Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice în România, curtat de Polpharma. Polonezii iau în calcul o ofertă de 3,5 miliarde euro

Zentiva, cel mai mare producător de medicamente generice în România, curtat de Polpharma. Polonezii iau în calcul o ofertă de 3,5 miliarde euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 ian 2022

Polpharma, cea mai mare companie farmaceutică poloneză, este interesată de achiziția rivalului ceh Zentiva, lider pe piața medicamentelor generice în România, într-o tranzacție potențială estimată la 3,5 miliarde de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Polpharma caută parteneri în vederea lansării unei oferte comune pentru acțiunile Zentiva, grup deținut în prezent de fondul american de investiții Advent International.

Polpharma are nevoie de o firmă de private equity “cu buzunare adânci” pentru a ajuta la finanțarea ofertei, care ar putea evalua Zentiva de la 3 miliarde până la 3,5 miliarde de euro (4 miliarde de dolari). Compania poloneză a angajat banca americană JPMorgan pentru a selecta potențiali investitori, conform Reuters.

Unilever renunță la preluarea diviziei GSK care produce Aquafresh sau Panadol, după respingerea ofertei de 68 miliarde de dolari. Acțiunile cresc CITEȘTE ȘI Unilever renunță la preluarea diviziei GSK care produce Aquafresh sau Panadol, după respingerea ofertei de 68 miliarde de dolari. Acțiunile cresc

Un reprezentant al Polpharma a declarat că societatea "caută în mod constant ținte de achiziție și oportunități de parteneriat în teritoriile proprii și în cele noi", dar a refuzat să comenteze vreo tranzacție specifică.

Mutarea Polpharma vine după ce Advent a refuzat, anul trecut, propunerile băncilor privind o eventuală listare a Zentiva la bursă, în condițiile în care ritmul listărilor a încetinit în a doua jumătate a anului, potrivit surselor Reuters.

Achiziția Zentiva ar oferi Polpharma acces la noi piețe, pe lângă cele din Polonia, Kazahstan și Rusia, unde activează în prezent. Compania poloneză deține 8 unități de producție și are 7.000 de angajați direcți și indirecți, prin parteneri strategici.

Zentiva este unul dintre cei mai importanți producători de medicamente generice din Europa, având unități de producție în Praga, București și Ankleshwar și peste 4.500 de angajați, din care circa 1.300 în România.

Grupul Zentiva reunește, pe piața locală, societățile Zentiva SA, Labormed-Pharma SA, Labormed Pharma Trading SRL (fosta Alvogen România SRL), Be Well Pharma SRL și Solacium Pharma SRL, aceasta din urmă fiind distribuitor de suplimente alimentare, dispozitive medicale și OTC.

viewscnt
Afla mai multe despre
zentiva
polpharma
oferta preluare
zentiva romania
medicamente generice