Facilități pentru aleșii și demnitarii care stau în locuințe de protocol: Nu vor mai plăti din propriul buzunar chiria, întreținerea și alte taxe

Facilități pentru aleșii și demnitarii care stau în locuințe de protocol: Nu vor mai plăti din propriul buzunar chiria, întreținerea și alte taxe
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2024

​Guvernul vrea să adopte joi în regim de urgență schimbări majore la legislația privind locuințele de protocol ale RA-APPS. Astfel, vicepreședinții Senatului, ai Camerei Deputaților, miniștri și asimilați ai acestora precum și președintele Consiliului Legislativ și Avocatul Poporului care solicită astfel de locuințe își vor putea deconta chiria și cheltuielile de întreținere ori taxele și impozitele pe clădiri și terenuri de la instituțiile unde lucrează.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Guvernul vrea să modifice prin Ordonanță de urgență mai multe acte normative care guvernează activitatea Regiei Autonome ”Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” - RA-APPS, scrie Hotnews.ro.

„Green Deal” va fi reevaluat după victoria dreptei în Europa. Interzicerea mașinilor cu combustie va fi anulată. Manfred Weber, liderul PPE: \ CITEȘTE ȘI „Green Deal” va fi reevaluat după victoria dreptei în Europa. Interzicerea mașinilor cu combustie va fi anulată. Manfred Weber, liderul PPE: "A fost o greșeală"

Una dintre modificări vizează anumite facilități pe care le au în prezent aleșii și demnitarii care solicită locuințe de protocol, aspecte legiferate în prezent prin Ordonanța de Guvern nr. 19/2002.

  • Locuințele de protocol se acordă pentru persoanele care sunt alese sau numite în unele functii sau demnitati publice, pe durata exercitarii acestora.

În prezent, pot beneficia de locuințe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcții publice: vicepreședinți ai Senatului și ai Camerei Deputatilor, miniștri și asimilați ai acestora, precum și președintele Curtii Constitutionale, președintele Curții Supreme de Justiție, președintele Curtii de Conturi, președintele Consiliului Legislativ și Avocatul Poporului.

Pentru locuințele de protocol chiria și cheltuielile de întreținere pentru energie, gaze, apa, canal, amortizarea și uzura mijloacelor fixe și obiectelor de inventar, după caz, taxele și impozitele pe cladiri și terenuri se suporta direct de către persoanele beneficiare.

Unii aleși nu vor mai duce grija acestor cheltuieli. Alții nu vor mai putea cere locuințe de protocol

Guvernul vrea acum să schimbe această situație astfel încât costurile legate de locuințele de protocol să fie suportate în integralitate de către ministerele și instituțiile publice în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare.

Numai că lista de beneficiari pentru locuințe de protocol a fost redusă. În proiectul de OUG aflat joi pe masa Guvernului, nu mai apar ca posibili beneficiari președinții Curții Constituționale, ai Curții Supreme de Justiție și ai Curții de Conturi.

DOCUMENT România finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16. Contractele necesare sunt exceptate de la legislația achizițiilor publice CITEȘTE ȘI DOCUMENT România finanțează de la buget instruirea la Fetești a piloților ucraineni de F-16. Contractele necesare sunt exceptate de la legislația achizițiilor publice
  • „Pot beneficia de locuințe de protocol, la cerere, cu plata chiriei prevăzute de lege, persoanele care îndeplinesc următoarele funcții publice: vicepreședinți ai Senatului și ai Camerei Deputaților, miniștri și asimilați ai acestora, precum și președintele Consiliului Legislativ și avocatul poporului (...)
  • Pentru locuințele de protocol, chiria și cheltuielile de întreținere pentru energie, gaze, apa, canal, amortizarea și uzura mijloacelor fixe și obiectelor de inventar, după caz, taxele și impozitele pe clădiri și terenuri se decontează de instituțiile publice în care își desfășoară activitatea beneficiarii”, se arată în proiectul de OUG.

Cum e motivată schimbarea la locuințele de protocol: Aceste costuri sunt decontate la locuințele de serviciu

În nota de fundamentare se menționează că potrivit Hotărârii Guvernului nr. 900/2022, beneficiarii prevăzuți la art. 4 din OG nr. 19/2002 pot beneficia de locuințe de serviciu pe perioada mandatului cu decontarea cheltuielilor de cazare de catre instituțiile publice în care își desfășoară activitatea beneficiarii.

