Persoanele din categorii vulnerabile, cum sunt cele cu venit de incluziune, veterani, mame în concediu de creștere copil, bolnavi, ar urma să rămână asigurați din oficiu, iar contribuție la sănătate să fie percepută doar la veniturile de peste 3.000 de lei pe lună, potrivit unor amendamente pregătite de PSD la proiectul de lege cu măsuri fiscal-bugetare al Guvernului. Proiectul de lege, adoptat vineri de Guvern și trimis în Parlament pentru angajarea răspunderii azi, prevede ca un număr mare de români, acum asigurați din oficiu, să își piardă asigurarea dacă nu plătesc voluntar 2.430 de lei pe an.
Impozitul pe cifra de afaceri plătit de companiile cu afaceri peste 50 milioane de euro pe an, dacă impozitul peprofit este mai mic decât o cotă de 1% aplicată pe cifra de afaceri (calculată conform prevederilor Codului Fiscal), ar urma să fie extins la toate firmele care plătesc impozit pe profit, dar la cotă de numai 0,5% pentru firmele mici.
De asemenea, subvenția pentru partide ar urma să fie redusă cu 40% anul următor (față de 2024, an cu alegeri), evenimentele sportive să beneficieze de TVA redusă, plafonul de la care se percepe CASS la pensii să urce la 4.000 de lei și măsura să se aplice doar până la final de 2026, iar institutile de cercetare-dezvoltare să poată face unele angajări, legate de proiecte semnate cu finanțare UE nerambursabilă.

Profit.ro a întrebat PSD, PNL, USR și UDMR ce amendamente au pregătit pentru acest proiect. La PNL, având în vedere că premierul Ilie Bolojan este liberal, linia partidului este că nu se depun amendamente. La USR, s-au pregătit amendamente pe mai multe domenii, dar urmează a se stabili dacă sunt menținute aceste amendamente. PSD, PNL, USR și UDMR sunt partidele care formează coaliția de guvernare.
Amendamente pregătite de PSD
Impozitul pe cifra de afaceri, plătit acum la afaceri de până la 50 milioane euro, să fie extins, la cotă mai redusă, la toate firmele plătitoare de impozit pe profit (excepție microîntreprinderile)
Modificarea are drept scop extinderea aplicabilității impozitului pe cifra de afaceri tuturor contribuabililor plătitori de impozit pe profit, fără excepție legată de nivelul cifrei de afaceri. În prezent, prevederile Codului fiscal instituie aplicarea acestui impozit alternativ doar pentru contribuabilii care depășesc un anumit plafon de venituri, creând astfel premisele unei discriminări fiscale între agenții economici, arată PSD.

Aplicarea uniformă a impozitului pe cifra de afaceri urmărește:
- eliminarea privilegiilor fiscale de tip plafon,
- stimularea concurenței echitabile între companii
- reducerea optimizărilor fiscale agresive,
- simplificarea administrării fiscale prin extinderea bazei de contribuabili supuși aceleiași reguli.
În același timp, măsura sprijină protejarea veniturilor bugetare prin creșterea colectării, mai ales în contexte economice caracterizate de evaziune fiscală ridicată sau transferuri artificiale de profit.
Pentru a corela noua sarcină fiscală pentru contribuabilii mici, se impune reducerea cotei impozitului pe cifra de afaceri de la 1% la 0,5%, aceasta fiind aplicată atât contribuabililor persoane juridice române cât și nerezidenților plătitori de impozit pe profit.

TVA redusă, de 11% să se aplice și pentru evenimente sportive
Consideram necesar ca si evenimentele sportive sa intre in categoria activităților recreative și educaționale pentru care se aplică cotă redusă de TVA, arată deputatul PSD, Elisabeta Lipă.
Amendamente privind asigurarea la sănătate pentru categorii vulnerabile
Prin proiectul de lege adoptat vineri, Guvernul a pregătit o măsură foarte dură, care prevede că un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat. Astfel, va fi abrogată exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoane aflate în întreținerea unei persoane asigurate, respectiv soț/soție/părinți fără venituri proprii, persoane persecutate în periaoda comunistă, beneficiari de indemnizație de șomaj, persoane aflate în concediu creștere copil, persoane cu venitul minim de incluziune, personalul monahal, precum și bolnavi incluși în programele de sănătate, alții decât cei cu afecțiuni oncologice.
Toți cei care își pierd statutul de asigurat prin aceste măsuri vor putea depune declarație și să achite contribuția la sănătate calculată la nivelul a șase salarii minime pe economi, 2.430 de lei, similar cu cei care sunt neasigurați și se asigură opțional.

