Consiliul General al Municipiului București a respins pentru a treia oară bugetul Capitalei pe 2024

Consiliul General al Municipiului București a respins pentru a treia oară bugetul Capitalei pe 2024
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2024

Consiliul General al Municipiului București nu a reușit din nou să voteze bugetul Capitalei pe 2024, înregistrându-se 17 voturi pentru, 23 de abțineri si un vot impotrivă. La fel ca la precedentele două ședințe, PNL și PSD s-au poziționat impotriva proiectului primarului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a cerut la începutul ședinței ca grupurile politice să spună dacă există un consens pentru a trece bugetul Capitalei, scrie News.ro.

HARTĂ Ministerul Energiei a lansat o hartă informativă cu punctele de încărcare a mașinlor electrice CITEȘTE ȘI HARTĂ Ministerul Energiei a lansat o hartă informativă cu punctele de încărcare a mașinlor electrice

”V-aș ruga (..) să discutăm dacă există vreun consens pe vreun scenariu în care bugetul să treacă, pe procedură, înainte de a discuta despre amendamente. Noi avem trei grupuri politice, USR și PMP, PNL și PSD, pentru ca bugetul să treacă trebuie să existe un acord ca două grupuri să agreeze”, a precizat Nicușor Dan.

El a arătat că de la ultima ședință, joi s-a pronunțat comisia din cadrul Ministerul Finanțelor și a validat împrumutul de care vorbea la ședința precedentă,.

”Asta înseamnă că putem să eliberăm 265 de milioane de lei, datorie publică, care în momentul de față figurează a fi plătită din bugetul local pentru a fi plătită din acest nou credit. Astfel, avem 265 de milioane de lei să îi ducem la cheltuieli, de exemplu la subvenția de termie”, a menționat primarul.

Nicușor Dan a mai afirmat că s-a întâlnit cu grupul PNL; care i-a transmis că își păstrează condiția ca cele două subvenții, împreună să aibă 3 miliarde de lei, cât a fost execuția pe 2023. ”M-am întâlnit cu instituțiile cu bugete mai mari, cum e Administrația Străzilor, Administrația Spitalelor, ALPAB, cea pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, care mi-au spus că o diminuare a bugetului lor le-ar perturba activitatea”, a mai arătat Nicușor Dan. .

El a spus că grupul PSD nu a răspuns la invitația sa la discuții pe marginea bugetului.

Consilierul PNL în CGMB Andrei Badiu a afirmat în ședință că sunt în situația în care se mută problema. ”Așteptam să veniți cu un răspuns, a venit o convocare seacă, la ora 10.00 pentru ora 14.00 pentru un proiect de buget pe care nu l-am știut, conținutul ni s-a comunicat la ora unu”, a spus liberalul.

Consiliul Valeriu Șuhan (PSD) a spus că grupul PSD ”nu a răspuns la invitația la discuții de un formalism evident”.

”Ceea ce faceți dvs., domnule Nicușor Dan, este să transferați responsabilitatea către Consiliul General. Subscriu la părerea colegului de la PNL. De altfel, nu e prima tentativă a dvs de a transfera în mod abuziv responsabilitatea către Consiliul General”, a arătat consilierul PSD. 

viewscnt
Afla mai multe despre
municipiul bucurești
buget
primarie