Manchester United va încasa mai mulți bani dacă va câștiga Europa League decât a obținut sezonul trecut în urma participării în Champions League

Manchester United va încasa mai mulți bani dacă va câștiga Europa League decât a obținut sezonul trecut în urma participării în Champions League
scris 14 mai 2017

Majorarea premiilor acordate participantelor în Europa League, începând cu sezonul competițional 2015/2016, a transformat cea de-a doua competiție a Europei într-una extrem de atractivă din punct de vedere financiar. Dacă va câștiga finala cu Ajax Amsterdam, cel mai galonat club britanic, Manchester United, va obține 40 milioane de lire sterline, o sumă mai mare decât cea încasată anul trecut din participarea în Champions League

Calificarea cu emoții de joi seară a englezilor în finala de la Stockholm în detrimentul spaniolilor de la Celta Vigo ar putea fi importantă nu numai pentru moralul jucătorilor, ci și pentru conturile celui mai bogat club din lume. Și asta pentru că, mai nou, premiile din Europa League au început să fie mult mai apropiate de cele din Champions League. Anul trecut, de exemplu, Manchester United a obținut o sumă de 34,4 milioane de lire sterline pentru participarea în faza grupelor celei mai importante competiții europene, și alte 3,4 milioane de lire în urma eliminării sale în șaisprezecimile Europa League de către FC Liverpool.

În acest an, potrivit ESPN, dacă va câștiga finala, United va încasa peste 40 milioane de lire sterline. În plus, va avea garantat și un loc în grupele Champions League de anul viitor, în pofida faptului că în Premier League ocupă doar poziția a șasea.

Explicația constă în numărul mai mare de meciuri disputate de clubul britanic în Europa League și în faptul că, începând cu sezonul competițional 2015-2016, UEFA a majorat considerabil bugetele celor două competiții. Bugetul celei mai importante competiții de club din lume, Champions League, a fost suplimentat cu 25%, de la un miliard de euro la 1,25 miliarde de euro, în timp ce cel al Europa League a fost majorat cu nu mai puțin de 64%, de la 232 milioane la 381 milioane de euro.

Manchester United va încasa mai mulți bani dacă va câștiga Europa League decât a obținut sezonul trecut în urma participării în Champions League

Interesant este că, și dacă va pierde finala, Manchester United va câștiga aproximativ aceeași sumă ca cea de anul trecut din participarea în Champions League și, ulterior, după eliminarea sa în faza grupelor, Europa League, 37,5 milioane de lire sterline, pierzătoarea finalei urmând a încasa 3 milioane de lire, cu 2,5 milioane mai puțin decât câștigătoarea competiției.

Anul trecut, Liverpool a obținut o sumă de 34,2 milioane de lire în urma calificării în finala Europa League, pe care a pierdut-o în fața spaniolilor de la Sevilla.

Leicester City, singura echipă engleză care a ajuns anul acesta în sferturile de finală ale Ligii Campionilor a primit premii în valoare de 66 milioane de lire sterline.

viewscnt
Afla mai multe despre
fotbal
europa league
champions league
manchester united
premii