Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, de relații apropiate cu China, demisionează din funcția de director adjunct DNSC

Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador SUA, Adrian Zuckerman, de relații apropiate cu China, demisionează din funcția de director adjunct DNSC
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 iun 2024

Directorul adjunct al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică Manuela Catrina, acuzată recent de fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, de relații apropiate cu China, demisionează din funcție, argumentând că a decis să își prezinte demisia întrucât în actuală formulă este ”limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”. Ea precizează că decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid. Decizia privind eliberarea sa din funcție, la cerere, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

”Ultimul an jumate a fost intens și plin, cu multe proiecte realizate în zona securității cibernetice, dar cu un consum și un efort personal mai mult decât e normal. Mulțumesc în primul rând comunității de cyber și partenerilor transatlantici pentru încrederea de a construi împreună. Și mulțumesc micii dar inimoasei echipe pe care am construit-o și cu care am făcut de multe ori imposibilul posibil. Am decis să îmi prezint demisia întrucât în actuală formulă sunt limitată în demersul de punere în practică a proiectelor care contează pentru România”, a scris Catrina pe Facebook.

Ea afirmă că este și rămâne înainte de toate un om politic, așa încât decizia a fost luată cu consultarea colegilor de partid. ”Valorile se trăiesc și această decizie este în primul rând o reafirmare a angajamentului meu față de valorile constituționale democratice. Voi rămâne în continuare partner în construcția unei securități cibernetice robuste și susținător al intereselor naționale, și sper că această decizie să fie un punct de reflecție pentru toți cei implicați în guvernarea și protecția țării noastre”, precizează Catrina, menționând că mereu sunt noi proiecte importante în care se va implica activ cu ”energie si dedicare”.

Putin stabilește capitularea Ucrainei drept condiție a unei păci negociate. Dezvăluiri-surpriză despre revendicări transmise la începutul invaziei, cu trimitere la premierul israelian de atunci, Naftali Bennett CITEȘTE ȘI Putin stabilește capitularea Ucrainei drept condiție a unei păci negociate. Dezvăluiri-surpriză despre revendicări transmise la începutul invaziei, cu trimitere la premierul israelian de atunci, Naftali Bennett

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Adrian Zuckerman, a lansat recent o serie de acuzații la adresa directorului adjunct al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Manuela Catrina, privind legăturile acesteia cu China, afirmând că se cunoaște foarte bine că aceasta susține interesele unor companii chineze precum Huawei sau Lenovo.

Zuckerman a declarat, în cadrul conferinței Tech Dialogues: IT & Medicine, organizată de Romanian American Chamber of Commerce - IT Chapter, la sfârșitul lunii mai, că ”persoana care este numărul 2 în DNSC este o susținătoare a comuniștilor chinezi, susține Huawei, susține Lenovo”.

Acesta a afirmat  că Directoratul nu poate avea credibilitate în domeniul securității cibernetice având în vedere că Manuela Catrina susține deschis interesele unor companii chineze, despre care se cunoaște că nu sunt sigure din perspectiva securității cibernetice.

”Cele mai multe state europene au interzis Huawei, excepție făcând  Manuela Catrina, care susține Huawei”, a adăugat fostul ambasador.

GRAFIC Proiectul Strategiei energetice a României: Utilizarea pompelor de căldură va crește semnificativ, ceea ce va pune presiune pe rețelele de distribuție a energiei electrice CITEȘTE ȘI GRAFIC Proiectul Strategiei energetice a României: Utilizarea pompelor de căldură va crește semnificativ, ceea ce va pune presiune pe rețelele de distribuție a energiei electrice

Zuckerman a avut de-a lungul timpului mai multe poziții critice față de China și față de companiile chineze. El afirma și într-un interviu acordat la sfârșitul anului trecut că în România există multe persoane care susțin interesele Rusiei și ale Chinei, în detrimentul intereselor naționale ale României.

„Influența rusească și chineză e mult mai mare decât credem. Suntem în mijlocul unui război hibrid și în România există trădători care susțin China sau Rusia. Multe lucruri care trebuiau să se întâmple aici nu s-au întâmplat. Serviciile trebuie să-și facă treaba“, preciza Zuckerman.

De asemenea, pe durata mandatului său la București, el a criticat în repetate rânduri China și compania Huawei despre care afirma, în 2020, într-un editorial, că rămâne o alegere greșită în chestiunea tehnologiei 5G, deoarece „națiunile nu trebuie să încredințeze securitatea cetățenilor lor unei companii inculpate pentru furt de proprietate intelectuală, conspirații, fraudă cibernetică, fraudă bancară și afaceri necinstite”.

”Huawei rămâne alegerea greșită. România poate accepta revoluția 5G și să evite Revoluția Culturală Chineză”, mai afirma el cu ocazia participării la un eveniment public..

O declarație similară, din 2019, potrivit căreia  la 30 de ani de când au căzut comuniștii, este straniu să avem discuții de chestiuni ca 5G cu chinezii comuniști, a provocat reacția Ambasadei Chinei.

Manuela Catrina a fost numită director adjunct al DNSC în decembrie 2022. Anterior, a fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor.
Catrina, membru PSD din 1996, a fosf director executiv la Institutul Social Democrat „Ovidiu Șincai”.

Huawei a figurat ca partener al Bucharest Cybersecurity Conference din 12-13 octombrie 2023, organizată de DNSC, iar un reprezentant al companiei a fost speaker în panelul moderat de Manuela Catrina.

Manuela Catrina și-a afișat public pe pagina sa de Facebook afinitățile față de China, începând cu evenimente organizate cu parteneri chinezi, atât din poziția de director al Institutului ”Ovidiu Șincai”, cât și din cea de cea de lider al Organizației Femeilor Social-Democrate București și continuând cu mesaje de susținere, în timpul pandemiei de COVID-19.

”Respect eforturile guvernului chinez și mi-e greu să cred că altcineva putea face mai mult într-o situație similară decât face China acum. Să ne rugăm să aiba succes și să indreptam un gând cald spre cei care sunt în miezul luptei cu virusul”, scria ea pe pagina de Facebook, la începutul pandemiei.

”Am simtit întotdeauna că de China ne leagă o prietenie specială, de-a lungul zbuciumatei istorii recente ne-am fost mereu alături. Am avut șansa să am mulți prieteni chinezi și să invăț câte un pic despre ei. Nu pot sa înteleg reactiile guvernului PNL care nici macar acum, în al 12-lea ceas, nu pricepe cum stau lucrurile. Cand Dumnezeu vrea să te piarda îți ia mințile! Legăturile dintre România și China au construit în ultimii ani adevărate poduri între oameni și în vremuri de restriște umanitatea nu poate merge înainte decat împreună”, comenta ea, ca reacție la un articol referitor la respingerea de către România a unei oferte de ajutor din partea Chinei, în martie 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
manuela catrina
adrian zuckerman
china
demisie
huawei