Actualii guvernanți se tem de scăderea economiei în UE și vor modificarea Codului Muncii la șomaj tehnic și indemnizația de șomaj

Actualii guvernanți se tem de scăderea economiei în UE și vor modificarea Codului Muncii la șomaj tehnic și indemnizația de șomaj
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 nov 2019

Pe fondul prognozei de scădere a creșterii economice în statele membre ale Uniunii Europene, un proiect legislativ avansat de liberali propune, pentru anul viitor, prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, respectiv scutirea temporară de la plata impozitului și contribuțiilor sociale pentru angajații intrați în șomaj tehnic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Proiectul aparține liderului deputaților PNL, Florin Roman, și ia în calcul prognoza Comisiei Europene, potrivit căreia creșterea economică ar uma să încetinească la 4,0% anul acesta și la 3,7% în anul 2020. Autorul mai arată că Germania va intra în recesiune tehnică, ca urmare a scăderii economice timp de două trimestre consecutive.

Nota bene, economia Germaniei a evitat la limită intrarea în recesiune tehnică în acest an, însă presiunile asupra industriei țării nu dau semne de atenuare și, într-adevăr, numele grele de companii, prezente și în România, anunță concedieri.

”Este cunoscut faptul că economia românească este dependentă într-o măsură importantă de economia europeană și parțial de cea germană. În acest sens 75% din comerțul exterior al României este realizat cu state europene, iar exporturile către Germania sunt o treime din cele totale. Aceste date arată cât de strâns este legată economia românească de cea europeană. O bună parte din investitorii străini în România sunt europeni, ceea ce a însemnat o integrare a companiilor românești în lanțurile de valoare europene”, explică autorul proiectului de lege.

Orban: Trebuie desființată supraacciza la carburanți, chiar dacă pare să aducă bani CITEȘTE ȘI Orban: Trebuie desființată supraacciza la carburanți, chiar dacă pare să aducă bani

Legislația permite angajatorilor cu capital privat să-și întrerupă sau reducă temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, fără încetarea raporturilor de muncă, iar angajații intră în ceea ce este cunoscut sub denumirea de ”șomaj tehnic”. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

”Cu toate că activitatea este redusă sau întreruptă, salariații suportă un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuțiilor sociale aferente indemnizației plătită de angajator”, susține inițiatorul proiectului, care propune și o serie de măsuri în acest sens.

Astfel, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, salariații ale căror contracte sunt astfel suspendate și care beneficiază de indemnizația de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, ar uma să fie scutiți de plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

De asemenea, doar pentru anul viitor, Indemnizațiile de care beneficiază salariații, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, nu vor fi incluse în veniturile salariale și nu vor fi impozabile pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2020.

ULTIMA ORĂ Scenariile de majorare a salariului minim. Cu cât crește de anul viitor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Scenariile de majorare a salariului minim. Cu cât crește de anul viitor

Chiar și în aceste condiții, prevede proiectul, perioada pentru care salariații sunt scutiți de plata contribuțiilor de asigurări sociale va constitui stagiu de cotizare fără plata contribuției.

Autorul proiectului mai propune ca, până la data de 31 decembrie 2020, perioada de acordare a indemnizației de șomaj să fie prelungită cu 3 luni.

Măsurile privind șomajul tehnic nu vor se aplica însă pe perioada din anul 2020 anterioară datei intrării noii legi, în eventualitatea că proiectul va fi adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
codul muncii
indemnizatie
somaj
tehnic
proiect
lege
parlament
liberali