O clientă ANL obține obligarea instituției la plata a 96.000 euro pentru lipsa de folosință a unui imobil în cartierul Henri Coandă, plus 1.600 de euro pe lună până la predarea efectivă a locuinței

O clientă ANL obține obligarea instituției la plata a 96.000 euro pentru lipsa de folosință a unui imobil în cartierul Henri Coandă, plus 1.600 de euro pe lună până la predarea efectivă a locuinței
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 23 sep 2021

O clientă a Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) a obținut în instanță obligarea instituției la plata a 95.550 euro pentru lipsa de folosință a unui imobil în cartierul Henri Coandă în perioada august 2015 - august 2020, precum și plata sumei de 1.580 euro pe lună în continuare până la data predării efective a locuinței. Hotărârea magistraților poate fi atacată cu apel.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit datelor din dosar, analizate de Profit.ro, reclamanta a solicitat instanței să dispună obligarea ANL la plata de despăgubiri aferente perioadei de 5 ani anterioară formulării prezentei acțiuni, precum și, în continuare, obligarea pârâtei la plata sumei de 2.000 euro/lună, echivalent în lei la cursul oficial al BNR la data plății, până la predarea la cheie a imobilului locuință amplasat în cartierul Henri Coandă, plus cheltuieli de judecată.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

"În motivarea cererii, în esență, reclamanta a arătat că, la data de 20.08.2007, a încheiat cu ANL contractul de mandat (...) în scopul construirii în cartierul Henri Coandă a unei locuințe la cheie tip (...). Potrivit contractului, pârâta avea obligația de a o reprezenta pe reclamantă în relațiile cu proiectantul și antreprenorul general în vederea urmăririi executării și finalizării lucrărilor (...). Ulterior, în decembrie 2007, ANL a încheiat cu (...), în calitate de antreprenor general, contractul de construire (...), prin care societatea s-a obligat să construiască o locuință la cheie în amplasamentul Henri Coandă", se arată în cererea reclamantei.

După ce antreprenorul general a intrat în insolvență, în august 2012, reclamanta a solicitat continuarea execuției locuinței, în vedere finalizării lucrărilor, de către o firmă, cererea fiind admisă de ANL și formalizată prin două documente semnate în august 2015.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

"Reclamanta a arătat că ANL este responsabilă pentru prejudiciul solicitat față de dispozițiile articolului 13 din contractul de mandat, care prevăd că, în cazul în care antreprenorul general este în imposibilitate de a finaliza lucrările din cauze imputabile lui, mandatarul (ANL) va asigura terminarea lucrărilor cu alt antreprenor general, ANL fiind responsabilă pentru daunele interese care decurg din nerespectarea obligațiilor contractuale potrivit articolului 14 din contract", scrie în cererea reclamantei

În plus, clienta ANL a arătat că obligația asumată de instiuție în temeiul contractului era o obligație de rezultat, iar prejudiciul constă în lipsirea de folosința zilnică a imobilului timp de 5 ani (pierderea efectiv suferită) și eventual contravaloarea unei chirii pe care ar fi putut să o obțină dacă ar fi închiriat imobilul (beneficiul nerealizat).

Globalworth, venit în creștere și profit operațional net de 69,4 milioane euro CITEȘTE ȘI Globalworth, venit în creștere și profit operațional net de 69,4 milioane euro

Proiectul cartierului Henri Coandă a pornit în anul 2003 în urma unui acord între Consiliul Județean Ilfov, Primăria Sectorului 1 București și Primăria Voluntari, scopul acestui fiind de a oferi tinerilor sub 35 de ani terenuri pentru locuințe.

Proiectul a fost demarat de Miron Mitrea, cel care conducea în acel moment Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, sub coordonarea Agenției Națională pentru Locuințe (ANL).

Presa a relatat că, după 18 ani, străzile din cartier ar fi în continuare impracticabile, pe o bună parte din cartier, iar iluminatul public stradal nu ar exista.

Ansamblul de locuințe a fost proiectat în zona de nord a Capitalei, pe aproape 116 hectare, și ar fi trebuit să fie livrate 1.200 de imobile construite cu credit ipotecar pentru mai mult de 5.000 de beneficiari, tineri cu vârsta sub 35 de ani la momentul respectiv.

viewscnt
Afla mai multe despre
henri coanda
anl
litigiu
instanta
imobil
locuinta
daune