Anul 2021 vine direct cu scumpiri - la țigări, la carburanți, dar și la energie pentru consumatorii care nu optează pentru piața concurențială

Anul 2021 vine direct cu scumpiri - la țigări, la carburanți, dar și la energie pentru consumatorii care nu optează pentru piața concurențială
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 ian 2021

Cum s-a întâmplat de cele mai multe ori în ultima perioadă, și noul an, 2021, debutează cu scumpiri ale produselor cu o importantă componentă reglementată sau cu un nivel ridicat al impozitării, ca urmare a indexării valorii taxelor cu rata inflației. Țigările, carburanții, dar și energia electrică, în cazul consumatorilor casnici care nu au optat pentru piața concurențială, vor costa mai mult de astăzi.

Fumătorii vor susține și în acest an bugetul de stat, acciza totală la țigări urmând să fie majorată cu 5,3%, în 2 etape, de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete de la 1 ianuarie și la 563,97 lei/1.000 de țigarete de la 1 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială CITEȘTE ȘI Darius Dumitru Meșca, Directorul General al Electrica Furnizare: Vom continua procesul de transformare. Suntem un partener solid al consumatorului și în piața concurențială
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Motivația majorărilor, anticipate de industrie, este îndeplinirea unei prevederi a unei directive europene privind procentul minim de 60% pe care trebuie să-l aibă accizele în prețul mediu de vânzare cu amănuntul.

Potrivit calculelor Profit.ro, cumulate, cele două majorări de accize (+TVA aferentă), cea de 1 ianuarie și cea de la 1 aprilie, ar avea un efect de aproximativ 71 de bani asupra unui pachet de țigări.

Carburanții se scumpesc și ei de astăzi cu aproximativ 1,3% sau cu 6 bani pe litru, ca urmare a actualizării nivelului accizelor cu rata inflației, care s-a majorat la 2,5% (septembrie la septembrie), în pofida crizei coronavirusului și a scăderii consumului de benzină și motorină și, implicit, a prețurilor combustibililor.

De la 1 ianuarie, aproximativ 55% sau 2,56 lei din prețul plătit de șoferi la pompă pe benzină intră direct în buzunarul statului ca accize și TVA, companiile rămânând doar cu circa 2 lei.

INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania CITEȘTE ȘI INTERVIU Gianrodolfo Tonielli, Country Managing Director Accenture Romania

Și asta pentru că, deși accizele cresc, prețul carburanților este mai mic în prezent cu 1 leu decât cel din decembrie 2019. În prezent, prețul unui litru de benzină este de aproximativ 4,6 lei, iar cel al unuia de motorină de 4,7 lei, față de 5,6 lei, respectiv 5,7 lei, în ultima lună a anului trecut.

Și consumatorii casnici care, în urma liberalizării pieței de energie electrică, n-au semnat sau nu vor semna până la 31 ianuarie, un contract cu un furnizor concurențial, vor plăti facturi mai ridicate cu un procent cuprins între 13 și 26%, în funcție de actualul furnizor de la care beneficiază de prețuri reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). De astăzi nu mai există prețuri reglementate, iar furnizorii stabilesc singuri prețul de serviciu universal cu care-i vor taxa pe consumatorii care nu au semnat un contract pe piața concurențială (unde ofertele sunt mai mici cu 6 lei/factura de 100 KWh).

Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative

Astfel, bucureștenii care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial achită, începând din luna ianuarie, facturi mai mari cu 23,4%. Similar și în cazul consumatorilor Enel din Bant sau Dobrogea, care vor plăti 25,7%, respectiv 18% în plus față de cât plătesc în prezent.

Clienții casnici ai Electrica din Transilvania și zona de Nord a Munteniei care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita facturi mai mari cu un procent cuprins între 13,9 și 16,5% decât cele actuale.

Consumatorii casnici din Oltenia ai CEZ care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial vor achita facturi mai mari cu 17,5%.

Iar clienții din Moldova ai E.ON, care în prezent primesc energie electrică la preț reglementat și care nu vor opta pentru un furnizor concurențial, vor achita facturi mai mari cu 13,4%.

eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Consumatorii casnici care au semnat contracte pe piața concurențială, cel puțin cei din București, în schimb, vor avea o surpriză plăcută: factura de 100 KWh li se va ieftini cu 37 de bani, ca urmare a reducerilor efectuate de ANRE la tarifele de sistem și a taxei de cogenerare, care au compensat majorarea tarifelor de distribuție și transport.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpiri
2021
accize
energie
electricitate
preturi reglementate