GRAFICE Încrederea în economia românească scade în toiul verii. Optimismul consumatorilor dispare

GRAFICE Încrederea în economia românească scade în toiul verii. Optimismul consumatorilor dispare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 31 iul 2024

Sondajele arată un optimism mai mic în rândul consumatorilor și a managerilor din sectorul serviciilor în iulie, ceea ce ar putea însemna un start mai slab pentru economie în trimestrul al treilea.

Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a scăzut la 102,5 puncte în iulie, față de 104,2 puncte în iunie, pe fondul deteriorării semnificative a datelor privind încrederea consumatorilor, dar și a celor privind serviciile.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Germania, în pragul recesiunii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Germania, în pragul recesiunii
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Încrederea în rândul consumatorilor s-a deteriorat cu 4,1 puncte, în condițiile în care a scăzut interesul pentru achiziții semnificative în următoarele 12 luni, comparativ cu precedentul sondaj din iunie.

„Consumul gospodăriilor este robust, ajutat de creșterea solidă a salariilor și de accelerarea creditului de consum. Datele de azi arată o slăbire a încrederii consumatorilor în iulie, dar media acestui indicator în ianuarie – iulie 2024 este mult peste cea din ianuarie – iulie 2023”, notează Eugen Sinca, analist la Banca Comercială Română.

CONFIRMARE - OFICIAL Deficit bugetar de 3,6% din PIB pentru primele șase luni CITEȘTE ȘI CONFIRMARE - OFICIAL Deficit bugetar de 3,6% din PIB pentru primele șase luni

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei, precum și a consumatorilor, și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.

BCR anticipează o accelerare a economiei în acest an la 2,6% și la 3,4% anul următor, față de 2,1% în 2023.

Media ESI a crescut la 103,8 puncte în trimestrul al doilea, față de 102,4 puncte în primul trimestru.

Anvergura vânzărilor europene de mașini din China depășește așteptările: împreună, mărcile chinezești sunt peste vânzările Dacia, Ford, BMW CITEȘTE ȘI Anvergura vânzărilor europene de mașini din China depășește așteptările: împreună, mărcile chinezești sunt peste vânzările Dacia, Ford, BMW

În industrie, încrederea managerilor a scăzut cu 0,1 puncte, pe fondul scăderii comenzilor, în timp ce așteptările privind producția au crescut.

Optimismul managerilor din sectorul serviciilor a scăzut și mai mult, cu 1,5 puncte, pe fondul scăderii vânzărilor, în timp ce managerii se așteaptă la o cerere mai scăzută în următoarele trei luni.

În sectorul retail, indicatorul a crescut cu 0,1 puncte, în condițiile în care managerii se așteaptă la evoluții mai bune în următoarea perioadă, deși vânzările recente au scăzut.

Clasa compactă a avut cea mai mare creștere în Europa, dar cele mai vândute rămân SUV-urile subcompacte CITEȘTE ȘI Clasa compactă a avut cea mai mare creștere în Europa, dar cele mai vândute rămân SUV-urile subcompacte

Sectorul construcțiilor arată o îmbunătățire de 0,6 puncte a indicatorului, cu o creștere a activității.

„Formarea brută de capital fix este determinată de investițiile finanțate cu fonduri UE în infrastructură, care sunt vizibile în creșterea indicatorului de încredere din construcții. Investițiile private în segmentul rezidențial au rămas în urmă”, notează Sinca.

Indicatorul privind intențiile de angajare (Employment Expectations - Indicator EEI) a crescut de la 103,7 puncte la 106,3 puncte.

La nivelul UE, ESI a crescut cu 0,1 puncte, la 96,4 puncte, după ameliorarea datelor din sectorul serviciilor și cel al construcțiilor.

DOCUMENT Raport BNR: Cum arată firmele de succes din România și care sunt domeniile în care activează CITEȘTE ȘI DOCUMENT Raport BNR: Cum arată firmele de succes din România și care sunt domeniile în care activează

Economia zonei euro a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea, comparativ cu precedentul, depășind așteptările, potrivit datelor semnal. Economia Germaniei s-a contractat însă cu 0,1%.


 

viewscnt
Afla mai multe despre
incredere economie
esi
increderea firmelor
increderea consumatorilor