Fosta soție a lui Puiu Popoviciu, fiica demnitarului comunist Dincă, preia 10% din casa de licitații Artmark

Fosta soție a lui Puiu Popoviciu, fiica demnitarului comunist Dincă, preia 10% din casa de licitații Artmark

Sursa foto: Facebook

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 nov 2015

Doina Nadia Dincă, fosta soție a omului de afaceri Puiu Popoviciu și fiica demnitarului comunist Ion Dincă, a preluat luna trecută 9,71% din capitalul companiei Galeriile Artmark de la Manuela Plăpcianu, care și-a lichidat astfel întreaga participație la societate, prețul tranzacției fiind de 1,57 milioane lei (354.000 euro). 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Tranzacția a fost aprobată de acționarul majoritar al galeriilor Artmark, Alexandru Bâldea, care deține 90,29% din capitalul companiei, acesta renunțând la dreptul său de preempțiune asupra participației Manuelei Plăpcianu.

Doina Nadia Dincă era deja membră a "Consiliului de Excelență Artmark&ArtSociety", figurând pe site-ul Artmark ca "antreprenor". Pe contul său de Facebook, ca și pe cel de Linkedin, Dincă se prezintă ca fiind "Corporate Affairs President" la Artmark.  

Anterior, în iunie, asociații Artmark Bâldea și Plăpcianu și-au împărțit suma totală de 1,08 milioane lei, reprezentând dividende aferente profitului companiei din anii 2010 și 2011, Manuelei Plăpcianu revenindu-i suma de 104.800 lei, iar lui Alexandru Bâldea – 974.640 lei.

Patapievici  - președintele unui business în scădere

La finalul lunii martie, Plăpcianu s-a retras din funcțiile de CEO și președinte al Consiliului de Administrație al Artmark, locul său fiind luat de Bâldea în postul de director general și de Horia-Roman Patapievici, fostul șef al Institutului Cultural Român, în cel de președinte. 

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP), casa de licitații de artă Artmark a terminat anul 2014 cu un profit net de circa 261.000 lei, de aproape 9 ori mai mic decât în 2013, și o cifră de afaceri de 34,9 milioane lei, cu o treime sub cea înregistrată în anul anterior.

În raportul auditorului PwC asupra situațiilor financiare ale Artmark pe 2014 se exprimă rezerva potrivit căreia compania a înregistrat veniturile din vânzări de mărfuri în regim de consignație împreună cu cheltuielile aferente acestor vânzări, cheltuieli în sumă egală cu cea a veniturilor din aceste vânzări, deși, potrivit legislației contabile în vigoare, în cazul vânzărilor în consignație trebuie înregistrată în contul de profit și pierdere doar marja aferentă acestor vânzări, spre deosebire de cazul în care aceste mărfuri ar fi fost în proprietatea Artmark.

Pe Facebook figurează ca "măritată din 1982" 

Doina Nadia Dincă, noul asociat al Artmark, este fosta soție a omului de afaceri Puiu Popoviciu, trimis în judecată de DNA, în urma unei plângeri penale a lui Gigi Becali, pentru preluarea presupus frauduloasă a 224 de hectare de teren de la Institutul Agronomic din București, pe care a construit complexul comercial Băneasa, preluare prin care, susțin procurorii, statul ar fi fost prejudiciat cu peste 335 milioane lei.

Doina Nadia Dincă, cetățean american din 2013, cu domiciliul în New York pe 5th Avenue, este, totodată, fiica fostului demnitar comunist Ion Dincă, supranumit "Te-Leagă", care a avansat în ierarhia epocii până la funcția de prim-vicepremier. Ca o curiozitate, în martie anul acesta, carnetul de partid al lui Nicolae Ceaușescu a fost vândut la licitația "Epoca de Aur" organizată de Artmark cu suma de 2.000 de euro. 

Potrivit unei investigații Rise Project, apartamentul de pe 5th Avenue al Doinei Dincă a fost deținut în comun de soții Popoviciu, iar după divorț, în 2014, a fost trecut gratuit pe numele Doinei Dincă, într-un moment în care proprietățile din România ale lui Popoviciu fuseseră puse sub sechestru de către DNA. Pe de altă parte, contul de Facebook al noului asociat al Artmark este pe numele Doina Popoviciu Dincă, cu mențiunea "măritată din 1982".

Doina Dincă este asociată și în firma care operează restaurantul Casa Doina din Capitală, alături de Radu Dimofte, fiecare având câte 50% din capital. Potrivit unei decizii a asociaților Casa Doina SRL de la începutul acestui an, consultată de Profit.ro, restaurantul va atinge în acest an o cifră de afaceri de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro), cu aproape 12% peste rezultatul de anul trecut, cel mai bun rezultat de la începutul crizei financiare.

Boroianu și Patriciu, printre fondatori

Casa de licitații Artmark a fost fondată de Alexandru Bâldea și Radu Boroianu, actualul președinte al Institutului Cultural Român, în 2008, cu sprijinul unui fond de investiții olandez în care era implicat și Dinu Patriciu.

În 2009, Manuela Plăpcianu intră în acționariatul companiei și preia și funcția de director general. Plăpcianu a activat în sectorul bancar, ocupând, de-a lungul timpului, funcțiile de director general la Bancpost, vicepreședinte, membru CA și director pe retail la HVB Țiriac Bank și director de rețea teritorială, respectiv de vânzări, la Citibank și ABN AMRO.

Alexandru Bâldea este avocat, colecționar de carte și artă și profesor asociat la Facultatea de Istorie a Universității București. Tot în octombrie 2015, Bâldea a înregistrat la Registrul Comerțului o nouă firmă, Sineva Evaluări Artă SRL, în care Galeriile Artmark SRL apare ca asociat fondator. Printre asociați mai figurează avocatul Cristian Gavrilă, precum și expertul evaluator Florin Valeriu Petcu.

La finalul lunii septembrie,  pictura "Natură statică cu căpșuni" de Theodor Aman a fost adjudecată la un preț record, de 160.000 euro, într-o licitație Artmark dedicată artistului român. La aceeași licitație, lucrarea "Hora de la Aninoasa" a lui Aman a fost adjudecată pentru 110.000 euro. În total, la licitația respectivă s-au adjudecat lucrări în valoare totală de 385.000 euro, rata de adjudecare fiind de peste 83%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
horia roman patapievici
artmark
puiu popoviciu
doina popoviciu dinca
doina nadia dinca
radu boroianu
dinu patriciu