UniCredit avertizează cu privire la competitivitatea redusă a companiilor românești. Șomajul va continua să crească, economia revine la nivelul de dinainte de criză abia în 2022. Măsurile anti-criză de la stat au venit cu întârziere din pricina birocrației

UniCredit avertizează cu privire la competitivitatea redusă a companiilor românești. Șomajul va continua să crească, economia revine la nivelul de dinainte de criză abia în 2022. Măsurile anti-criză de la stat au venit cu întârziere din pricina birocrației
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 21 ian 2021

UniCredit Bank vede o creștere economică încă redusă în 2021 și o revenire la nivelul PIB de dinainte de criza COVID-19 doar în a doua jumătate a anului viitor. Companiile românești nu sunt competitive, din cauza investițiilor reduse din ultimii ani, pe fondul intervențiilor fiscale, astfel că au redus numărul de angajați. Șomajul va continua să crească și numărul angajaților va ajunge din nou la cel de dinaintea crizei abia după 2023. Finanțele publice deteriorate vor fi corectate gradual, dar datoria publică va ajunge la 50% din PIB – vestea bună este că ratingul suveran va fi păstrat, sunt estimările avansate.

Economiștii UniCredit estimează că noua coaliție de guvernare va reduce deficitul bugetar de la 9,8% din PIB în 2020 la 7% în 2021 și 4% în 2022. Această reducere graduală va menține datoria publică la aproape 50% din produsul intern brut – o creștere cu 15 puncte procentuale față de 2019 -, ceea ce va asigura menținerea ratingului suveran pe treapta cea mai de jos recomandată investițiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Plan - Vânzarea ori închirierea unei locuințe sau obținerea unui certificat fiscal, condiționată de existența unei polițe de asigurare PAD CITEȘTE ȘI Plan - Vânzarea ori închirierea unei locuințe sau obținerea unui certificat fiscal, condiționată de existența unei polițe de asigurare PAD
Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Economia României ar putea reveni la nivelul de dinaintea pandemiei până la jumătatea anului 2022, ca urmare a creșterii PIB cu aproximativ 3,7% în 2021 și cu 5% în 2022, după o contracție de circa 5,5% în 2020. Analiza băncii arată o revenire a consumului încă din trimestrul 2 al acestui an și o recuperare integrală până în trimestrul 4, dar și investiții mai mari în infrastructură, cu fonduri europene, mai ales din 2022.

UniCredit remarcă una dintre problemele structurale ale economiei românești, care s-a acutizat în ultimii ani.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

“Cea mai mare problemă a companiilor românești este competitivitatea redusă, atât pe plan extern, cât și intern, în comparație cu companiile importatoare. Leul supraevaluat este doar parțial responsabil pentru acest lucru. Lipsa investițiilor din ultimii patru ani, determinată de modificările fiscale (în special pentru investitorii străini), a condus la scăderea productivității, a marjelor și a numărului angajaților din industrie, chiar și înainte de criza cauzată de COVID-19”, se arată în analiza trimestrială a băncii.

În 2020 am avut o creștere a deficitului comercial, o evoluție inversă față de cea a țărilor din regiune, unde exporturile au scăzut mai puțin decât importurile.

Analiștii anticipează un reviriment limitat al producției industriale în 2021-2022 și acest lucru doar în cazul în care cererea pentru mașini și nave își va reveni.

Banca mai notează că măsurile anti-criză de la stat au venit cu întârziere din pricina birocrației, ceea ce s-a văzut în creșterea economică redusă din trimestrul 3 al anului trecut. De asemenea, gradul ridicat de îndatorare al întreprinderilor mici și mijlocii ar putea limita spațiul rămas pentru acordarea de credite garantate, care au atins un nivel de 1,7% din PIB.

European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro

Șomajul va crește de la 3,9% în 2019 și 5,1% în 2020 la 5,6% în 2021 – cu un maxim de 6% - și apoi va scădea la 5,3% anul viitor. Din cauza concedierilor din sectorul HORECA, puternic afectat de criză și măsurile de restricție, numărul de angajați s-ar putea întoarce la nivelul de dinainte de pandemie în anul 2023 sau chiar mai târziu, se arată în raport.

Anul acesta, cursul de schimb euro-leu s-ar putea muta în intervalul de tranzacționare 4,90-5,00, cu permisiunea Băncii Naționale, cred analiștii. Politica monetară laxă a BNR ar putea fi continuată și dobânda cheie ar putea scădea la 1%, dacă finanțele publice vor fi strânse.

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit bank
imm invest
garantii de stat
crestere economica
somaj
competitivitate