Cîțu: Creșterea cheltuielilor cu salarizarea în sectorul public nu e sustenabilă. Aștept măsuri de corectare

Cîțu: Creșterea cheltuielilor cu salarizarea în sectorul public nu e sustenabilă. Aștept măsuri de corectare
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2021

Creșterea salarizării în administrația publică centrală și locală din ultimii 4 ani nu este sustenabilă și numai alocarea de resurse bugetare pentru investiții poate menține actualul nivel de salarizare în sectorul public, a declarat miercuri premierul Cîțu, care a solicitat autorităților măsuri "de corectare" a acestei tendințe de majorare a cheltuielilor cu personalul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

De ce este important: Guvernul a decis înghețarea, pentru o perioadă nedeterminată, a salariilor angajaților din sistemul public la nivelul lunii decembrie 2020. Premierul Cîțu a arătat că înghețarea va fi menținuă până la finalizarea unei analize a moficiărilor aduse legii salarizării din sistemul public, dar a promis că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Întrebat ce se întâmplă cu analiza promisă cu privire la Legea salarizării în sistemul public, premierul Cîțu arată acum că au fost făcute mai multe analize și în cazul administrație locale și a celei centrale, iar acestea trebuie să vină cu măsuri de corectare a tendinței de majorare a cheltuieililor cu personalul.

”Evoluția - nu numai a salariilor, sporuri - cheltuielilor cu personalul din administrația locală și din administrația centrală din ultimii 4 ani nu este sustenabilă, nu ne putem permite așa ceva și atunci mă aștept de la administrațiile locale (și centrale) responsabile să vină cu măsuri care să corecteze această tendință”, a declarat Florin Cîțu. 

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Acesta a subliniat că în 2020, sectorul bugetar a avut în România o creștere medie a veniturilor cu 8%, în timp ce media UE a fost de 3%.

Premierul a arătat că o astfel de creștere nu este sustenabilă și nu va putea fi menținută decât prin alocarea resurselor bugetare către investiții. 

European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro

”Numai creșterea economică, și acesta este semnalul pentru toți angajații din sectorul public, doar dacă avem creștere economică sustenabilă putem să susținem nivelul actual de salarizare. Fără o creștere economică sustenabilă și fără investiții pe termen mediu și scurt, nu avem cum să susținem acest nivel al salarizării. (..) Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani nu este sustenabil pe termen lung, având în vedere potențialul nostru de dezvoltare și având în vedere că avem nevoie de resurse pentru investiții”, a spus Cîțu.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
bugetari
nivel
sustenabil
nmasuri
corectare
guvern
inghetare
citu