ANAF pune pe masă sancțiunile UE impuse Rusiei: Aproape 1.700 de firme și persoane, luate la control

ANAF pune pe masă sancțiunile UE impuse Rusiei: Aproape 1.700 de firme și persoane, luate la control

Foto ANAF

scris 9 nov 2022

ANAF a declanșat verificări la aproximativ 1.700 de firme și persoane fizice, scopul fiind identificarea persoanelor/entităților pentru care au fost impuse măsuri restrictive de către UE, ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, relevă date Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

De asemenea, Fiscul a primit și peste 100 de înștiințări de la instituții de credit/autorități/persoane juridice, în această privință.

Măsurile dispuse de ANAF au fost, însă, mai puține și constau în doar 4 ordine de blocare a fondurilor și resurselor economice, precum și 3 ordine de blocare a unor acreditive emise in beneficiul unor entități controlate indirect de persoane supuse sancțiunilor.

EXCLUSIV Salariile IT-iștilor la stat, în discuție să crească puternic. Cine pleacă, banii înapoi. Experți din Finanțe, Muncă, dar și SRI și STS caută soluții la deficitul de personal. Unii IT-iști câștigă la privat dublu față de Iohannis CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Salariile IT-iștilor la stat, în discuție să crească puternic. Cine pleacă, banii înapoi. Experți din Finanțe, Muncă, dar și SRI și STS caută soluții la deficitul de personal. Unii IT-iști câștigă la privat dublu față de Iohannis

Datele disponibile și analizate de Profit.ro se referă la activitatea ANAF de până la mijlocul lunii iulie.

Ungaria - criticată de comisarul european pentru Justiție pentru că a blocat active rusești "cu puțin peste 3.000 de euro". Comisia refuză să prezinte date despre alte state

Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalități ruse în cadrul sancțiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe țări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat recent comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

"Trebuie să facem o presiune foarte puternică" asupra Ungariei, deoarece "putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acționeze", a declarat Didier Reynders într-un interviu acordat postului de televiziune LCI. Ungaria a blocat "cu puțin peste 3.000 de euro" active rusești, a precizat el.

Contactați de Profit.ro, reprezentanți ai Comisiei Europene au evitat însă să furnizeze date despre activitatea celorlalte state UE, inclusiv a României, argumentând că acestea ar trebui solicitate autorităților naționale.

Ce a făcut Fiscul

Potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.202/2008 privind punerea in aplicare a sancțiunilor internaționale, cu modificările și completările ulterioare, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) este autoritatea competentă în cazul sancțiunilor de blocare a fondurilor sau a resurselor economice. În calitate de autoritate competentă în cazul sancțiunilor de blocare a fondurilor sau a resurselor economice, ANAF pune în aplicare prevederile regulamentelor, deciziilor, poziții comune, acțiuni comune și alte instrumente juridice ale Uniunii Europene (UE).

EXCLUSIV ANAF pregătește angajări record CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANAF pregătește angajări record

În cadrul activității de implementare a sancțiunilor internaționale, ANAF a cooperat cu:

  • Ministerul Afacerilor Externe;
  • Banca Națională a României;
  • Autoritatea de Supraveghere Financiarã;
  • Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor;
  • Oficiul Național al Registmlui Comerțului.
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
rusia
ucraina
sanctiuni
active
razboi
ue