Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator

Administrația centrală va fi obligată să furnizeze cetățenilor formulare ce pot fi descărcate și completate pe calculator
scris 8 sep 2022

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale vor fi obligate să publice din oficiu modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate în format electronic, astfel încât să fie posibilă descărcarea şi editarea lor în scopul completării pe calculator de către beneficiar.

Măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege ca urmează să completeze o ordonanță de urgență privind măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale datând din 2016.

DECIZIE Reapare obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați în urma criticilor aduse de experții în legislația muncii CITEȘTE ȘI DECIZIE Reapare obligativitatea fișei postului și regulamentului intern pentru IMM-uri cu mai puțin de 9 angajați în urma criticilor aduse de experții în legislația muncii

Ministerul Finanțelor a fost cel care a semnalat faptul că textul ordonanței nu prevede în mod expres obligația instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale de a publica, din oficiu, pewebsite-ul propriu și taxele practicate pentru serviciile prestate, ceea ce presupune efectuarea unor demersuri suplimentare din partea cetățenilor în vederea obținerii informațiilor necesare pentru a accede la serviciile vizate.

Ministerul Finanțelor a purtat o corespondență în acest sens cu Ministerul Dezvoltării, care a fost de acord cu propunerea de modificare.

Ciucă: Fondurile acordate Blue Air trebuie recuperate. Grindeanu, care a aflat între timp de concordat preventiv, cere și intervenția ANAF CITEȘTE ȘI Ciucă: Fondurile acordate Blue Air trebuie recuperate. Grindeanu, care a aflat între timp de concordat preventiv, cere și intervenția ANAF

Noua prevedere care va fi introdusă în legislație stabilește că:

Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât şi pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării pe calculator de către beneficiar”.

Totodată, potrivit proiectului de lege redactat în acest sens: ”În cazul în care serviciile prestate în vederea soluționării cererilor necesită costuri, taxele/tarifele/comisioanele practicate pentru acestea vor fi publicate din oficiu pe website-ul propriu și în punctul de contact unic electronic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
administratie
formular
cerere
publica
descarca
completa
calculator
digital
online
lege
proiect