Unele companii petroliere ruse și-au mutat conturile de la băncile sancționate, pentru a-și continua activitățile

Unele companii petroliere ruse și-au mutat conturile de la băncile sancționate, pentru a-și continua activitățile
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2022

Unele companii petroliere ruse au încetat operațiunile bancare cu băncile sancționate, inclusiv cu VTB și Sberbank, și și-au mutat conturile la cele care nu se confruntă cu restricții, între care Rosbank, Unicredit și Raiffeisen, au declarat cinci persoane familiare cu chestiunea pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Statele Unite au sancționat cinci bănci majore rusești, inclusiv Sberbank și VTB, sunt susținute de stat, care sunt utilizate pe scară largă pentru finanțarea proiectelor de petrol și gaze și pentru facilitarea comerțului cu energie, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova, scrie News.ro.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Deși companiile energetice ruse nu sunt supuse sancțiunilor occidentale, cele impuse băncilor ruse au dus la suspendarea plăților către conturile bancare ale companiilor petroliere, deoarece băncile occidentale au evitat să facă afaceri cu acestea.

”Nu am reușit să primim plăți de la colaboratorii noștri de săptămâna trecută, așa că a trebuit să facem modificări pentru a continua activitatea”, a declarat o sursă de la o companie petrolieră rusă, care avea un cont la una dintre băncile sancționate.

Alte două surse au spus că mutarea conturilor bancare a ajutat la menținerea afacerilor în funcțiune, dar navigarea într-un val fără precedent de sancțiuni economice reprezintă încă o provocare.

Producătorii ruși de petrol amână licitațiile din cauza lipsei de cumpărători, importatorii din Europa și Asia respingând navele rusești.

Rosbank, deținută de Societe Generale din Franța, Unicredit din Italia și creditorul austriac Raiffeisen sunt printre băncile căutate ca alternative, au spus cele cinci surse.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Cele trei bănci nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii ale Reuters. Creditorii internaționali se confruntă cu o situație în schimbare rapidă, pe măsură ce Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie își intensifică măsurile împotriva Rusiei.

Până acum, națiunile occidentale au sancționat banca centrală a Rusiei, au închis spațiul aerian pentru aeronavele sale și au exclus unele bănci mari din rețeaua financiară globală SWIFT.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina ”o operațiune specială” despre care spune că nu este menită să ocupe teritorii, ci să distrugă capacitățile militare ale vecinului său din sud și să captureze ceea ce consideră naționaliști periculoși.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
companii petroliere
banci