FMI pregătește un împrumut de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Fondul vede un impact economic foarte serios asupra economiei globale

FMI pregătește un împrumut de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Fondul vede un impact economic foarte serios asupra economiei globale
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 mar 2022

Fondul Monetar Internațional ar putea aproba chiar săptămâna viitoare un împrumut de urgență de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, și vede un impact puternic al războiului asupra economiei globale

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

”În Ucraina, pe lângă costurile umane, impactul economic este deja substanțial. Porturile și aeroporturile sunt închise și au fost avariate și multe drumuri și poduri au fost avariate sau distruse. Este foarte greu să evoluăm necesarul de finanțare al Ucrainei în acest stadiu, dar este clar că va avea de-a face cu costuri semnificative pentru recuperare și reconstrucție”, arată FMI într-un comunicat.

Autoritățile ucrainene au solicitat un împrumut prin mecanismul rapid în valoare de 1,4 miliarde de dolari și Fondul precizează că cererea va fi analizată deja săptămâna viitoare.

În ceea ce privește efectele mai largi ale războiului asupra economiei globale, FMI menționează deja consecințe foarte serioase. Acestea vin mai ales pe canalul prețurilor, în condițiile scumpirii energiei și mărfurilor peste o presiune inflaționistă deja existentă.

”Șocul prețurilor va avea un impact global, în special în gospodăriile sărace pentru care mâncarea și energia reprezintă o parte importantă a cheltuielilor. Dacă conflictul va escalada, consecințele economice vor fi cu atât mai devastatoare”, arată Fondul.

FMI menționează că sancțiunile impuse de Vest ca urmare a invaziei militare vor avea un impact substanțial asupra economiei globale și a piețelor financiare. Sancțiunile deja au redus prețurile activelor rusești și au dus la scăderea abruptă a rublei.

În unele țări vor exista șocuri adverse duble – inflația va crește și activitatea economică va scădea. Acest lucru trebuie monitorizat de băncile centrale.

viewscnt
Afla mai multe despre
fmi
ucraina
razboi ucraina
economie mondiala