Amendament - Văduvele, invalizii și veteranii de război, persoane deportate ori persecutate din motive etnice sau politice, revoluționari - să nu își piardă asigurarea la sănătate
Actualul Cod fiscal prevede la articolul 154 alineatul (1) litera d) scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele persecutate din motive politice de dictatura comunistă, pentru văduvele, invalizii și veteranii de război, pentru persoanele deportate ori persecutate din motive etnice, pentru cei obligati la muncă forțată precum și pentru cei cărora statul român le datorează recunoștință pentru lupta anticomunistă.
Considerăm că aceste categorii de persoane trebuie să rămână în continuare scutite de plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, ca o minimă formă de recunoștință din partea statului față de suferințele provocate acestora, arată parlamentarii PSD.

Persoanele aflate în șomaj și persoanele cu venit minim de incluziune rămân asigurate fără plata CASS
Astfel, se impune scutirea de la plata CASS pentru aceste persoane care au venituri până în 3000 de lei.
Indemnizațiile pentru creștere copil, revoluționari, deportați, veterani, etc, vor fi supuse la CASS doar pentru ce trece de 3.000 de lei. Reținerea se va face la sursă
Se impune ca pentru categoriile de venituri pentru care urmează sa se calculeze CASS – persoanele aflate in concediu de acomodare si cele aflate in crestere si ingrijire copil, precum și revolutionari, deportați, veterani etc., reținerea CASS sa se realizeze la sursă de către instituțiile plătitoare.

Se creează o categorie distinctă de venituri pentru persoanele aflate in concediu de acomodare si cele aflate in crestere si ingrijire copil, precum și revolutionari, deportați, veterani etc.. Se asigură coerență între legislația fiscală și legislația din domeniul sănătății, având în vedere că aceste persoane devin asigurate cu plata CASS prin reținere la sursă.
Reținerea la sursă elimină nevoia depunerii declarațiilor individuale (D212), ceea ce reduce birocrația pentru persoane adesea vulnerabile. Reținerea la sursă este deja utilizată în cazul veniturilor salariale, pensiilor sau indemnizațiilor, fiind un mecanism simplu și verificabil.
Măsura sprijină sustenabilitatea sistemului de sănătate prin colectarea consecventă și automată a contribuțiilor. Totodată, se asigură tratament fiscal echitabil între diverse categorii de persoane fizice care beneficiază de indemnizații sau drepturi acordate prin legi speciale și contribuie la extinderea bazei de colectare a CASS, fără a afecta persoanele cu venituri reduse.
Reglementarea este în concordanță cu principiile solidarității și contributivității din Codul fiscal și se aliniază prevederilor deja aplicabile pensionarilor, menținând un caracter proporțional și just al sarcinii fiscale.
Calitatea de asigurat încetează în termen de 1 lună de la data la care persoanele nu se mai încadrează în aceste categorii de asigurați.

Plafonul de venit din pensie la care să nu se perceapă contribuție la sănătate să fie 4.000 de lei. Guvernul a propus ca acest prag să fie 3.000 de lei
La articolul 154 alineatul (1), după litera (h1) se introduce o nouă literă, lit. h2) cu următorul cuprins:
”h2) persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii de până la suma de 4.000 lei lunar inclusiv, pentru care nu se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate;”

De asemenea, CASS la pensie să fie eliminat de la 1 ianaurie 2027
Persoanele fizice care au calitatea de pensionari sunt exceptate de la plata contribuției sociale de sănătate pentru veniturile din pensii realizate începând cu data de 01 ianuarie 2027.
Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia de sprijin lunar de 700 de lei
”Alin. (14) Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ beneficiază de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei, pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs.”

