FOTO Averea noului ministru al Educației. Soțul, contract la firma software deținută de un fost consultant politic al lui Iohannis și Dăncilă, alături de Frank Timiș și Carlo Burci

FOTO Averea noului ministru al Educației. Soțul, contract la firma software deținută de un fost consultant politic al lui Iohannis și Dăncilă, alături de Frank Timiș și Carlo Burci

Ligia Deca alături de Klaus Iohannis la New York, septembrie 2022. Sursă foto: Facebook

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 oct 2022

Soțul fostei consiliere prezidențiale Ligia Deca, proaspăt numită ministru al Educației în locul demisionarului Sorin Cîmpeanu, a lucrat anul trecut cu contract individual de muncă (CIM) atât la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) din subordinea Ministerului Educației, precum și la compania de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software Trencadis Corp SRL din Baia Mare, potrivit declarațiilor de avere ale celor doi soți, analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Mihai Cezar Hâj, soțul Ligiei Deca, doctor în științe politice la SNSPA, este expert în politici publice la UEFISCIDI din 2010. Anterior, el a fost timp de 2 ani președinte al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), structură care în prezent numără 115 de organizații studențești din 19 centre universitare și 31 de universități din România.

FOTO Demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza - suspendată CITEȘTE ȘI FOTO Demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza - suspendată

UEFISCIDI asigură atât realizarea de studii ce fundamentează procesul de repartizare a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru universități, cât și coordonarea, din punct de vedere administrativ, a unor programe și subprograme din Planul Național de Cercetare, Dezvoltare, Inovare. În calitate de agenție de finanțare a cercetării, UEFISCIDI organizează competiții și ulterior monitorizează implementarea proiectelor acceptate la finanțare, iar prin programele din PNCDI III coordonate, gestionează aproximativ 22% din fondurile publice alocate activității de cercetare, dezvoltare și inovare.

În calitate de expert la UEFISCIDI, Mihai Cezar Hâj a încasat anul trecut venituri totale de 73.404 lei, în medie peste 6.100 lei pe lună.

Tranzacție: Ceres Pharma, lansată de miliardarul belgian Marc Coucke, acționar la cluburi de fotbal și câștigător al show-ului TV MasterChef, și preluată de un fond de investiții - o nouă achiziție în România CITEȘTE ȘI Tranzacție: Ceres Pharma, lansată de miliardarul belgian Marc Coucke, acționar la cluburi de fotbal și câștigător al show-ului TV MasterChef, și preluată de un fond de investiții - o nouă achiziție în România

El a mai avut în 2021 contract de muncă și la compania de software Trencadis Corp SRL, de unde a încasat în total 30.871 lei (în medie circa 2.570 lei pe lună).

Trencadis, care a ajuns anul trecut la un rulaj de 100 milioane lei și peste 100 de angajați, este specializată în soluții de dezvoltare software pentru mediul guvernamental și cel de business, fiind fondată în 2007 de Radu Negulescu, care a lucrat drept consultant pentru campaniile electorale prezidențiale ale lui Klaus Iohannis (2014) și Viorica Dăncilă (2019).

Chiriile la terminalele plutitoare de gaze lichefiate au explodat în Europa din cauza numărului insuficient CITEȘTE ȘI Chiriile la terminalele plutitoare de gaze lichefiate au explodat în Europa din cauza numărului insuficient

Negulescu controlează 63,95% din companie prin intermediul Alexander N. Capital Management SRL, potrivit termene.ro, restul capitalului fiind în posesia First Investments Holding Ltd din Insulele Cayman a omului de afaceri Frank Timiș (22,48%), la un moment dat cel mai bogat român, a lui Carlo Roberto Burci, fiul omului de afaceri Cristian Burci (9,69%) și a Mihaelei-Maria Moldovan (3,88%). 

Din primăvara acestui an, noul CEO al Trencadis Corp SRL este Marian Murguleț, fost secretar de stat cu rol de Chief Information Office (CIO) în Guvernul României (2019-2021).

„Rușii au golit bancomatele” – Rețeaua Nosto din Finlanda nu mai acceptă carduri UnionPay CITEȘTE ȘI „Rușii au golit bancomatele” – Rețeaua Nosto din Finlanda nu mai acceptă carduri UnionPay

Trencadis are la activ unele contracte cu instituții din sectorul public, nu doar din România, ci și din alte țări din Europa, precum și din Africa.

Cel mai recent, în primăvară, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a atribuit Trencadis Corp, în urma unei licitații, un contract pentru furnizarea unui sistem integrat de management al documentelor și fluxurilor electronice de lucru (DMS) și de management al calității și al performanței (BSC). Estimat la 9,75 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru suma de 8,98 milioane de lei, fără TVA.

Ligia Deca și soțul Mihai Cezar Hâj, ianuarie 2021. Sursă foto: Facebook

Ligia Deca și soțul Mihai Cezar Hâj, ianuarie 2021. Sursă foto: Facebook

PROFIT ENERGY.forum - CEO-ul Engie, care a preluat deja producția de gaze a americanilor din Marea Neagră: Producția offshore a BSOG din primele trei luni a ajuns la consumatorii finali din România, altfel nu am fi văzut acest gaz CITEȘTE ȘI PROFIT ENERGY.forum - CEO-ul Engie, care a preluat deja producția de gaze a americanilor din Marea Neagră: Producția offshore a BSOG din primele trei luni a ajuns la consumatorii finali din România, altfel nu am fi văzut acest gaz

Soții Ligia Deca și Mihai Cezar Hâj, căsătoriți din 2017, dețin o casă de locuit și un apartament în București, două autoturisme (KIA și Opel), precum și 54.000 euro și 150.000 lei în conturi, având totodată credite la bănci de 5.980 euro și 841.000 lei.

Noul ministru al Educației a încasat anul trecut 153.597 lei (în medie 12.800 lei pe lună) sub formă de indemnizație de consilier prezidențial, precum și 7.550 lei în calitate de cadru didactic asociat la SNSPA.

Președintele Klaus Iohannis a numit-o luni pe Ligia Deca în funcția de ministru al Educației, după ce a eliberat-o din funcția de consilier prezidențial. Anterior, în aceeași zi, ea fusese votată în ședința conducerii PNL pentru a prelua portofoliul ministerului Educației, unde s-au înregistrat doar două voturi de abținere, care au venit din partea lui Florin Cîțu și Florin Roman. După ședința al PNL, decizia a fost anunțată oficial de premierul Nicolae Ciucă, acesta precizând că Ligia Deca este în măsură să preia din mers pachetul legilor educației, pentru ca acesta să fie aprobat în Guvern și apoi în Parlament.

viewscnt
Afla mai multe despre
ligia deca
noul ministru al educatiei
klaus iohannis romania educata
trencadis corp
frank timis