazelor naturale pentru utilizatorii industriali și pentru gospodării

Turcia majorează semnificativ prețul gazelor naturale pentru utilizatorii industriali și pentru gospodării
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2022

Autoritățile din Turcia au anunțat majorarea prețului electricității și al gazelor naturale cu aproximativ 50% pentru utilizatorii industriali, și cu aproximativ 20% pentru gospodării, din cauza creșterii globale a prețurilor energiei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În urma majorărilor, rata inflației, care în iulie a ajuns la aproape 80%, ar urma să crească cu 0,8 puncte procentuale, conform calculelor Reuters. Și prețurile mai ridicate din industrie vor duce indirect la o inflație mai ridicată, deoarece producătorii vor transfera costurile asupra consumatorilor, arată Agerpres.

Guvernul interimar de la Sofia pregătește o lege pentru adoptarea monedei euro CITEȘTE ȘI Guvernul interimar de la Sofia pregătește o lege pentru adoptarea monedei euro

Autoritatea de reglementare a energiei din Turcia (EPDK) a informat că au fost majorate prețurile la electricitate pentru gospodării cu 20%, cele pentru sectorul public și pentru servicii cu 30%, iar cele pentru industrie cu 50%.

Firma turcă de stat Botas a precizat că prețul gazelor naturale pentru producția de electricitate va crește cu 49,5%. De asemenea, compania a anunțat că va majora prețul gazelor naturale pentru gospodării cu 20,4%, cele clienții industriali mici și mijlocii cu 47,6% iar cele pentru utilizatorii mari din industrie cu 50,8%.

Ambele instituții au citat conflictul din Ucraina și evoluțiile globale, inclusiv pandemia, ca motive pentru majorarea prețurilor.

Statul încă subvenționează peste 80% prețul gazelor naturale pentru gospodării, a dat asigurări BOTAS.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
turcia