Menținerea burselor pentru mamele minore este justificată din mai multe perspective sociale, economice și etice, având în vedere vulnerabilitatea acestei categorii și impactul asupra viitorului lor și al copiilor lor. Aceste burse au impact semnificativ pentru:
- Prevenirea abandonului școlar: Mamele minore se confruntă cu riscuri crescute de a renunța la educație din cauza responsabilităților parentale și a lipsei resurselor financiare. Bursele oferă sprijin material, permițându-le să continue studiile, ceea ce crește șansele lor de integrare socio-economică.
- Reducerea sărăciei: Educația mamelor minore are un impact direct asupra bunăstării copiilor lor. Prin susținerea financiară, bursele contribuie la formarea unui viitor mai stabil pentru ambele generații, reducând dependența de asistență socială.
- Impact social pozitiv: Sprijinirea mamelor minore pentru a deveni independente și educate contribuie la reducerea stigmatizării și la promovarea unei societăți incluzive, în care fiecare individ are șansa de a-și atinge potențialul.
Eliminarea burselor ar agrava inegalitățile, ar crește riscul de excluziune socială și ar submina eforturile de construire a unei societăți echitabile. Menținerea lor este, astfel, o investiție strategică în viitorul individual și colectiv.

Institutile de cercetare-dezvoltare vor putea face angajări pentru proiecte cu fonduri europene
În lipsa acestei reglementări institutele naționale de cercetare-dezvoltare nu vor mai putea atinge indicatorii de program asumați pentru proiectele de cercetare nou câștigate, de vreme ce nu vor putea angaja personal pentru realizarea activităților din respectivele proiecte.
În lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025 s-au încheiat contracte de finanțare a unor proiecte strategice pe POCIDIF în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile atrase de România. Imposibilitatea încadrării de personal va face imposibilă derularea acestor proiecte, cu riscul pierderii unor bani europeni.
Creșterea degrevării în învățământ
Referitor la lit. a), propunem creșterea degrevării până la 50%, cu păstrarea limitării activităților suplimentare. Degrevarea de până la 30% nu operațională: se propune o degrevare de „până la 30%” din norma didactică de 20 ore/săptămână, adică cel mult 6 ore. În școlile mai mici, proporțional, de regulă unități de învățământ preuniversitar cu școli-structură în mai multe localități, degrevarea ar ajunge frecvent la doar 2 ore, ceea ce înseamnă că un director va avea normă de predare de 18 ore pe săptămână.

Argumentele principale sunt:
1) Proiectul de lege inițiază schimbări majore, pentru a le implementa este nevoie de o alocare suplimentară pentru rolul de director de unitate de învățământ preuniversitar, cel puțin pentru anul școlar 2025 -2026.
2) O degrevare de maximum 30% pune o presiune suplimentară pe restrângerile de catedră și, pe plecările din sistem. În plus, comasările de unități de învățământ pentru a îndeplini condiția de minimum 500 de elevi vor genera dispariția unor posturi de directori și directori adjuncți. Poate fi rațional ca printr-o degrevare mai mare să fie eliminată o parte din presiune.
Actuala propunere, cea din proiectul de lege, trebuie coroborată cu faptul că și orele directorului au loc în timpul programului școlar, ceea ce înseamnă că directorul nu mai ajunge fizic, pentru coordonare și control, în școlile-structură, în timpul programului de lucru, la inspectorat sau în alte activități care presupun prezență fizică.
Un ultim argument este cel al nevoii de capacitate a directorilor din sistem pentru situația comasărilor unităților de învățământ cu efective de sub 500 de elevi (estimăm că un număr de peste 2 000 de școli, la nivel național vor fi afectate). Această schimbare aduce o presiune administrativă considerabilă asupra directorilor școlilor care preiau aceste structuri și care vor gestiona mai multe sedii, cu orare diferite, vor coordona personal dispersat geografic, vor răspunde pentru mai multe platforme, clase, comisii și situații punctuale, vor asigura comunicarea cu părinți din comunități multiple și cu autorități locale distincte.

Reducerea subvenției de stat pentru partide
În anul 2026, subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 40% față de nivelul acordat în anul 2024.