BNS a cerut Guvernului să anuleze 6 luni clauza de suspendare a contractelor de muncă pentru caz de forță majoră

BNS a cerut Guvernului să anuleze 6 luni clauza de suspendare a contractelor de muncă pentru caz de forță majoră
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mar 2020

Blocul Național Sindical (BNS) a solicitat Guvernului suspendarea aplicării articolului 50 litera f din Codul Muncii, care prevede suspendarea contractului de muncă pentru caz de forță majoră, se precizează într-un comunicat remis marți de organizația sindicală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BNS a transmis propunerea în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social care a avut loc marți, alături de alte solicitări privind sprijinirea angajaților afectați de criza economică provocată de noul coronavirus, scrie Agerpres.

"În următoarele 6 luni se propune suspendarea aplicării art 50 lit f) Codul Muncii (suspendarea contractului de muncă pentru caz de forță majoră), având în vedere situațiile cu care ne confruntăm deja în aceste zile, în mod abuziv se invocă această prevedere pentru suspendarea contractului de muncă și implicit a salariului. De asemenea, se impune clarificarea situației juridice și financiare a salariaților ale căror contracte individuale de muncă au fost deja suspendate, având ca motivație epidemia de coronavirus", se menționează în comunicatul remis de BNS.

Pandemia Covid-19 - este sau nu o situație de forță majoră care poate impacta asupra contractelor individuale de muncă și contractelor comerciale? CITEȘTE ȘI Pandemia Covid-19 - este sau nu o situație de forță majoră care poate impacta asupra contractelor individuale de muncă și contractelor comerciale?

Printre propunerile transmise de BNS Guvernului se numără șomajul tehnic acolo unde angajatorii se confruntă cu reduceri sau întreruperi de activitate, în condițiile stabilite de art 53 Codul Muncii, indemnizația primită de salariat în acest caz, în această perioadă, urmând să fie suportată parțial de angajator și parțial de bugetul public. De asemenea, sindicaliștii arată că măsura de suspendare a contractelor de muncă prin șomaj tehnic aplicată pentru o parte din personal, pentru reducerea temporară a activității, ar trebui să fie incompatibilă cu utilizarea măsurilor temporare de flexibilizare a timpului de muncă sau a programului de lucru, utilizând astfel excesiv restul personalului rămas în unitate. La nivel de companie/instituție, măsurile special adoptate în această perioadă trebuie să îmbrace forma unui acord încheiat cu sindicatul sau cu reprezentantul salariaților, acolo unde nu există sindicat, consideră BNS.

Pe de altă parte, BNR solicită modificarea sistemului de calcul al indemnizației de șomaj, astfel încât persoanele concediate în această perioadă să beneficieze de un venit care să reprezinte cel puțin 50% din salariul de bază din ultimele 6 luni, dar nu mai puțin de 750 lei.

"În acest moment o persoană ce intră în șomaj, cu vechime între 10 și 20 ani, cu un salariu brut în ultimele 12 luni la nivelul salariului mediu brut pe economie în 2019 - 4923 lei, ar primi o indemnizație de șomaj de 622 lei. Pentru cei care în ultimul an au avut salariul egal cu salariul minim, indemnizația de șomaj ar fi 479 lei / lună. În 2018 pragul de sărăcie era de 750 lei /pers/lună pentru gospodăriile formate dintr-o singură persoană. Intrarea în șomaj în aceste condiții ar putea condamna la sărăcie un număr semnificativ de gospodării", menționează sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
blocul național sindical
caz de forta majora
contract de munca