„Totodată, întrucât normele legale actuale situează locuințele de protocol pe o poziție ierarhic superioară față de locuințele de serviciu sau imobilele cu destinația de locuință care se închiriază, prin atribuire beneficiarilor prevăzuți de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2011, în raport de importanța juridică pe care acestea o au în activitatea de protocol organizată prin intermediul R.A.-A.P.P.S., pe durata mandatului, rezultă firească intervenția legislativă privind suportarea costurilor privind atribuirea locuințelor de protocol în integralitate de ministerele și instituțiile publice în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare, și nu direct de către persoanele beneficiare (...)”, motivează Guvernul.

Bani de la SGG pentru reparații și investiții la locuințele de protocol

O altă modificare prevăzută de proiectul de OUG este posibilitatea ca o parte din cheltuielile pentru reparații și investiții la fondul locativ de protocol și bunuri mobile gestionat de RA-APPS să fie suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

RA-APPS va suporta din veniturile proprii, ca și în anii anteriori, majoritatea reparațiilor și investițiilor la fondul locativ.

Pentru acest an, suma alocată de SGG către RA-APPS depășește 115,4 milioane de lei (cu TVA), sumă care se estimează a fi solicitată și pe următorii 5 ani.

RA-APPS are nevoie de bani în plus și pentru mutarea angajaților de la Guvern la Parlament

Mai mult, RA-APPS va avea anul viitor o cheltuială în plus cu mutarea angajaților din Guvern la Palatul Parlamentului, în contextul în care la Palatul Victoria vor începe ample lucrări de eficientizare energetică, investiție cu bani din PNRR.

O parte din imobilul "Palatul Parlamentului", situat în Municipiul București, str. Izvor nr. 2 - 4, sectorul 5, aflat în domeniul public al statului, se transmite din administrarea Ministerului Dezvoltării în administrarea RA-APPS, pentru a servi drept sediu pentru Secretariatul General al Guvernului și toate entitățile din aparatul de lucru al Guvernului relocate.

„Sumele necesare reparațiilor și investițiilor necesare relocării aparatul de lucru al Guvernului în cadrul Palatului Parlamentului ce presupun sisteme de Securitate, precum și pentru realizarea reparațiilor și investițiilor la fondul locativ cu o vechime așa mare care necesită lucrări ample și de consolidare, necesare atât obținerii avizelor legale de funcționare a acestora, pentru siguranța beneficiarilor sau pentru atractivitatea pe piața imobiliară nu mai pot fi acoperite din veniturile regiei, fiind necesare alocări de fonduri de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului”, se arată în nota de fundamentare.

În prezent, după diminuarea constantă a pierderilor și acoperirea tuturor pierderilor din anii precedenți, RA-APPS înregistrează un profit brut de cca 4,5 milioane de lei.

Pentru a mai face rost de bani, o altă schimbare propusă de OUG este aceea ca imobilele administrate de RA-APPS să poată fi atribuite prin contract de locațiune, pe bază de tarif orar, la cererea persoanelor fizice sau juridice, în vederea desfășurării unor activități cu caracter ocazional precum organizare evenimente, târguri, expoziții, filmări, activități sportive, culturale, de agrement, conform destinației imobilului.

Fondul locativ administrat de RA-APPS cuprinde 821 de imobile proprietate publică și privată a statului, dintre care 80% cu o vechime de peste 75 de ani, ce necesită lucrări de consolidare sau de investiții ample, Regia suportând toate lucrarile de întreținere, raparații și investiții până la această data (cu excepția imobilelor de reprezentare și protocol) cu preponderență din venituri proprii din închirieri și într-un procent ocazional din venituri din vânzari imobile (..)

Reparațiile de natura investițiilor și investițiile realizate în ultimii 3 ani de RA-APPS la fondul locativ de stat (cu excepția bazei de reprezentare și protocol) a fost de cca 120 milioane de lei, în condițiile în care veniturile din vânzari imobile au fost de cca 45 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
chirie
locuinte protocol