VIDEO Vandalism contra Mona Lisei la Luvru

VIDEO Vandalism contra Mona Lisei la Luvru

Sursa foto: captură video Radio Genoa

Profit.ro
Profit.ro
scris 28 ian 2024

Într-un episod care s-a mai întâmplat și în raport cu alte opere de artă, 2 activiste ecologiste au aruncat cu supă în cea mai protejată operă de artă din lume, îsnă aceasta este protejată și cel mai probabil nu a fost deteriorată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Două activiste ecologiste au aruncat duminică cu supă de dovleac în Mona Lisa, protejată de un geam, la Paris, relatează BBC News și AFP, preluate de News.ro. Pictura lui Leonardo da Vinci din secolul al XVI-lea, una dintre cele mai cunoscut opere de artă din lume, este găzduită la Luvru, la Paris. Ea este protejată de un geam antiglonț și cel mai probabil nu a fost deteriorată.

O înregistrare video surprinde două femei care cer dreptul la o ”alimentație sănătoasă și durabilă” și care denunță faptul că ”sistemul nostru agricol este bolnav”. La Paris au loc manifestații ale agricultorilor în ultimele zile, care cer ieftinirea carburanților și o simplificare a reglementărilor. Vineri ei au blocat principalele drumuri de acces de la periferia capitalei franceze.

Cele două ecologiste au aruncat duminică cu supă de dovleac în Gioconda, după ce în tablouri ale lui Van Gogh sa aruncat cu supă de mazăre și de roșii, relatează AFP. Această aruncare cu supă este prezentată drept ”lovitura de lansare a unei campanii de nesupunere civilă, care are o cerere clară, în beneficiul tuturor: securitatea socială a alimentației durabile”.

TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri ale benzinei și motorinei. Cotațiile țițeiului, la cel mai înalt nivel din ultima lună

Foarte rapid, muzeul a evacuat sala în care se află pictura și a alansat o operațiune de curățare. Opera lui Leonardo da Vinci a fost vandalizată în mai multe rânduri. Mona Lisa se află în spatele unui geam securizat de la începutul anilor '50, când a fost degradată de către un vizitator care a aruncat cu acid în pictură.

În 2019, Muzeul Luvru a anunțat că a instalat un geam antiglonț mai transparent care să protejeze capodopera. În 2022, un activist a aruncat cu tort în pictură și a îndemnat omenirea ”să se gândească la Pământ”. ”Există oameni care sunt pe cale să distrugă Terra (...). Toți artiștii, gândiți-vă la Terra. De aceea am făcut asta. Gândiți-vă la planetă”, a strigat el.

Pictura a fost furată de la Luvru în 1911, provocând o senzație internțaională. Vincenzo Peruggia, un angajat al celui mai vizitat muzeu din lume, s-a ascuns peste noapte într-un dulap pentru a o lua. Pictura a fost recuperată doi ani mai târziu, când acesta a încercat să o vândă unui anticar din Florența. acKenzie Scott și-a redus participația la Amazon.com cu acțiuni de 10 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
luvru
agricultura